BACK TO
TOP
Ειδικά Αφιερώματα

Αθόρυβη ζημιά ως και 20% χωρίς πλάνο για τα ζιζάνια στα σπαρμένα καλαμπόκια

Χρόνο µε το χρόνο πολλαπλασιάζονται οι δυνατότητες παρέµβασης στο πεδίο, προς όφελος της απόδοσης και της ποιότητας στην καλλιέργεια καλαµποκιού. Ανεξάρτητα παραγωγικής κατεύθυνσης, ο ανταγωνισµός µε τα ζιζάνια µπορεί να κόψει αθόρυβα έως και 20% στα κιλά για ενσίρωµα ή καρπό, αχρηστεύοντας και τις προσφερόµενες λιπαντικές µονάδες. Μετά τη ζιζανιοκτονία, ενδέχεται να εµφανιστούν προβλήµατα προσωρινής καταπόνησης εδάφους και φυτού, για την αντιµετώπιση των οποίων πλέον η αγροτεχνολογία διαθέτει κατάλληλες και αξιόπιστες λύσης βιοδιέγερσης.

27-30_cover_53

Γιάννης Ρούπας

295
0

Από τα πρώτα στάδια της καλλιέργειας, οι παραγωγοί καλαµποκιού καλούνται να δείξουν τη δέουσα προσοχή για να προλάβουν τις οικονοµικές ζηµιές που µπορούν προκαλέσουν «αθόρυβα» τα ανεπιθύµητα ζιζάνια. Η ανταγωνιστική τους δράση σε νεαρά φυτά µπορεί να µειώσει την παραγωγή ακόµη και 20%, σύµφωνα µε τη διεθνή βιβλιογραφία. Στο επίκεντρο της σύγχρονης καλλιεργητικής πρακτικής βρίσκεται κυρίως η µεταφυτρωτική ζιζανιοκτονία, µια µέθοδος που συνδυάζει αποτελεσµατικότητα και ευελιξία. Η µεταφυτρωτική ζιζανιοκτονία εφαρµόζεται µετά τη βλάστηση του καλαµποκιού και στοχεύει στα ήδη ανεπτυγµένα ζιζάνια, επιτρέποντας στον παραγωγό να επιλέξει σκευάσµατα ανάλογα µε το είδος και το µέγεθος του προβλήµατος. Προφανώς, οι δραστικές ουσίες διαφέρουν σε πλατύφυλλα ή αγρωστώδη ζιζάνια. Βέβαια, υπάρχουν και ορισµένες λύσεις… όλα σε ένα.

Το πλεονέκτηµα της µεταφυτρωτικής µεθόδου έγκειται στη δυνατότητα επέµβασης, µε βάση την πραγµατική εικόνα του αγρού. ∆εν είναι πλέον αναγκαίο να προληφθούν ζιζάνια που τελικά ίσως δεν εµφανιστούν. Ωστόσο, η επιτυχία της εξαρτάται άµεσα από τον κατάλληλο χρόνο εφαρµογής – ιδανικά όταν τα ζιζάνια βρίσκονται στα πρώτα στάδια ανάπτυξης και το καλαµπόκι εµφανίζει 2 έως 6 φύλλα.

Οι παραγωγοί οφείλουν να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί ως προς τη δοσολογία και τις καιρικές συνθήκες κατά την εφαρµογή. Οι υψηλές θερµοκρασίες και η ξηρασία µπορεί να ενισχύσουν τη φυτοτοξικότητα, προκαλώντας έµµεσα ζηµιά στο καλαµπόκι. Παράλληλα, η επαναλαµβανόµενη χρήση των ίδιων σκευασµάτων έχει αποδειχθεί πως οδηγεί στην εµφάνιση ανθεκτικών πληθυσµών ζιζανίων.

Η λύση βρίσκεται σε µια ολοκληρωµένη στρατηγική διαχείρισης, που περιλαµβάνει εναλλαγή δραστικών ουσιών, παρακολούθηση των αγρών και, όταν είναι δυνατόν, συνδυασµό µε καλλιεργητικά ή µηχανικά µέσα. Η µεταφυτρωτική ζιζανιοκτονία δεν είναι πανάκεια, αλλά όταν εφαρµόζεται τεκµηριωµένα, αποτελεί ισχυρό εργαλείο στη φαρέτρα του γεωργού.

Η πρώτη λίπανση µετά τη ζιζανιοκτονία

Η πρώτη λίπανση µετά τη µεταφυτρωτική ζιζανιοκτονία αποτελεί κρίσιµο στάδιο για την αποκατάσταση της καλλιέργειας και την ενίσχυση της ανάπτυξης του καλαµποκιού. Μετά την εφαρµογή ζιζανιοκτόνων, τα φυτά ενδέχεται να παρουσιάσουν κάποια καθυστέρηση στην ανάπτυξή τους λόγω του στρες που προκαλούν τα χηµικά προϊόντα. Έτσι, η σωστή και έγκαιρη λίπανση είναι απαραίτητη για να εξασφαλιστεί η οµαλή ανάπτυξη.

Η πρώτη µεταφυτρωτική λίπανση γίνεται συνήθως όταν το καλαµπόκι έχει 4 έως 6 φύλλα και στόχο έχει να ενισχύσει τη βλαστική ανάπτυξη. Τα αζωτούχα λιπάσµατα είναι τα πιο συνηθισµένα, καθώς το άζωτο υποστηρίζει την ταχεία ανάπτυξη του φυτού και την παραγωγή νέων φύλλων. Συχνά, χρησιµοποιούνται λιπάσµατα που παρέχουν ταχεία αποδέσµευση αζώτου, όπως ουρία ή αµµωνία, ενώ αν απαιτείται παρατεταµένη δράση, προτιµώνται λιπάσµατα αργής αποδέσµευσης. Επιπλέον, ανάλογα µε τις ανάγκες του εδάφους, µπορεί να προστεθούν ιχνοστοιχεία όπως ψευδάργυρος, βόριο ή σίδηρος προς κάλυψη τυχόν ελλείψεων. Η σωστή χρονική στιγµή και οι ακριβείς δόσεις λίπανσης ενισχύουν την ανθεκτικότητα του φυτού και αυξάνουν τις αποδόσεις στην ανθοφορία.

Βιοδέγερση µετά τη ζιζανιοκτονία για ταχυτατη ανάκαµψη Φυτών

Μετά την εφαρµογή µεταφυτρωτικών ζιζανιοκτόνων, το καλαµπόκι –ιδίως σε περιόδους στρες ή υψηλής θερµοκρασίας– ενδέχεται να εµφανίσει συµπτώµατα προσωρινής καταπόνησης. Σε αυτό το σηµείο, οι βιοδιεγέρτες αναδεικνύονται ως πολύτιµοι σύµµαχοι, αφού πρόκειται για σκευάσµατα φυτικής ή µικροβιακής προέλευσης που ενισχύουν τις φυσιολογικές διεργασίες του φυτού, βοηθώντας το να ξεπεράσει περιβαλλοντικούς και χηµικούς στρεσογόνους παράγοντες.

Η εφαρµογή τους λίγες ηµέρες µετά τη ζιζανιοκτονία συµβάλλει στην ταχύτερη επαναφορά της φωτοσυνθετικής δραστηριότητας, στην καλύτερη απορρόφηση θρεπτικών στοιχείων και τελικά στη διατήρηση του αναπτυξιακού δυναµικού της καλλιέργειας. Ειδικά σκευάσµατα µε εκχυλίσµατα φυκιών, αµινοξέα ή χηλικά ιχνοστοιχεία δείχνουν πολύ θετικά αποτελέσµατα, χωρίς να επηρεάζουν τις υπόλοιπες αγρονοµικές παρεµβάσεις.

