BACK TO
TOP
Οικονομία και Πολιτική

Αύξηση ΑΕΠ 1% αν η παραγωγή ανά εκτάριο ανέβει 100 ευρώ

Αν αυξηθεί η αξία της παραγωγής ανά εκτάριο κατά 100 ευρώ, τότε θα αυξηθεί και το ΑΕΠ της χώρας κατά 2,4 δις, δηλαδή 1%, ανέφερε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, που άνοιξε τη συζήτηση στο πρώτο πάνελ της διοργάνωσης Αγρότης της Χρονιάς 2020 με τίτλο «Περιβάλλον Αγροτικής Παραγωγής», λέγοντας πως το πιο σημαντικό μέλημα της κυβέρνησης θα πρέπει να είναι η κατασκευή των κατάλληλων αγροτικών υποδομών που θα οδηγήσουν σε αυτή την αύξηση.

deutero_exw

2
4

Παράλληλα, ο υφυπουργός επανέλαβε τις κινήσεις που έχει κάνει για την ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών στη χώρα με την τροπολογία που δίνει την άδεια για 75% πώληση αγροτικού ρεύματος: «Έχεις λογαριασμό 2.000 ευρώ το χρόνο, μπορείς να κατασκευάσες ένα φωτοβολταϊκό που παράγει 8.000 ευρώ. Τα 2.000 πάνε για την κάλυψη ρεύμτος. Τα 6.000 θα τα πουλάει στο σύστημα. Αυτό το έσοδο μπορεί να είναι η εγγύηση στην τράπεζα για την κάλυψη του κόστους κατασκευής του», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως είπε ο υφυπουργός η ελληνική γεωργία δεν έχει τις αγροτικές υποδομές που θα της διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα στις επόμενες δεκαετίες, λόγω της κλιματικής αλλαγής. Εδώ έδωσε στοιχεία για την κατανάλωση νερού στην Ελλάδα που στον αγροτικό τομέα είναι 3 φορές πάνω σε σχέση με την Ισπανία, ενώ προέρχεται μάλιστα κατά πλειοψηφία από υπόγεια ύδατα. «Ο πρωθυπουργός το έχει εντοπίσει το θέμα, θα δώσουμε λύση με μακροπρόθεσμο ορίζοντα», τόνισε ο κ. Σκρέκας, συμπληρώνοντας πως «αν θέλουμε να μιλάμε για γεωργία ακριβείας, πρέπε να λύσουμε βασικά ζητήματα».

Παίρνοντας το λόγο αμέσως μετά, ο πρώην γενικός γραμματέας Κοινοτικών Πόρων, Χαράλαμπος Κασίμης, αναφέρθηκε στο μέλλον της ΚΑΠ κι της Πράσινης Συμφωνίας και το σημαντικό έλλειμμα ενός Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου. Όπως τόνισε, η χώρα μας παράγει τη χαμηλότερη προστιθέμενη αξία στην Ευρώπη και έχει ως εκ τούτου πολλά περιθώρια αύξησης και πως στην Ιταλία πάνω από το 60% της κατανάλωσης στον τουρισμό είναι εγχωρίως παραγόμενα τρόφιμα, ενώ στην Ελλάδα το αντίστοιχο ποσοστό είναι 10%. «Χρειαζόμαστε όλες τις διακλαδικές συνδέσεις», ανέφερε.

Μία γενική εικόνα για τα χρηματοοικονομικά εργαλεία που βρίσκονται στη διάθεση των αγροτών, έδωσε στη συνέχεια ο Δημήτρης Οικονόμου, επικεφαλής Γενικής Διεύθυνσης Small Business Segment, Eurobank. Αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις μικροπιστώσεις που προσφέρει η τράπεζα σε συνεργασία με ξένους οργανισμούς, για ποσά έως 15.000 ευρώ σε νέους επιχειρηματίες και νέους αγρότες, χωρίς εγγυήσεις και χωρίς εξασφαλίσεις, με όρους μικροπίστωσης κα όχι εμπορικής τραπεζικής.

Ο πρόεδρους του ΑΠΣΕ Πίνδος, Ανδρέας Δημητρίου, αφού περιέγραψε την σπάνια επιτυχία του συνεταιρισμού που ανήκει, είπε πως ο μέσος όρος της ελληνικής κτηνοτροφίας σε όρους εσόδων είναι 20-25.000 ευρώ ανά εκτροφή, ενώ στη Βουλγαρία 250.000 ευρώ. Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι μεγάλοι παίχτες του λιανεμπορίου έχουν ισχυροποιηθεί και από 30 έχουν μειωθεί κατά 4-5, η διαπραγματευτική ικανότητα του παραγωγού είναι δύσκολη. «Μόνο η λύση του συνεταιρισμού, θα φέρει τα προϊόντα στα ράφια, σοβαρά, άξια και επάξια.

Τέλος, ο περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης τόνισε ποικιλοτρόπως πως πρέπει να αγωνιστούμε για την ποιότητα και όχι να πάμε να «παίξουμε» με όρους commodity, ενώ στάθηκε στα εύκολα έργα που μπορούν να γίνουν, όπως π.χ οι ομβροδεξαμενες στα βουνά οι οποίες θα έλυναν το πρόβλημα για τους κτηνοτρόφους το καλοκαίρι. Εδώ, πρόσθεσε πως είναι απαραίτητο να πάρει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης την ευθύνη των δασών από το Περιβάλλοντος, κάτι που θα λύσει πολλά και σημαντικά προβλήματα, γραφειοκρατικά και μη, στον τομέα της οργάνωσης της παραγωγής.

Σχόλια (4)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία