
Η πρώτη αύξηση των επιτοκίων, θα λάβει χώρα κάποια στιγμή μετά το τέλος της αγοράς assets”, ανέφερε η Lagarde.
"Δεν έχουμε ορίσει ακόμη ακριβώς το πότε, αλλά ήμουν πολύ σαφής ότι αυτό θα μπορούσε να σημαίνει μια περίοδο λίγων μόνο εβδομάδων", ανέφερε σε ομιλία της στη Λιουμπλιάνα, συνηγορώντας υπέρ μιας "σταδιακής" εξομάλυνσης της νομισματικής πολιτικής μετά την αρχική αύξηση.
Αντιμέτωποι με πληθωρισμό-ρεκόρ που είναι σχεδόν τετραπλάσιος του στόχου της ΕΚΤ για 2%, οι συνάδελφοι της Λαγκάρντ στην ΕΚΤ πιέζουν όλο και περισσότερο δημοσίως για αύξηση στη συνεδρίαση της 21ης Ιουλίου.
Ενώ η Federal Reserve και η BoE έχουν ξεκινήσει τη σύσφιξη της πολιτικής, η ΕΚΤ δεν έχει αυξήσει το κόστος δανεισμού από το 2011. Επίσης, το επιτόκιο καταθέσεών της ήταν αρνητικό από το 204.
Οι αγορές προεξοφλούν αυξήσεις επιτοκίων κατά 0,25% από την ΕΚΤ στις συνεδριάσεις του Ιουλίου και του Σεπτεμβρίου, με περαιτέρω αυξήσεις μέχρι το τέλος του έτους.
Επίσης, αναμένουν ότι σε δύο χρόνια το επιτόκιο καταθέσεων θα διαμορφωθεί στο 1,5%.
Πηγή: Capital.gr