
Όσον αφορά τα συµπτώµατα, εµφανίζονται πρώτα µικρές, κίτρινες στρογγυλές ή γωνιώδεις κηλίδες στην πάνω επιφάνεια των φύλλων, ενώ στην κάτω επιφάνεια εµφανίζονται υπόλευκες εξανθήσεις οι οποίες αργότερα γίνονται µαύρες. Οι µολύνσεις πραγµατοποιούνται σε θερµοκρασίες από 5-28 0C, µε άριστη θερµοκρασία τους 16-220C και υψηλή σχετική υγρασία Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν είναι ευνοϊκές για την ανάπτυξη και τη µετάδοσή του, ενώ όταν οι θερµοκρασίες είναι µεγαλύτερες από 30 0C εµποδίζεται η ανάπτυξη της ασθένειας.
Οι ειδικοί καλούν τους παραγωγούς να προστατέψουν αµέσως µετά τη βροχή τις καλλιέργειες τους, προχωρόντας σε ψεκασµό των φυτών µε επιτρεπόµενα φυτοπροστατευτικά σκευάσµατα.
Πολλαπλασιάζονται γρήγορα οι αφίδες
Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν ευνοούν την ανάπτυξη των αφίδων (Aphis gossypii, Mysus persicae, Mysus nicotianae κ.α.) στις υπαίθριες καλλιέργειες µε πεπονιές.
Oι αφίδες προκαλούν πολλές ζηµιές στις καλλιέργειες αν δεν γίνει γρήγορη επισήµανση, δεδοµένου ότι έχουν µεγάλη ικανότητα πολλαπλασιασµού, δυνατότητα µετάδοσης ιώσεων και δηµιουργία µελιτωµάτων. Για τους λόγους αυτούς οι ειδικοί συνιστούν στους καλλιεργητές ιδιαίτερη προσοχή, για τον έγκαιρο εντοπισµό των πρώτων αφίδων.
Σηµειώνεται ότι οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν αυτό το διάστηµα είναι ευνοϊκές για την ανάπτυξη του εντόµου, γι’ αυτό συστήνεται να γίνει ψεκασµός στις καλλιέργειες όπου εντοπίζονται αφίδες µε κάποιο από τα επιτρεπόµενα φυτοπροστατευτικά σκευάσµατα.
Αποµυζά φύλλα και καρπούς ο θρίπας
Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν ευνοούν την ανάπτυξη του εντόµου. Ο θρίπας προκαλεί ζηµιά στα φυτά µε το να διαρρηγνύει και να αποµυζεί τα κύτταρα της επιδερµίδας των φύλλων και το κυριότερο είναι φορέας ιώσεων. Οι γεωπόνοι του Περιφερειακού Κέντρου Προσατασίας Φυτών Βόλου συστήνουν να γίνει ψεκασµός στις καλλιέργειες όπου εντοπίζεται το έντοµο για την καταπολέµηση του, µε επιτρεπόµενα για την καλλιέργεια φυτοπροστατευτικά σκευάσµατα.