
Η παραγωγή δημητριακών στην ΕΕ-27 προβλέπεται να φθάσει τους 275,2 εκατομμύρια τόνους το 2025, σημειώνοντας αύξηση 6,9% σε σύγκριση με το 2024. Η ανάκαμψη αυτή οφείλεται στην αύξηση των στρεμματικών εκτάσεων κατά 2,2% και στη βελτίωση των αποδόσεων κατά 4,6%.
Μετά από ένα δύσκολο 2024, οι βασικές καλλιέργειες δημητριακών παρουσιάζουν σημάδια ανάκαμψης:
- Η παραγωγή μαλακού σιταριού αναμένεται να αυξηθεί κατά 9,6%,
- η παραγωγή κριθαριού κατά 9,2%
- και η παραγωγή αραβοσίτου κατά 4,7%, όλα υποστηριζόμενα από καλύτερες συνθήκες απόδοσης.
- το σκληρό σιτάρι, ωστόσο, αντιμετωπίζει απότομη μείωση κατά 32% λόγω σημαντικά χαμηλότερων αποδόσεων (-33,7%).
Μεταξύ των υπόλοιπων σιτηρών, το τριτικάλε (+7,4%), η βρώμη (+6,4%) και η σίκαλη (+2,8%) αναμένεται επίσης να καταγράψουν αύξηση της παραγωγής. Αντίθετα, το σόργο αντιμετωπίζει σημαντική μείωση (-19,9%) λόγω της απότομης μείωσης των στρεμματικών εκτάσεων (-31,1%). Γεωγραφικά, η ανάκαμψη παραμένει άνιση στα κράτη μέλη: ενώ ορισμένες περιοχές παρουσιάζουν σαφή σημάδια βελτίωσης, τοπικές προκλήσεις, όπως οι καλοκαιρινοί καύσωνες, εξακολουθούν να προκαλούν ανησυχίες.
Είναι σημαντικό να υπογραμμιστεί ότι, ενώ η συγκομιδή σιτηρών του 2025 σηματοδοτεί σαφή βελτίωση σε σχέση με το 2024 και ευθυγραμμίζεται στενά με τον πενταετή μέσο όρο (276,6 εκατ. τόνοι), ο ίδιος ο μέσος αυτός όρος αντανακλά μια περίοδο συγκομιδών κάτω του μετρίου. Οι πέντε τελευταίες περίοδοι υπολείπονται σταθερά των ιστορικών ορίων αναφοράς, πράγμα που σημαίνει ότι ακόμη και η φετινή «ανάκαμψη» παραμένει πολύ κάτω από τα επίπεδα που παρατηρήθηκαν σε προηγούμενες δεκαετίες. Σε αυτό το πλαίσιο, το 2025 θα πρέπει να θεωρηθεί ως μια σχετική σταθεροποίηση μετά από μια περίοδο χρόνιας υποαπόδοσης.
Η σχετική ανακοίνωση της Copa Cogeca είναι διαθέσιμη εδώ