
Τα κιλά και οι ποιότητες που συλλέγονται αφήνουν άπαντες ικανοποιηµένους, προπαντός όλων τους ίδιους τους παραγωγούς, στους οποίους ο καιρός χαµογέλασε και δεν προκάλεσε προβλήµατα της τελευταίας στιγµής. Ανά περιοχή, συνοµιλητές της Agrenda µεταφέρουν µια ιδιαίτερα θετική εικόνα, µε αποδόσεις από 100 έως και 300 κιλά το στρέµµα υψηλότερα συγκριτικά µε τον παραδοσιακό µέσο όρο. Στα καλά χωράφια του Θεσσαλικού κάµπου δε, φέτος είναι σχετικά συνήθη εικόνα να µαζεύονται πάνω από 700 κιλά το στρέµµα στα ποτιστικά χωράφια. Βέβαια, ακόµη και σε ξερικά στα οποία έγιναν οι απαραίτητες λιπάνσεις, οι αποδόσεις πολλές φορές ξεπερνούν τα 500 κιλά, κατεβάζοντας το σηµείο break even για τον παραγωγό, διευκολύνοντας σηµαντικά την οικονοµική κατάσταση.
Το ενδιαφέρον στοιχείο της φετινής χρονιάς, δεν είναι µόνο οι αποδόσεις. Σε αντίθεση µε άλλες χρονιές, όπως για παράδειγµα το ατυχές και ιδιαίτερα βροχερό 2023, η φετινή σοδειά χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερα χαµηλές υγρασίες, καλά χρώµατα και ανεκτά επίπεδα πρωτεΐνης, παρά τις υψηλές αποδόσεις, οι οποίες έχουν αγρονοµικά µια αντιστρόφως ανάλογη σχέση µε την περιεκτικότητα σε γλουτένη και άµυλο. «Πρόκειται για µία από τις καλύτερες σοδειές της τελευταίας δεκαετίας» θα περιγράψει στην Agrenda ο Κώστας Θεοχαρίδης, ο άνθρωπος που τρέχει από το 2002 το project της συµβολαιακής γεωργίας στο όνοµα της Barilla.
Ολόκληρο το ρεπορτάζ στην Agrenda που κυκλοφορεί
Κοντά στο 11,5% η µέση πρωτεΐνη
Ακόµα και στην δύσκολη εξίσωση της πρωτεΐνης, η φετινή σοδειά έχει άσσο στο µανίκι. Οι πολύ πρώτες δειγµατοληψίες αρχές Ιουνίου γέννησαν από το πουθενά ένα αρνητικό κλίµα, το οποίο οφείλονταν κυρίως στο γεγονός ότι τα χωράφια από τα οποία πάρθηκαν δείγµατα δεν αποτελούσαν τον «αφρό» του ελληνικού σιτοβολώνα. Στην πορεία, από τα µέσα Ιουνίου, έγινε σαφές πως οι ελληνικές πρωτεΐνες σε µέσο όρο παίζουν κοντά στο 11,5% και όχι στο 10,5 µε 11% όπως αρχικά µεταφέρονταν ανώνυµα στα τηλέφωνα.
Η καινούρια περίοδος εµπορίας για τις χειµερινές καλλιέργειες µπαίνει λοιπόν µε το δεξί. Οι τρέχουσες τιµές παραγωγού σε σκληρό σιτάρι και κριθάρι ακολουθούν τις τελευταίες µέρες µια ανοδική πορεία, µε το σκληρό σιτάρι στα 24 λεπτά και το κριθάρι στα 18 λεπτά, ενώ οι οιωνοί είναι θετικοί για ακόµη καλύτερες συνθήκες κατά το επόµενο διάστηµα. Στα συµβολαιακά σιτηρά, οι ελάχιστες εγγυηµένες τιµές που έχουν υπογραφεί από καιρό παίζουν στα 24 µε 26 λεπτά το κιλό για το σκληρό σιτάρι και στα 20 µε 21 για το βυνοποιήσιµο κριθάρι.
Με 20 λεπτά το κριθάρι στην Αθηναϊκή Ζυθοποιία
Καλές στρεµµατικές αποδόσεις, µε σχετικά υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και µικρότερο κόκκο από ό,τι συνήθως, είναι τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν το φετινό βυνοποιήσιµο κριθάρι, για το οποίο η τιµή στα συµβόλαια της «Αθηναϊκής Ζυθοποιίας» είναι στα 20 λεπτά το κιλό. Την άποψη αυτή έχει διατυπώσει στην Agrenda ο επικεφαλής γεωπόνος του προγράµµατος συµβολαιακής γεωργίας της «Αθηναϊκής Ζυθοποιίας», Βασίλης Κωτούλας, κάνοντας την αποτίµηση της τρέχουσας σεζόν, λίγες εβδοµάδες µετά το «κλείσιµο της αυλαίας» του φετινού αλωνιού.
