
Τα τελευταία χρόνια έχει υπάρξει μεγάλη στροφή στην Ελλάδα προς την δενδροκαλλιέργεια και συγκεκριμένα στα ακρόδρυα. Η τάση αυτή θα συνεχιστεί και ακόμη με χαμηλότερες τιμές παραγωγού των προϊόντων αυτών οι καλλιέργειες αυτές θα συνεχίσουν να αποφέρουν καλύτερο εισόδημα από αρκετές καλλιέργειες που κυριαρχούσαν ακόμη και στους κάμπους της χώρας.
Πολλά κτήματα έχουν φυτευτεί με αμυγδαλιές, καρυδιές και φιστικιές και αρκετά από αυτά έχουν ήδη αρχίσει να μπαίνουν στην παραγωγή. Στην πλειοψηφία τους, έχουν ακολουθηθεί οι σύγχρονοι τρόποι φύτευσης όσον αφορά τις αποστάσεις μεταξύ των δένδρων. Επίσης η διαμόρφωση τους είναι τέτοια ώστε να μπορούν να συγκομισθούν με μηχανήματα δόνησης με ομπρέλα καθώς τα πλεονεκτήματα είναι πολλά.
Η συλλογή με τέτοιου είδους μηχανήματα, γίνεται εδώ και δεκαετίες στην Ισπανία και την Ιταλία. Στην Ελλάδα, ίσως λόγο των μικρότερων κλήρων και των αποστάσεων φυτεύσεων είχε επικρατήσει ο παραδοσιακός τρόπος συλλογής με ανθρώπινα χέρια και μηχανήματα χειρός. Όμως η εύρεση εργατών την περίοδο συγκομιδής γίνεται ολοένα και δυσκολότερη με ρίσκο να μην βρει κανείς εργάτες την περίοδο αυτή ή να καθυστερήσει χρονικά την συγκομιδή. Με τα μηχανήματα δόνησης με ομπρέλα, απαλλάσσετε ο αγρότης από την ανάγκη εύρεσης πολυάριθμων εργατών και μπορεί πλέον να γίνει η συγκομιδή σε μικρό χρονικό διάστημα, καθώς είναι εφικτή η συγκομιδή έως και 500 δέντρων σε μία μέρα. Η μεγάλη ταχύτητα συλλογής μπορεί να φανεί σωτήρια σε περίπτωση ακραίων καιρικών φαινομένων και να αποφευχθούν μεγάλες απώλειες στον καρπό.
Η μηχανική συλλογή σε κάποιες δενδροκαλλιέργειες όπως είναι η φιστικιά και η ελιά, δύναται να γίνει σε δύο στάδια. Στις φιστικιές ελαχιστοποιούνται οι απώλειες και άρα η απόδοση καθώς στο πρώτο πέρασμα πέφτουν μόνο τα ώριμα φιστίκια. Επίσης τα δέντρα, αποβάλλοντας μέρος του καρπού, ανακουφίζονται και βελτιώνουν την απόδοση τους για το δεύτερο χέρι.
Πλεονέκτημα επίσης αποτελεί και ο τρόπος συλλογής με δόνηση που σε αντίθεση με το παραδοσιακό, δεν τραυματίζει τα καρποφόρα μάτια της επόμενης χρονιάς καθώς και δεν τα ακουμπά. Αυτό σημαίνει περισσότερος καρπός για την επόμενη χρονιά. Όσον αφορά τον τραυματισμό του δέντρου από τα μηχανήματα δόνησης, δεν υφίσταται εφόσον πλέον υπάρχουν πολλαπλά συστήματα για την προστασία του κορμού κατά το πιάσιμο και τη δόνηση. Η μηχανική δόνηση έχει παρατηρηθεί ότι βελτιώνει το ριζικό σύστημα καθώς το ‘’ξεμποσκάρισμα’’ του χώματος δίνει την δυνατότητα γρήγορης ανάπτυξης των ριζιδίων και στη συνέχεια περισσότερου φυλλώματος για το δένδρο.
Το αρχικό κόστος αγοράς για ένα μηχάνημα δόνησης με η χωρίς ομπρέλα μπορεί να κυμανθεί από 25.000 έως 40.000 ευρώ η καθαρή αξία του, αλλά πρέπει κανείς να υπολογίσει την εξοικονόμηση κόστους από τα μεροκάματα, τις αποσβέσεις παγίων και τα οφέλη από τα πλεονεκτήματα χρήσης τους.
ΣΕ 1,5 ΛΕΠΤΟ ΤΟ ΝΕΟ VTS ΤΗΣ AGROMELCA ΞΕΦΟΡΤΏΝΕΙ 580 ΚΙΛΑ
Η ισπανική εταιρία Agromelca τα μηχανήματα της οποίας διαθέτει στην ελληνική αγορά η Πέτρος Πετρόπουλος ΑΕΒΕ είναι πρωτοπόρος στην κατασκευή μηχανημάτων συλλογής καρπών με δόνηση. Το 2020 παρουσίασε το νέο αναρτώμενο μοντέλο για αμύγδαλα VTS με 2 ρυθμιζόμενους αποφλοιωτές αμυγδάλων το οποίο πετυχαίνει τη μεγαλύτερη χωρητικότητα καρπού στην αγορά (580 κιλών) σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία και την ταχύτερη εκφόρτωση καρπού με κοχλία, αδειάζοντας τα 580 κιλά σε λιγότερο από 1,5 λεπτό. Σημειώνεται εδώ πως η εταιρεία διαθέτει επίσης σύστημα συγκομιδής για δενδρώνες πυκνής φύτευσης (4x3μ.).