
Aυτό που φαίνεται να μην είναι πλέον διαπραγματεύσιμο είναι οι επιπλέον όροι που θα προστεθούν στις επιχορηγήσεις και θα είναι επιπλέον του ελέγχου μέσω του ευρωπαϊκού εξαμήνου της Κομισιόν. Αυτός ήταν ο όρος για να αποδεχθούν χώρες όπως η Φινλανδία και η Ολλανδία να υπάρχουν και επιχορηγήσεις και όχι μόνο δάνεια. Οι 5 χώρες που διαφωνούν Αυστρία, Ολλανδία, Δανία, Σουηδία καθώς και Ουγγαρία δεν κάνουν βήμα πίσω στο θέμα «επιχορηγήσεις» αντί δανείων.
Με βάση τις θέσεις τους το σχέδιο, για 66% επιδοτήσεις προς 33% δάνεια σε σύνολο κεφαλαίων 750 δισ. ευρώ - δηλαδή 500 δισ. επιδοτήσεις προς 250 δισ. δάνεια - δεν υφίσταται. Το πιθανότερο σενάριο είναι μια αναλογία 50% επιδοτήσεις και 50% δάνεια ενώ θα υπάρξουν και αλλαγές στις κατανομές των κονδυλίων.
Ήδη, πολλοί αξιωματούχοι της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου και του νέου προέδρου του Eurogroup Π. Ντόναχιου άρχισαν σιγά σιγά να κατεβάζουν τον πήχη των προσδοκιών για λύση στη Σύνοδο Κορυφής της επόμενης εβδομάδας, κάνοντας λόγο για μεγάλες διαφορές σε κύρια ζητήματα.
Αυτό που αποκαλύπτει αξιωματούχος του Eurogroup είναι ότι η λογική της Γερμανίας να διαπραγματευτεί σπάζοντας την Ευρώπη σε 5 ομάδες προκάλεσε αλλεπάλληλα μπλοκαρίσματα, γιατί η κάθε χώρα βάζει στο τραπέζι όρους και διευκολύνσεις για άλλα θέματα, που δεν συνδέονται με το Ταμείο Ανάπτυξης, ώστε να «ενδώσουν» σε μια μέση λύση.
Για την Ελλάδα, όμως, το ερώτημα που προκύπτει είναι αν μπορεί να σηκώσει το βάρος και να θέσει θέμα βέτο σε οποιοδήποτε σχέδιο περιλαμβάνει επιπλέον όρους.
Μένει να φανεί, αν έπεισε η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, κατά την παρουσίαση των προτεραιοτήτων της γερμανικής προεδρίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, για την ανάγκη άμεσης συμβιβαστικής λύσης αναφερόμενη στο μήνυμα της μουσικής του Μπετόβεν που για αυτήν αποκαλύπτει ότι «Η Ευρώπη είναι ικανή εάν είμαστε μαζί και να εάν στεκόμαστε ενωμένοι».