Οι εκτάσεις που καλλιεργήθηκαν φέτος στο πρόγραµµα συµβολαιακής της «Αθηναϊκής Ζυθοποιίας» ήταν περίπου 150.000 στρέµµατα, σε όλη την ηπειρωτική Ελλάδα, ενώ οι ποικιλίες που χρησιµοποιήθηκαν ήταν κυρίως οι κλασσικές Zana και Fortuna, οι οποίες είναι δοκιµασµένες µε επιτυχία για χρόνια στα ελληνικά χώµατα, καθώς και µια καινούρια, η Lexy, η οποία αξιοποιήθηκε και για σποροπαραγωγή.
Το συνολικό τονάζ βυνοποιήσιµου κριθαριού που συγκεντρώθηκε για την Αθηναϊκή Ζυθοποιία από το φετινό αλώνι, ανέρχεται σε περίπου 53.000 τόνους. «Είναι µια ποσότητα ικανή να καλύψει το σύνολο των αναγκών της εταιρείας µας για την παραγωγή των ετικετών µπύρας που παράγουµε και διαθέτουµε στην ελληνική αγορά, ενώ ό,τι περισσέψει θα φύγει ως εξαγωγή βύνης, όπως έγινε και άλλες φορές τα τελευταία χρόνια µε προορισµό την Αλβανία, τη Βόρεια Μακεδονία και το Ισραήλ» διευκρινίζει ο έµπειρος γεωπόνος. Πάντως, καθώς οι ποσότητες ανά στρέµµα είναι σηµαντικά καλύτερες, ίσως η εταιρεία απορροφήσει κάποια περισσότερα κιλά απ’ όσες είχε υπολογίσει.
Σε τροχιά για τέταρτη χρονιά πρόγραµµα πιστοποίησης µε όρους αειφορίας
Πέραν του βάρους που δίδεται στην έρευνα για τις ποικιλίες, µεγάλη προσπάθεια γίνεται σε σχέση µε την πιστοποίηση του κριθαριού που παράγεται για λογαριασµό της επιχείρησης, µε όρους αειφορίας. Στο πλαίσιο αυτό «τρέχει» ένα project για τέταρτη χρονιά φέτος, που αποσκοπεί στη µείωση των εκποµπών διοξειδίου του άνθρακα, µε βιώσιµο τρόπο, που σηµαίνει πως, µεταξύ άλλων, δεν θα µειώνει και το εισόδηµα των παραγωγών.
«Εστιάζουµε κυρίως σε ένα πρωτόκολλο ορθολογικής λίπανσης, που ευελπιστούµε πως θα µας βοηθήσει να µειώσουµε τις εκποµπές αερίων του θερµοκηπίου κατά περίπου 30%, χωρίς, όπως σας είπα, να επηρεάζεται αρνητικά το εισόδηµα του παραγωγού», ανέφερε ο επικεφαλής γεωπόνος του προγράµµατος συµβολαιακής γεωργίας της «Αθηναϊκής Ζυθοποιίας», Βασίλης Κωτούλας, συµπληρώνοντας ότι «ήδη έχουµε κάποια ενδιαφέροντα συµπεράσµατα από την εξέλιξη του προγράµµατος, ωστόσο οριστικά αποτελέσµατα θα έχουµε µε τη συλλογή της παραγωγής του 2025».
Εγγυηµένα τα 24 λεπτά στο σκληρό σιτάρι
Ως µία από τις καλύτερες σοδειές των τελευταίων 10 ετών περιέγραψε την φετινή ο Κώστας Θεοχαρίδης, ο άνθρωπος που οργάνωσε από το 2002 το πρώτο πρόγραµµα συµβολαιακής γεωργίας στο όνοµα της Barilla. «Η δικιά µου κρίση είναι πως η φετινή χρονιά πρόκειται για µία από τις καλύτερες παραγωγές των τελευταίων 10 ετών, όχι µόνο λόγω αποδόσεων. Εµείς εξετάζουµε συνολικά το αντικείµενο. Η παραγωγή, η ποιότητα και η υγιεινή βρίσκονται σε εξαιρετικά επίπεδα. ∆εν έχουµε τοξίνες», θα εξηγήσει.
Συνολικά όσον αφορά τα συµβολαιακά σιτάρια, οι παραγωγοί έχουν υπογράψει συµβάσεις εδώ και αρκετό καιρό στο εύρος 24 µε 26 λεπτά το κιλό, για παραδώσεις προϊόντος µε συγκεκριµένες προδιαγραφές. Να διευκρινιστεί εδώ πως το παραπάνω εύρος αποτελεί ελάχιστη εγγυηµένη τιµή, όχι κλειστή τιµή.
Σε περίπτωση δηλαδή που η αγορά κινηθεί ψηλότερα, όλοι θα πληρωθούν το κάτι παραπάνω. Οι τιµές αυτές προκύπτουν από µελέτη των εταιρειών για το κόστος παραγωγής, βάσει ιστορικού µέσου όρου.