Η χρήση βιοδιεγερτών δεν είναι πολυτέλεια – είναι επένδυση στην ανθεκτικότητα της παραγωγής. Επιπλέον, αρκετοί παραγωγοί συνδυάζουν τους βιοδιεγέρτες µε διαφυλλική λίπανση, ενισχύοντας περαιτέρω την ανάκαµψη του φυτού. Η συνδυαστική δράση µπορεί να αποτρέψει καθυστερήσεις στην ανάπτυξη, ειδικά όταν προηγηθεί ή συµπέσει µε περίοδο ξηρασίας ή απότοµης αλλαγής θερµοκρασίας. Το τελικό αποτέλεσµα είναι σταθερότερη και ποιοτικότερη απόδοση.

Ο πρώτος ρυθµιστής ανάπτυξης µε έγκριση στην καλλιέργεια καλαμποκιού

* Τµήµα Marketing ΧΕΛΛΑΦΑΡΜ

Το Καλαµπόκι όταν ψεκαστεί µε PROLIANT στο στάδιο των 3-5 φύλλων, δηµιουργεί και αναπτύσσει:

  1. Ένα πλούσιο και µεγάλο ριζικό σύστηµα (µε πολλά ριζικά τριχίδια), που αντλεί από πιο µεγάλη επιφάνεια εδάφους νερό και θρεπτικά στοιχεία, τροφοδοτώντας την καλλιέργεια και καλύπτοντας τις υψηλές της ανάγκες.
  2. Πιο µεγάλα φύλλα που δέχονται περισσότερο φως, εξασφαλίζοντας συνεχή ροή και επάρκεια φωτοσυνθετικών προϊόντων.

Σηµειώνεται πως το PROLIANT (Valent/Sumitomo) δεν είναι λίπασµα ή βιοδιεγέρτης.

Είναι Φυτορρυθµιστική ουσία που διεγείρει τη σύνθεση πρωτεϊνών και ενζύµων µε αποτέλεσµα την καλύτερη ανάπτυξη του φυτού.

Στο χωράφι το θετικό αποτέλεσµα είναι ορατό τόσο στο µεγαλύτερο ριζικό σύστηµα όσο και στο καλύτερο φύλλωµα του φυτού, γεγονός που επιτρέπει καλύτερη φωτοσύνθεση.

Σε πειράµατα που πραγµατοποιήθηκαν από την Valent/Sumitomo Chemical και από την ΧΕΛΛΑΦΑΡΜ στην Χώρα µας έδειξαν αύξηση της παραγωγής καρπού κατά µ.ο. 110 κιλά / στρ. και της χλωρής µάζας που προορίζεται για ενσίρωµα κατά µ.ο. 230 κιλά /στρ.

Η NEA λύση PROLIANT είναι ιδιαίτερα αποτελεσµατική σε συνθήκες στρες του καλαµποκιού που µπορούν να εµφανιστούν από:

  • Bαριά – συνεκτικά εδάφη.
  • Έλλειψη νερού (ακανόνιστα ποτίσµατα).
  • Υψηλές θερµοκρασίες κατά τη γονιµοποίηση.
  • Θρεπτικό στρες λόγω µη επαρκούς λίπανσης ή λόγω προβληµατικών εδαφών,
  • Σε περιπτώσεις στρες από σοκαρίσµατα µεταφυτρωτικών ζιζανιοκτόνων.

Το PROLIANT ® είναι κατοχυρωµένο µε δίπλωµα ευρεσιτεχνίας (Ευρωπαϊκό (EP 2 950 663 B1) και Αµερικανικό (US 20140212539A1) από την Valent Biosciences για την θετική του επίδρασή στην βελτίωση της πεπτικότητας και στην αύξηση της παραγωγής γάλακτος και κρέατος των Ζώων.

Φυτορρυθµιστική ουσία

To PROLIANT είναι φυτορρυθµιστική ουσία και όχι λίπασµα ή βιοδιεγέρτης που προγραµµατίζει και προετοιµάζει το φυτό του καλαµποκιού για να είναι πιο υγιές και ισχυρό ώστε να µπορεί να αντέχει στις καταπονήσεις και να εκφράζει το πλήρες γενετικό του δυναµικό για µέγιστη απόδοση και ποιότητα στη συγκοµιδή.

Ολόκληρο το ειδικό αφιέρωμα της Agrenda είναι διαθέσιμο  εδώ



Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία