
Πρόκειται για προϊόντα της εταιρείας «Crystalyx Production», τα οποία αντιπροσωπεύει στην Ελλάδα η Ζαχαράκης ΑΕ και τα παρουσίασε στους εμπορικούς της συνεργάτες, από όλη τη χώρα, σε ειδική εκδήλωση που διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη την περασμένη Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου.
«Είναι μια συνάντηση πολύ επίκαιρη αυτή που κάνουμε δεδομένου ότι η κρίση στον τομέα της αιγοπροβατοτροφίας συνεχίζεται και δυστυχώς, έχει επηρεάσει σημαντικά και τις τιμές γάλακτος που ενδιαφέρει άμεσα και τον παραγωγό», τόνισε στην Agrenda ο υπεύθυνος της επιχείρησης κ. Κωνσταντίνος Ζαχαράκης.
Υπό τις συνθήκες αυτές, σημείωσε ο συνομιλητής μας, προκειμένου να βελτιωθούν οι προϋποθέσεις, για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας σε μια εκτροφή, λύση αποτελεί η παρέμβαση του κτηνοτρόφου στο κόστος παραγωγής. «Αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι αν μειώσουμε το κόστος κατά 1%, η αύξηση του κέρδους που αναμένει ο κτηνοτρόφος είναι πάνω από 5%. Με τα προϊόντα της Crystalyx η μείωση είναι πάνω από 1% και πρακτικά αυτό σημαίνει ότι στο επίπεδο της ποιότητας, άρα των λιπο-πρωτεϊνών η βελτίωση ξεπερνά το 10% για την εκτροφή, ενώ ποσοτικά είναι περίπου στο 8%, στη γαλακτική περίοδο».
Αναλύοντας τα πλεονεκτήματα των προϊόντων της Crystalyx επισήμανε ότι βοηθούν στο να βελτιωθεί η πεπτικότητα των τροφών, να μειωθούν προβλήματα οξέωσης και να ενισχυθεί η αναπαραγωγική δυνατότητα των ζώων. «Τα συγκεκριμένα προϊόντα έχουν ειδική σύνθεση και με τη μορφή που δίδονται, έχουν ως αποτέλεσμα από τη μία να παρέχουν ενέργεια στα ζώα και από την άλλη να μειώνουν τους παράγοντες που προκαλούν τις οξεώσεις» εξήγησε και διευκρίνισε πως «τα ζώα για να το καταναλώσουν και να πάρουν την ενέργεια που τους χρειάζεται, γλείφουν πολύ έντονα την πλάκα, οπότε παράγουν μεγάλη ποσότητα σιέλου που ρυθμίζει το Ph τους. Πολύ σημαντικό, είναι, επίσης, να χρησιμοποιείται στη διάρκεια της ξηράς περιόδου, πριν γεννήσουν τα ζώα και στο πρώτο διάστημα μετά τους τοκετούς, τότε που έχουμε πολύ σοβαρά προβλήματα με έλλειψη ενέργειας, διότι θα τους δώσει μεγάλη ώθηση στην παραγωγή του γάλακτος, όπως και κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγής για τη βελτίωση των αποδόσεων, που σημαίνει ότι λιγότερα ζώα θα μένουν «άδεια» και οι τοκετοί θα είναι πιο μαζεμένοι χρονικά. Και αυτό είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα για τον παραγωγό».
Αναλυτικό ρεπορτάζ στην Agrenda που κυκλοφορεί το Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου