BACK TO
TOP
Σιτηρά - Ρύζι

Υψηλή ποιότητα σφραγίζει τα 24 λεπτά στο σκληρό σιτάρι και βάζει γερές βάσεις προς κάτι καλύτερο από Ιούλιο

Ανοίγει σταδιακά από βδοµάδα η µεσογειακή αγορά στο σκληρό σιτάρι, µετά και την πρόωρη έναρξη της σεζόν από µεριάς της Ιταλίας. Φότζια και Μπολόνια έδωσαν µεσοβδόµαδα τις πρώτες τιµές της νέας εµπορικής περιόδου 2025/26, επιφυλάσσοντας θετικές εκπλήξεις.

12_pin_32

Γιάννης Ρούπας

833
0

Καταρχάς, η πρώτη λίστα της Φότζια στις 18 Ιουνίου δεν ήρθε να φέρει απότοµη καθίζηση στις τιµές παραγωγού. Αντιθέτως, τα 310 ευρώ της Φότζια εναρµονίζονται ιδανικά µε τα 290-295 ευρώ CIF (τιµές παράδοσης) για µια µέση ποιότητα και τα 270-275 ευρώ ο τόνος FOB (τιµές αναχώρησης από ελληνικό λιµάνι).

Αναλυτικότερα, η πρώτη λίστα της σεζόν, δίνει στα ποιοτικά σιτάρια (Fino) µε ειδικό βάρος 79,5-80 kg/hl, υαλώδη 80% και πρωτεΐνη 12-12,5% τιµή αποθήκης εµπόρου στα 305-310 ευρώ ο τόνος και στη δεύτερη ποιότητα (Buono Mercantile) µε ειδικό βάρος 78 kg/hl, υαλώδη 65% και πρωτεΐνη 11-11,5% τιµή αποθήκης εµπόρου στα 300 – 305 ευρώ ο τόνος. Η τρίτη ποιότητα µε ειδικό βάρος 76 kg/hl, υαλώδη 50%  (Mercantile) παίζει πλέον στα 295 µε 300 ευρώ ο τόνος.

Ξεφυλλίστε σε υψηλή ανάλυση την εβδομαδιαία Agrenda

Σε σχέση µε την τελευταία λίστα Φότζια για την εµπορική περίοδο 2024/25, οι µεταβολές έχουν ως εξής:

  • Η πρώτη ποιότητα µένει ίδια και απαράλλαχτη στα 305 µε 310 ο τόνος.
  • Η δεύτερη ποιότητα τσίµπησε 5 ευρώ, στα 300 µε 305 ευρώ ο τόνος.
  • Η τρίτη ποιότητα πήρε 12 ευρώ, στα 295 µε 300 ευρώ ο τόνος.

Με τις τιµές αυτές, η λογική λέει ότι τα ελληνικά FOB θα ξεκινήσουν από τα 270 ευρώ ο τόνος για τα πολλά κιλά µε µέση πρωτεΐνη στο 11 µε 12%, µε ίσως κάποια πλαγιοανοδική τάση από τα µέσα προς τέλη Ιουλίου, ανάλογα µε τις ποσότητες που θα εκτιµηθεί πως θα βγάλει ο Καναδάς.  Τις τελευταίες µέρες φέρεται να έγινε µία ακόµη πράξη, για 3.000 τόνους άριστου σκληρού σίτου (13,5% πρωτεΐνη) από το λιµάνι της Αλεξανδρούπολης, στο σεβαστό επίπεδο των 285 ευρώ ο τόνος. Η ποσότητα είναι πολύ µικρή και οι τιµές αυξηµένες, δείγµα πως όσοι έχουν πολύ καλές ποιότητες και βρίσκονται κοντά στα λιµάνια, όντως διεκδικούν µε αξιώσεις τα 25 λεπτά το κιλό. Τα υπόλοιπα στάρια θα ξεκινήσουν µάλλον από το χαµηλό επίπεδο των 23 µε 24 λεπτών. Πάντως ήδη µερίδα εµπόρων, διαµηνύει πως λόγω υπερπαραγωγής στην Ελλάδα, δεν θα επαρκούν οι χώροι και θα πρέπει από νωρίς να «ξεπουλήσει» έστω µέρος της σοδειάς του ο Έλληνας παραγωγός. Επίσηµα πάντως, τιµές δεν υπάρχουν.

Ανύπαρκτη η Τουρκία φέτος στο εµπόριο

Η συγκοµιδή του τουρκικού σκληρού σιταριού βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στις περιοχές Μαρντίν και Σανλιουρφά. Σιγά – σιγά αρχίζει ο θερισµός σε όλα τα µήκη και πλάτη της µεγαλοπαραγωγού χώρας. Συνολικά, η φετινή περίοδος χαρακτηρίζεται από σηµαντική µεταβλητότητα στις στρεµµατικές αποδόσεις σε όλες τις περιοχές και τα συστήµατα καλλιέργειας. Οι εκτιµήσεις για το µέγεθος της σοδειάς παραµένουν χαµηλά, από 3,7 ως 3,9 εκατ. τόνους.

Οι τοπικές τιµές παραγωγού (ελεύθερο εµπόριο) παίζουν για την πρώτη ποιότητα στις 13 µε 13,5 χιλιάδες λίρες ανά αµερικ. τόνο, ήτοι 315 µε 325 ευρώ ανά µετρικός τόνος. Οι αντίστοιχες τιµές για την δεύτερη ποιότητα κυµαίνονται σε 12,5 µε 13,0 χιλιάδες λίρες ανά αµερικ. τόνο, δηλαδή 310 µε 320 ευρώ ανά µετρικό τόνο. Οι τιµές της Τούρκικης Αρχής Σιτηρών είναι λίγο υψηλότερες, στα 320 µε 330 ευρώ ο µετρικός τόνος, κλειστές, εγγυηµένες για πληρωµή εντός 30 ηµερών.

Πιέσεις να αρθεί το µπαν εισαγωγών σκληρού

Όπως και να χει, µε δεδοµένες τις τρέχουσες διεθνείς τιµές σκληρού σίτου και το χαµηλό ενδιαφέρον των αγοραστών, οι δυνατότητες εξαγωγών της Τουρκίας προς την Ιταλία και τη Βόρεια Αφρική φαίνονται αρκετά περιορισµένες φέτος. Ανάλογα µε την ποιότητα και τη δυναµική της παγκόσµιας αγοράς (ιδίως στον Καναδά και τις ΗΠΑ), οι εξαγωγές σκληρού σίτου της Τουρκίας µπορεί να κυµανθούν από µερικές εκατοντάδες χιλιάδες τόνους έως σχεδόν µηδενικές. Ενδεικτικά, η Τουρκία εξήγαγε 1,6 εκατοµµύρια τόνους το 2023 και σχεδόν 700.000 τόνους το 2024. Να σηµειωθεί εδώ πως η απαγόρευση της Τουρκίας για τις εισαγωγές σκληρού σίτου παραµένει σε ισχύ. Οι παραγωγοί ζυµαρικών πάντως εκφράζουν διαρκώς ανησυχίες σχετικά µε την ικανότητά τους να ανταγωνίζονται σε ευαίσθητες αγορές, ιδίως στην Αφρική και τη Νότια Αµερική.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία