
Αν τώρα από τα 250 με 255 ευρώ ο τόνος FOB, αφαιρεθούν τα περί 35 ευρώ ο τόνος έξοδα αποθήκευσης, μεταφοράς και φόρτωσης στο καράβι, καταλαβαίνει κανείς πως η τιμή παραγωγού περιορίζεται για την ώρα στα 21 το πολύ 22 λεπτά το κιλό, για τις (πολλές) ποσότητες που προορίζονται για εξαγωγή από την φετινή πληθωρική ελληνική παραγωγή. Όσον αφορά τις έξτρα ποσότητες προς την εγχώρια μεταποίηση, οι τιμές παίζουν συνήθως μισό με ένα λεπτό πιο πάνω.
Η μεγάλη εικόνα πάντως είναι πως τελικά παίρνει σάρκα και οστά το αρνητικό σενάριο για την εξέλιξη των τιμών στο σκληρό σιτάρι, μετά και τις επίσημες ανακοινώσεις του καναδικού υπουργείου περί εκτιμώμενης σοδειάς σχεδόν 6.1 εκατ. τόνων, αφαιρώντας από την ιταλική τιμολόγηση το σύνολο του premium (20 - 30 ευρώ ο τόνος) λόγω της πιθανότητας μειωμένου τονάζ από την βόρεια Αμερική.
Ο δείκτης αγρονομικής κατάστασης σε Αλμπέρτα και Σασκάτσουαν έχει ανακάμψει σημαντικά. Οι Καναδοί επίσημα περιμένουν μια παραγωγή 6.080.000 τόνων σκληρού, μειωμένης κατά 5% περίπου συγκριτικά με πέρυσι. Να σημειωθεί βέβαια εδώ πως αυτά αποτελούν τα ονομαστικά στοιχεία της Κρατικής Αρχής, που «κλειδώνουν» μια φορά το χρόνο. Η πραγματική περσινή παραγωγή του Καναδά –όπως την υπολογίζουν οι ιδιώτες δυναμικά μέσα στη χρονιά- ήταν κάπως μικρότερη, με αθροιστικό τονάζ περί των 4,5 εκατ. τόνων.
Σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν αυτές οι αρχικές εκτιμήσεις, οι εξαγώγιμες ποσότητες θα μείνουν πάνω - κάτω ίδιες από χρονιά σε χρονιά, ωστόσο φέτος υπάρχει επάρκεια πρώτης ύλης σε Δυτική Μεσόγειο και Βόρεια Αφρική, η οποία έχει ήδη υποχρεώσει τους καναδούς εμπόρους να δώσουν τα χέρια σε επίπεδα τιμών 20% κάτω συγκριτικά με το Μάιο (Από 10 δολάρια το μπούσελ σε 8 δολάρια το μπούσελ). Τα μαθηματικά δείχνουν πως από Οκτώβριο θα μπορούσε να φθάσει καναδικό σκληρό σιτάρι στην Κεντρική Ιταλία με 270 – 280 ευρώ ο τόνος CIF.
Έχασε 7 ευρώ η Φότζια
Όλη αυτή η πίεση προφανώς αρχίζει να αποτυπώνεται και στην ευρωπαϊκή αγορά. Ήδη τα ισπανικά και ελληνικά FOB, φέρεται να έχουν υποχωρήσει στο επίπεδο των 250 με 255 ευρώ ο τόνος. Για την ώρα, η Γαλλία συντηρεί τα 265 ευρώ ο τόνος. Στην Ιταλική αγορά τώρα, το κακό άνοιγμα της Μπολόνια εδώ και δύο εβδομάδες είχε μερικώς προϊδεάσει την αγορά για ανάλογου μεγέθους διόρθωση και στον Ιταλικό Νότο. Η τελευταία λίστα της Φότζια (3 Σεπτεμβρίου) που δημοσιεύτηκε σχεδόν ένα μήνα μετά την τελευταία (6 Αυγούστου), κατέβασε τις τιμές αποθήκης στα 290 με 295 ευρώ ο τόνος για την πρώτη ποιότητα. Κοινώς, για όλες τις ποιότητες υπήρξε μαχαίρι της τάξης των 7 ευρώ ο τόνος.
Αναλυτικότερα, η τελευταία λίστα στη Φότζια δίνει στα ποιοτικά σιτάρια (Fino) µε ειδικό βάρος 79,5-80 kg/hl, υαλώδη 80% και πρωτεΐνη 12-12,5% τιµή αποθήκης εµπόρου στα 290 - 295 ευρώ ο τόνος και στη δεύτερη ποιότητα (Buono Mercantile) µε ειδικό βάρος 78 kg/hl, υαλώδη 65% και πρωτεΐνη 11-11,5% τιµή αποθήκης εµπόρου στα 283 – 288 ευρώ ο τόνος. Η τρίτη ποιότητα µε ειδικό βάρος 76 kg/hl, υαλώδη 50% (Mercantile) ήταν στα 278 µε 283 ευρώ ο τόνος.