
Οι ομιλητές, οι οποίοι κατέφθασαν στο χώρο του συνεδρίου από σχεδόν όλες τις ελαιοπαραγωγές χώρες του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, είχαν στη διάθεσή τους 20 με 40 λεπτά για να θίξουν τα ζητήματα αυτά, ενώ απώτερος στόχος της επιστημονικής συνάντησης, ήταν να τονιστεί η ανάγκη δημιουργίας ενός ερευνητικού κέντρου στην πανεπιστημιούπολη του Νιου Χέβεν στο Κονέκτικατ των ΗΠΑ. Μάλιστα αρκετές φωνές στήριξαν την πρόταση το διήμερο συνέδριο να λάβει χώρα στην Ελλάδα, την επόμενη χρονιά, και την μεθεπόμενη στην Ισπανία.
Το πρόγραμμα του συνεδρίου είχε στο επίκεντρο τους ισχυρισμούς υγείας του ελαιολάδου, παρόμοιο με άλλα ερευνητικά συνέδρια που γίνονται κατά καιρούς σε διάφορες γωνιές του πλανήτη, με την διαφορά όμως ότι στο συγκεκριμένο εκφράστηκε ο φιλόδοξος στόχος της δημιουργίας ενός διεπιστημονικού κέντρου έρευνας για το ελαιόλαδο σε ένα από τα πιο εξέχοντα πανεπιστήμια των ΗΠΑ, και σε μια περιοχή αρκετά απομακρυσμένη από ελαιοπαραγωγές περιοχές.
Πέρα από τις παρουσιάσεις που ήταν γεμάτες με τεχνικές πληροφορίες και επιστημονικά ευρήματα, ορισμένοι από τους ομιλητές επιχείρησαν να θίξουν το ζήτημα της κακής πληροφόρησης για το ελαιόλαδο ανάμεσα στους αμερικανούς καταναλωτές, καθώς και τα συνεχώς αυξανόμενα επίπεδα επιφυλακής και προβληματισμού απέναντι στο προϊόν καθώς και της σύγχυσης που επικρατεί στην αγορά με αποτέλεσμα τον περιορισμό των ρυθμών αύξησης της κατανάλωσης, εξαιτίας πολλές φορές διαφόρων φαινομένων παραπλανητικών εμπορικών πρακτικών.