
Με την χρηματιστηριακή τιμή να δοκιμάζει εκ νέου τα 90 σεντς η λίμπρα την Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου και να αποτυγχάνει, κύκλοι αναλυτών σχολιάζουν το ενδεχόμενο η αδυναμία αυτή να πυροδοτήσει ένα sell of στην αγορά. Στο μεταξύ, η τιμή για το ελληνικό σύσπορο, άγγιξε την ίδια ημέρα τα 67 λεπτά για να υποχωρήσει την Τρίτη στα 66 λεπτά το κιλό.
Μάλιστα, οι ανακατατάξεις γύρω από το δολάριο και ο προβληµατισµός σχετικά µε το τι µέλλει γενέσθαι µε τα επιτόκια των κεντρικών τραπεζών, για την ώρα κόβουν από την τιµή του ελληνικού προϊόντος, µε τα µετριοπαθή κέρδη που έγραψε η χρηµατιστηριακή τιµή τα προηγούµενα 24ωρα προσπαθώντας να προσεγγίσει τα 90 σεντς ανά λίµπρα, να σβήνονται από την ενδυνάµωση του ευρώ έναντι του δολαρίου στα 1,09.
Τη δεδοµένη στιγµή δεν έχει γίνει σαφές το τι θα µπορούσε να κινήσει την αγορά σε νέα υψηλά εύρους, πέρα από µια βελτίωση του διεθνούς οικονοµικού κλίµατος. Οι προοπτικές µιας µειωµένης σοδειάς δεν έδωσαν τέλος στη στασιµότητα που χαρακτηρίζει την αγορά βάµβακος εδώ και εννέα µήνες. Άλλωστε,οι τελευταίες αναφορές δείχνουν πως η σοδειά του Πακιστάν αναβαθµίζεται ποσοτικά, ενώ βελτιωµένη είναι και η αντίστοιχη παραγωγή της Ινδίας. Σε καλά επίπεδα φαίνονται πως κινούνται και οι προοπτικές της παραγωγής σε Βραζιλία και Αυστραλία, παρά τα µικρά προβλήµατα που προοιωνίζουν τα µετεωρολογικά δελτία.
Σ’ αυτή την εξίσωση, ένα παγκόσµιο απόθεµα της τάξης των 91 εκατ. δεµάτων δεν µπορεί να επιτρέψει στις τιµές κάτι καλύτερο από τα σηµερινά επίπεδα, συν 2 µε 3 σεντς ανά λίµπρα παραπάνω, ειδικά όσο εντείνονται οι ανησυχίες γύρω από τις προοπτικές της ζήτησης στις οικονοµικές µητροπόλεις του κόσµου.
Μάλιστα, αν κανείς δει και τα τεχνικά στις χρηµατιστηριακές αγορές, δεν αποκλείεται η αδυναµία ανοδικής διάσπασης των 90 σεντς ανά λίµπρα, να δώσει σήµα πώλησης σε όσους δραστηριοποιούνται αποκλειστικά στη Νέα Υόρκη, χωρίς αναφορά στη φυσική αλυσίδα αξίας του βάµβακος.