
Η στροφή που έχει πάρει τώρα η αγορά, υποδεικνύει ότι η ευκαιρία για κάποιο κλείσιµο σε τιµές από 36 έως 40 λεπτά το κιλό, κορυφή την οποία έπιασε η αγορά προς τα τέλη Ιουλίου, έχει πλέον χαθεί. Μπορεί η Φότζια να µην ανακοίνωσε νέες τιµές, ωστόσο όλα τα δορυφορικά εµπορικά κέντρα της Ιταλίας προσάρµοσαν της προηγούµενες ηµέρες τις τιµές τους στα επίπεδα των 395 έως 400 ευρώ ο τόνος που πληρώνει η Φότζια για την πρώτη ποιότητα.
Μάλιστα, νέες απώλειες έγραψαν και οι τιµές για τα καναδέζικα σιτάρια στο Μπάρι, όπου πλέον βρίσκει κανείς σκληρό σιτάρι Καναδά µε 15% πρωτεΐνη µε 495 έως 500 ευρώ ο τόνος, έναντι των 540 και 560 ευρώ ο τόνος που πλήρωσε η φυσική αγορά µέχρι και τις πρώτες εβδοµάδες Αυγούστου.
Αυτό που διαπιστώνουν οι περισσότεροι αναλυτές της ευρωπαϊκής και αµερικανικής αγοράς σιτηρών, είναι ότι η είσοδος της Τουρκίας στην αγορά της ΕΕ προκάλεσε σοκ και κατ΄επέκταση µια ελεύθερη πτώση τιµών, που δύσκολα θα αντιστραφεί σε σύντοµο χρονικό διάστηµα.
∆εύτερη ευκαιρία τον χειµώνα
∆εν αποκλείεται η αγορά να δώσει µια δεύτερη ευκαιρία, τουλάχιστον σύµφωνα µε τις εκτιµήσεις που κάνουν αναλυτές της καναδικής αγορά σιτηρών, οι οποίοι θεωρούν ότι ο αντίκτυπος που είχε το άνοιγµα της Τουρκίας στις ευρωπαϊκές αγορές θα εξασθενίσει µπροστά στη θεµελιώδη υποχώρηση της παγκόσµιας προσφοράς κατά 24% που σηµοδοτεί η 4,2 εκατ. τόνων σοδειά του Καναδά. Ωστόσο, δεν αποκλείεται Καζακστάν και Ρωσία να ακολουθήσουν το παράδειγµα εξωστρέφειας που έδωσε η Τουρκία, µιας και οι συναλλαγµατικές διαφορές µε το ευρώ και το δολάριο επιτρέπουν έναν ενισχυµένο ανταγωνισµό, όσο παράλληλα και οι ποιότητες που έχει στη διάθεσή της η ιταλική µεταποίηση από την ιταλική και ελληνική σοδειά, απαιτούν µπλεντάρισµα µε ποιοτικότερες παραγωγές.
Κακή εκκίνηση για τις ευρωπαϊκές εξαγωγές µαλακού σίτου
Πτώση 32% για τις ευρωπαϊκές εξαγωγές µαλακού σίτου σε σύγκριση µε το αντίστοιχο δίµηνο του 2022 δείχνουν οι πρώτες µετρήσεις της Κοµισιόν. Οι εξαγωγές µαλακού από την Ευρωπαϊκή Ένωση, µέχρι στιγµής τη σεζόν 2023-2024, ξεκίνησαν τον Ιούλιο και έφτασαν τους 5,03 εκατ. τόνους έως 3 Σεπτεµβρίου, µειωµένες κατά 32% από τους 7,39 εκατ. τόνους από πέρυσι. Μια ανάλυση των στοιχείων της Ευρωπαϊκής Ένωσης έδειξε ότι η Ρουµανία παρέµεινε ο µεγαλύτερος εξαγωγέας µαλακού σιταριού στην ΕΕ µέχρι στιγµής για την τρέχουσα εµπορική περίοδο 2023-2024, µε 1,35 εκατ. τόνους να έχουν αποσταλεί, ύστερα ακολουθεί η Πολωνία µε 1,03 εκατ. τόνους, η Γαλλία µε 939.000 τόνους, η Βουλγαρία µε 877.000 τόνους και η Γερµανία µε 467.000 τόνους.