BACK TO
TOP
Farming

Απώλειες έως 100% στα βερίκοκα της Χαλκιδικής από 15λεπτο χαλάζι

Επιβεβαιώνονται οι φόβοι των βερικοπαραγωγών της Χαλκιδικής, όσο περνούν οι ημέρες και προχωρά το αραίωμα των κτημάτων, περί ολικής απώλειας παραγωγής στο μεγαλύτερο μέρος του αγροκτήματος, από τη σφοδρή χαλαζόπτωση που έπληξε την περιοχή στις 3 Απριλίου.

xalazi-xalkidiki

Λεωνίδας Λιάμης

21
1

«Δεν υπάρχει ούτε ένα κτήμα που να μην έχει χτυπηθεί από το χαλάζι. Η καταστροφή στο 80% των περιβολιών ανέρχεται στο 100%, ενώ οι πιο τυχεροί έχουν υποστεί ζημία της τάξης του 60% έως 80%», σημειώνει με απόγνωση ο παραγωγός Γιώργος Σταμπουλής, από το χωριό Πορταριά, το σημαντικότερο παραγωγικό κέντρο βερίκοκου της Χαλκιδικής, με μια συνολική έκταση περίπου 10.000 – 11.000 στρέμματα της καλλιέργειας.

Η εικόνα που αντικρίζουν οι παραγωγοί στα κτήματα τώρα που άρχισαν να μπαίνουν για εργασίες όπως το αραίωμα, σύμφωνα με τον έμπειρο συνομιλητή μας, είναι αποκαρδιωτική. «Η τελική ζημιά θα φανεί στην κλούβα, όταν πάμε να συγκομίσουμε τα βερίκοκα. Ωστόσο, βλέπουμε ότι όσο μεγαλώνει ο καρπός, τόσο μεγεθύνεται και το σημάδι που του άφησε η χαλαζόπτωση. Αυτό σημαίνει πως δεν θα είναι εμπορεύσιμοι», αναφέρει ο κ. Σταμπουλής.

Μη εμπορεύσιμοι καρποί, όμως, συνεπάγονται οικονομική καταστροφή για τους παραγωγούς. «Όποια κι αν είναι η παραγωγή ως όγκος τελικά, όλα δείχνουν, δυστυχώς, ότι σε ποσοστό περίπου 80% τα βερίκοκα φέτος θα πάνε στη χυμοποίηση με 10 άντε 15 λεπτά το κιλό, όταν μόνο τα συγκομιστικά έξοδα είναι από 7 έως 10 λεπτά το κιλό. Προσωπικά ένα μεγάλο μέρος της παραγωγής δεν θα πάω καν να το μαζέψω, διότι θα μπω και μέσα. Και νομίζω πως το ίδιο θα κάνουν και άλλοι αγρότες του χωριού, γιατί δεν αξίζει τον κόπο», τονίζει ο συνομιλητής μας και προσθέτει πως «η Πορταριά έχει καταστραφεί μια ακόμη φορά φέτος».

Τη μανία της χαλαζόπτωσης, που διήρκεσε 15 λεπτά και σάρωσε στο διάβα της τις καλλιέργειες, δοκίμασαν κατά τόπους οι βερικοκιές της Χαλκιδικής και σε χωριά όπως τα Σήμαντρα, ο Άγιος Παντελεήμονας, η Όλυνθος και ο Άγιος Μάμας.

Από τις πληγείσες περιοχές έχουν περάσει, ήδη, για αυτοψία γεωπόνοι του ΕΛΓΑ και έκαναν καταγραφές, ενώ υπήρξε και αναγγελία για την υποβολή δηλώσεων από τους παραγωγούς, οι οποίοι προσβλέπουν σε ταχεία καταβολή έστω μιας προκαταβολής αποζημίωσης, προκειμένου να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν, καθώς, όπως ήρθαν τα πράγματα, δεν αναμένουν εισόδημα από την καλλιέργεια.

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Farming Πληρωμές