BACK TO
TOP
Βαμβάκι

Δύο χρόνια απλήρωτοι οι βαμβακοπαραγωγοί για το AGRO 2 χωρίς να ευθύνονται

Απλήρωτους για δύο καλλιεργητικές σεζόν από το Μέτρο 3 «Συστήματα Ποιότητας» έχει αφήσει τους δικαιούχους συνεταιρισμούς και ομάδες παραγωγών, το χρονικό κενό στην ισχύ των αδειών αναγνώρισης των Φορέων Πιστοποίησης για το πρότυπο της σειράς AGRO 2 (περίοδος 1η Ιανουαρίου 2023-30 Οκτωβρίου 2024).

quality-_cotton

Γιώργος Κοντονής

914
0

Συγκεκριμένα, αν και το επίμαχο αυτό χρονικό διάστημα οι Φορείς Πιστοποίησης εναρμονίστηκαν με τις νέες απαιτήσεις της νομοθεσίας, αξιολογήθηκαν από τις αρμόδιες αρχές (ΕΛΓΟ–Δήμητρα, ΕΣΥΔ) και εξέδιδαν κανονικά πιστοποιητικά μέσω της πλατφόρμας i-AGRO με αναγνωριστικό κωδικό και QR code, ο ΕΛΓΟ-Δήμητρα παρέλλειψε να τους αδειδοτήσει ρητά, με αποτέλεσμα να έχει προκαλέσει εμπόδια σε επενδυτικά και επιδοτούμενα προγράμματα, όπου η ύπαρξη πιστοποιητικών AGRO 2 αποτελεί βασική προϋπόθεση. 

Είναι σημαντικό εδώ να σημειωθεί πως και στο παρελθόν υπήρχαν παρόμοια ζητήματα, ωστόσο η απόφαση που εκδιδόταν από τον ΕΛΓΟ-Δήμητρα για την αδειοδότηση των Φορέων Πιστοποίησης είχε αναδρομική ισχύ, καλύπτοντας τα όποια κενά. Αυτή τη φορά ωστόσο, ο ΕΛΓΟ φέρεται να έχει αφήσει «ξεκρέμαστους» τους Φορείς αλλά και τους παραγωγούς που μπήκαν σε έξοδα και περιμένουν τα χρήματά τους για την πιστοποίηση AGRO 2 από το σχετικό Μέτρο του ΠΑΑ. 

Αυτό λοιπόν που ζητάνε πλέον οι Φορείς, είναι η αναδρομική ισχύ της αναγνώρισης των Φορέων Πιστοποίησης για την περίοδο 1/1/2023 – 31/10/2024 και η επιβεβαίωση από τον ΕΛΓΟ–Δήμητρα της εγκυρότητας όλων των πιστοποιητικών που εκδόθηκαν μέσω i-AGRO κατά την εν λόγω περίοδο. 

Σημειώνεται εδώ πως σε σχετική επιστολή της ΕΘΕΑΣ προς τους αρμοδίους φορείς για το παραπάνω ζήτημα αναφέρονται τα εξής:

Δράση 3.1.2 – Στήριξη για νέα συμμετοχή σε εθνικά συστήματα ποιότητας (βαμβάκι) 

Οι Συνεταιρισμοί και Ομάδες Παραγωγών, δικαιούχοι της Δράσης, ολοκλήρωσαν επιτυχώς την πιστοποίηση AGRO 2 για τις καλλιεργητικές περιόδους 2023 και 2024 και έχουν ξεκινήσει τις διαδικασίες για το 2025. Παρά τις σημαντικές δαπάνες που καλύφθηκαν με ίδιους πόρους (επιθεωρήσεις, πιστοποιήσεις, αναλύσεις, τεχνικές υπηρεσίες), δεν έχει καταστεί δυνατή η υποβολή αιτημάτων πληρωμής για τα δύο πρώτα έτη. 

Αιτούμαστε: 

  • Την έκδοση εγκυκλίου ΟΠΕΚΕΠΕ που θα καθορίζει τη διαδικασία και τα δικαιολογητικά των αιτήσεων πληρωμής της Δράσης 3.1.2. 
  • Την άμεση ενεργοποίηση του πληροφοριακού συστήματος για την υποβολή αιτημάτων πληρωμής. 
  • Την τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου (ΚΥΑ 267623/2007 όπως ισχύει) ώστε να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη εφαρμογή και επίβλεψη των φορέων πιστοποίησης. 

Κύριε Υπουργέ, είναι κρίσιμο να διασφαλιστεί η λειτουργική συνέχεια του συστήματος πιστοποίησης AGRO 2 και η ομαλή χρηματοδότηση των δικαιούχων της Δράσης 3.1.2, ώστε οι παραγωγοί να μην είναι οι τελικοί αποδέκτες των συνεπειών αυτών των εκκρεμοτήτων. 

Παραμένουμε στη διάθεσή σας για κάθε διευκρίνιση και για συνάντηση με τις αρμόδιες υπηρεσίες σας, ώστε να εξειδικευτούν οι απαραίτητες λύσεις.


 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία