
Αναφορές για βομβαρδισμό το βράδυ στη Σούμι και νεκρά παιδιά. Ο Πουτιν δημοσίευσε βίντεο με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας όπου λέει ότι στρατεύσιμοι και έφεδροι δεν καλούνται να πολεμήσουν στην πρώτη γραμμή. Επιβεβαιώνει ο Ουκρανός ΥΠΕΞ ότι θα συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογό του. Η Μόσχα προειδοποίησε ότι θα μπορούσε να σταματήσει τη ροή φυσικού αερίου από τη Ρωσία στη Γερμανία.
Η Ρωσία φέρεται να έχει ανοίξει ανθρωπιστικούς διαδρόμους από το Κίεβο, το Τσερνίχιβ, τη Σούμι, το Χάρκοβο και τη Μαριούπολη, ώστε να μπορούν να απομακρυνθούν οι άμαχοι.
Αυτό υποστηρίζει το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, όπως αναφέρει το Reuters, επικαλούμενο το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.
Οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας υποστηρίζουν ότι ρωσικό αεροσκάφος καταρρίφθηκε και συνετρίβη στο Χάρκοβο.
Περίπου 1,2 εκατ. Ουκρανοί έχουν καταφύγει στην Πολωνία από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με την πολωνική συνοριοφυλακή. Συνολικά 141.500 άτομα πέρασαν τα σύνορα τη Δευτέρα, κατά την ίδια πηγή.
Αυτό είναι πόλεμος
Μπήκαμε σχεδόν αθόρυβα στον τρίτο χρόνο της πανδημίας. Οι σχετικές ειδήσεις είχαν υποβαθμιστεί αρκετά, προτού μιλήσουν τα όπλα σε εδάφη ουκρανικά.
«[...] Οι δυστυχίες, στην πραγματικότητα, είναι μια κοινή υπόθεση, αλλά δύσκολα τις πιστεύει κανείς όταν του πέσουν στο κεφάλι. Υπήρξαν στον κόσμο τόσες πανούκλες όσοι και οι πόλεμοι. Και παρ' όλα αυτά οι πανούκλες και οι πόλεμοι πάντα βρίσκουν τους ανθρώπους το ίδιο απροετοίμαστους... Όταν ξεσπάει ένας πόλεμος, οι άνθρωποι λένε: “Δε θα διαρκέσει πολύ, είναι πολύ ανόητο”. Κι αναμφίβολα ένας πόλεμος είναι σίγουρα πολύ ανόητος, αλλά αυτό δεν τον εμποδίζει να διαρκέσει. Η ανοησία επιμένει πάντα».
Ανθρωπιστικός διάδρομος θα ανοίξει σήμερα στην πόλη Σούμι, ανακοίνωσε η Ουκρανή αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ιρένα Βερετσούκ. Σύμφωνα με την Βερετσούκ, οι άμαχοι θα αρχίσουν να φεύγουν από τη βορειοανατολική πόλη με λεωφορεία στις 10:00 ώρα Ελλάδας.
«Έχει συμφωνηθεί ότι η πρώτη συνοδεία θα ξεκινήσει στις 10 το πρωί από την πόλη Σούμι. Το κομβόι θα ακολουθήσει ο ντόπιος πληθυσμός με προσωπικά οχήματα», είπε σε τηλεοπτική της δήλωση.
Ιαπωνία: Νέες κυρώσεις κατά αξιωματούχων της Ρωσίας και της Λευκορωσίας
Τρίτο γύρο κυρώσεων κατά αξιωματούχων της Ρωσίας και της Λευκορωσίας ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών της Ιαπωνίας. Οι κυρώσεις βάζουν στο στόχαστρο 20 Ρώσους - μεταξύ των οποίων αξιωματούχοι της κυβέρνησης του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, αντιπρόεδρους του κοινοβουλίου, τον επικεφαλής της Δημοκρατίας της Τσετσενίας και στελέχη εταιρειών που διατηρούν στενούς δεσμούς με την κυβέρνηση όπως οι Volga Group, Transneft και Wagner. Οι κυρώσεις αφορούν ακόμη 12 Λευκορώσους πολίτες, καθώς με δύο ρωσικού και 12 λευκορωσικούς οργανισμούς.
Η Ιαπωνία επέβαλε επίσης απαγόρευση στην εξαγωγή εξοπλισμού διύλισης πετρελαίου στη Ρωσία και ειδών γενικής χρήσης με προορισμό τη Λευκορωσία που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από τον στρατό της.
Αφιερωμένο στις εξελίξεις στην Ουκρανία και τον πρόεδρο της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι είναι το εξώφυλλο της τελευταίας έκδοσης του περιοδικού New Yorker. Στο εξώφυλλου του περιοδικού ο Ζελένσκι εικονίζεται να στέκεται στραμμένος προς τη Δύση με φόντο ένα σκηνικό εκρήξεων. Είναι ντυμένος στρατιωτικά και κρατάει ψηλά τη σημαία της Ουκρανίας.
Συνολικά 291.081 Ουκρανοί έχουν καταφύγει στη Ρουμανία από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία της συνοριακής αστυνομίας, 29.636 άτομα πέρασαν τα σύνορα τη Δευτέρα.
Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο χαρακτήρισε «γεμάτες σεβασμό» και «εγκάρδιες» τις συνομιλίες που πραγματοποίησε με αντιπροσωπεία της αμερικανικής κυβέρνησης, καθώς η Ουάσιγκτον διερευνά μια προσέγγιση με το Καράκας για να εξασφαλίσει εναλλακτικές προμήθειες πετρελαίου.
Η ρωσική προέλαση έχει επιβραδυνθεί «σημαντικά», ισχυρίζεται η Ουκρανία
Η ρωσική προέλαση στην Ουκρανία έχει επιβραδυνθεί «σημαντικά» και τα στρατεύματά της έχουν «αποκαρδιωθεί» σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση για τις μάχες από τον ουκρανικό στρατό.
Σε μια ανάρτηση στο Facebook το πρωί της Τρίτης, ο αρχηγός του επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας είπε ότι η χώρα εξακολουθεί να αντεπιτίθεται κατά της εισβολής . Αυτό περιλάμβανε την «ηρωική» άμυνα που συνεχιζόταν στο Τσερνίχιβ , οι μάχες συνεχίζονταν στα προάστια του Μικολάιβ και η αεροπορία απέκρουε πυραυλικές επιθέσεις.
Η Ευρώπη φοράει κράνος και παίρνει τ` όπλο της
Μερικές ημέρες μπορεί να μοιάζουν με δεκαετίες ολόκληρες και αυτή την κατάσταση βιώνει η Ευρώπη το τελευταίο διάστημα: Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, έφερε για άλλη μία φορά την τραγωδία του πολέμου στην Ευρώπη. «Βιώνουμε ένα σημείο καμπής. Και αυτό σημαίνει: ο κόσμος μετά δεν είναι πια ο ίδιος με τον κόσμο πριν»: Ετσι απλά το έθεσε ο Γερμανός, σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος Ολαφ Σολτς: «Σημείο καμπής»! Ο πόλεμος σπρώχνει την Ευρώπη στην αναθεώρηση μιας πολιτικής δεκαετιών.
Πηγή: Ναυτεμπορική