
Μια πιθανή συμβιβατική λύση, την οποία προωθεί από κοινού η Τουρκία με τον ΟΗΕ, είναι η διευκόλυνση της πρόσβασης της ρωσικής Αγροτικής Τράπεζας στο σύστημα SWIFT και την αποδέσμευση των παγωμένων περιουσιακών στοιχείων των ρωσικών εταιρειών παραγωγής λιπασμάτων στην Ευρώπη.
Στο μεταξύ, με τα συμβόλαια Σεπτεμβρίου 2023 στην περιοχή των 220 ευρώ ο τόνος, η Άγκρυρα φτάνει στο Σότσι με επιδίωξη να πείσει τη Μόσχα να επιστρέψει στη συμφωνία, όπως δήλωσε ο επικεφαλής σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Ερντογάν.
«Παίζουμε πρωταγωνιστικό ρόλο εδώ. Βλέπουμε ισχυρή υποστήριξη από όλο τον κόσμο για την υλοποίηση του διαδρόμου των σιτηρών», δήλωσε ο επικεφαλής σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας του Ερντογάν, Ακίφ Τσαγκάι Κιλίτς σε συνέντευξη στο τηλεοπτικό κανάλι A Haber.
«Η τρέχουσα κατάσταση (της συμφωνίας για τα σιτηρά) θα συζητηθεί στη σύνοδο κορυφής τη Δευτέρα. Είμαστε επιφυλακτικοί, αλλά ελπίζουμε να επιτύχουμε γιατί αυτή είναι μια κατάσταση που επηρεάζει ολόκληρο τον κόσμο», δήλωσε ο Κίλιτς.
Μισό εκατομμύριο τόνοι ρωσικού σίτου αγοράζει η Αίγυπτος
Ωστόσο μερικά 24ωρα νωρίτερα, Η Γενική Αρχή Προμήθειας Εμπορευμάτων (GASC) της Αιγύπτου αγόρασε περίπου 480.000 μετρικούς τόνους ρωσικού σιταριού από την εμπορική εταιρεία Solaris, σε τιμή περίπου 270 δολαρίων ο τόνος CIF, χωρίς να είναι γνωστή η αξία FOB, αν και πριν από λίγες εβδομάδες στο επίπεδο των 270 ευρώ, βρίσκονταν οι τιμές FOB των Ρώσων. Φαίνεται με άλλα λόγια, ότι εν μέσω και μιας υπερπαραγωγής της Ρωσίας, ότι μια συμφωνία δεν αποτελεί υψηλή προτεραιότητα των Ρώσων, μιας και με μεθοδικό τρόπο έχουν αναλάβει φέτος το 1/3 των παγκόσμιων εξαγωγικών ροών σιταριού.
Στην Αγροτική Τράπεζα της Ρωσίας η λύση συμβιβασμού
Ο ΟΗΕ, σε συνεργασία με την Τουρκία, πρότεινε την άρση των κυρώσεων SWIFT που επιβλήθηκαν λίγες μόνο ημέρες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022 σε θυγατρική της Αγροτικής Τράπεζας Ρωσίας (Rosselkhozbank) ως συμβιβαστική λύση για να τεθεί εκ νέου σε ισχύ η συμφωνία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας, έγραψε η εφημερίδα Ukrainska Pravda στις 3 Σεπτεμβρίου.
Η πρόταση έρχεται καθώς η Τουρκία προσπαθεί να μεσολαβήσει σε μια συμφωνία μεταξύ της Δύσης και της Ρωσίας μετά την αποχώρηση του Κρεμλίνου από τη συμφωνία, υποστηρίζοντας ότι η Δύση δεν τήρησε τις υποχρεώσεις της.
Το Κρεμλίνο επιθυμεί την επανασύνδεση της Ρωσικής Αγροτικής Τράπεζας στο σύστημα SWIFT και την αποδέσμευση των παγωμένων περιουσιακών στοιχείων των ρωσικών εταιρειών παραγωγής λιπασμάτων στην Ευρώπη. Απαιτεί επίσης την αποκατάσταση των προμηθειών γεωργικών μηχανημάτων και ανταλλακτικών στη Ρωσία και την άρση των περιορισμών στην ασφάλιση πλοίων και στην πρόσβαση στα λιμάνια.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ στη Μόσχα, ανακοίνωσε πως ο ΟΗΕ είναι έτοιμος να προετοιμάσει ένα νέο πακέτο προτάσεων με τη συμμετοχή της Τουρκίας, το οποίο κρίνουν ότι θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως βιώσιμο θεμέλιο για την αναβίωση της πρωτοβουλίας.
Ρωσικά πλήγματα σε ουκρανικές υποδομές
Ρωσικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη έπληξαν τις λιμενικές υποδομές του ποταμού Δούναβη που είναι κρίσιμης σημασίας για τις εξαγωγές σιτηρών της Ουκρανίας, τραυματίζοντας τουλάχιστον δύο ανθρώπους στην επίθεση στα νότια τμήματα της περιοχής της Οδησσού την Κυριακή, δήλωσαν Ουκρανοί αξιωματούχοι.
Ο Δούναβης έχει γίνει ο κύριος δρόμος της Ουκρανίας για εξαγωγές σιτηρών από τον Ιούλιο, όταν η Ρωσία εγκατέλειψε την περιβόητη συμφωνία με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ και της Τουρκίας, με την οποία εξασφαλιζόταν η ασφαλής διέλευση των εξαγωγές σιτηρών, ελαιούχων σπόρων και φυτικών ελαίων του Κιέβου μέσω της Μαύρης Θάλασσας.
Η Άγκυρα αναγνώρισε τις τεχνικές πολυπλοκότητες που περιβάλλουν τη συμφωνία, ιδιαίτερα όσον αφορά τους ρωσικούς μηχανισμούς σιτηρών και πληρωμών, είπε ο Κίλιτς. Το ζήτημα αφορά επίσης διεθνή συστήματα πληρωμών όπως το SWIFT, που αποτελούν μια πολύπλευρη πρόκληση, πρόσθεσε ο Kilic.
«Εδώ, η απόφαση του Ρώσου ηγέτη είναι σημαντική. Πιστεύω ότι η διμερής συνάντηση μεταξύ του προέδρου Ερντογάν και του Πούτιν θα παίξει τον πιο σημαντικό ρόλο σε αυτό το θέμα».