
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Capital.gr, μετά από πολλές επιστροφές της στρατηγικής στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με σχόλια και παρατηρήσεις, το ΥΠΟΙΚ υπέγραψε τη Στρατηγική που κατήρτισε η Rothschild για λογαριασμό του ΤΧΣ. Η επικύρωση της στρατηγικής ανοίγει τον δρόμο για την πώληση των ποσοστών 40,39% στην Εθνική Τράπεζα, 27% στην Τράπεζα Πειραιώς, 9% στην Alpha Bank και 1,4% στη Eurobank που κατέχει το Δημόσιο.
Η Στρατηγική ορίζει επακριβώς τη διαδικασία της πώλησης των μεριδίων του Δημοσίου, περιγράφοντας αναλυτικά τα βήματα που θα ακολουθήσουν. Σημειώνεται ότι ο νέος νόμος 4941/2022 για το ΤΧΣ που ψηφίστηκε το περασμένο καλοκαίρι αναφέρει μεν ότι θα ακολουθηθεί ανοιχτή διαγωνιστική διαδικασία που θα αναδείξει τους επικρατέστερους επενδυτές, πλην όμως δεν παρέχει αναλυτικές πληροφορίες επί της διαδικασίας.
Τον "οδικό χάρτη" αναμένουν με αγωνία και οι διοικήσεις των τραπεζών προκειμένου να χαρτογραφήσουν τα επόμενα βήματα της αποεπένδυσης. "Περιμένουμε να δούμε ποια θα είναι ακριβώς η διαδικασία που θα ακολουθηθεί, ο νόμος δεν παρέχει αναλυτικές πληροφορίες", ανέφερε υψηλόβαθμο στέλεχος συστημικής τράπεζας εν αναμονή της οριστικοποίησης στρατηγικής.
Παράθυρα ευκαιρίας
Το κρίσιμο ερώτημα που τίθεται είναι το πότε θα δοθεί το εναρκτήριο λάκτισμα, το οποίο αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα της κυβέρνησης μετά την εξυγίανση του ενεργητικού των εγχώριων τραπεζών από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Επόμενο βήμα είναι η επιλογή συμβούλου διάθεσης ο οποίος, σύμφωνα με τον νόμο, θα αναζητήσει προσφορές από την αγορά προκειμένου να τεθεί ο πήχυς των προσδοκιών αλλά και των αποδεκτών προσφορών ώστε να διασφαλιστεί το fair value των συναλλαγών.
Πηγές με γνώση των διαδικασιών εξηγούν στο Capital.gr ότι, δεδομένου πως οι τράπεζες δημοσιεύουν τα ετήσια αποτελέσματά τους συνήθως τον Φεβρουάριο (με προθεσμία 30.03), η διαδικασία δεν μπορεί να εκκινήσει προτού γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις οι οποίες αποτελούν καθοριστικό παράγοντα για τον προσδιορισμό του τιμήματος.
Δεδομένου, μάλιστα, του υψηλού επιπέδου κερδοφορίας που αναμένεται να καταγράψουν όλα τα συστημικά ιδρύματα το 2022, ο πήχυς των προσδοκιών για το τίμημα τίθεται ακόμη υψηλότερα. Το συμπέρασμα είναι το πρώτο "παράθυρο ευκαιρίας" για εκκίνηση της διαδικασίας να είναι ο Απρίλιος.
Την Άνοιξη, ωστόσο, αναμένεται - σύμφωνα με τα επικρατέστερα σενάρια - να διενεργηθούν οι εθνικές εκλογές, με αποτέλεσμα η εκκίνηση της διαδικασίας να μετατίθεται μετά τα αποτελέσματα α΄ τριμήνου, με πιθανότερο σενάριο τον Οκτώβριο, μετά, δηλαδή, τα αποτελέσματα εξαμήνου.
Σειρά προτεραιότητας
Ένα ζήτημα που "καίει" τις τραπεζικές διοικήσεις είναι η σειρά με την οποία θα πωληθούν τα ποσοστά του Δημοσίου σε ιδιώτες επενδυτές, ένα θέμα που το πιθανότερο είναι να αποφασιστεί όχι από το ΤΧΣ ή το ΥΠΟΙΚ, αλλά από την ίδια την κυβέρνηση.
Η διοίκηση της Alpha Bank, για παράδειγμα, όπου το ΤΧΣ κατέχει μικρό σχετικά ποσοστό (9%), έχει κάθε λόγο να αναμένει η διαδικασία να ξεκινήσει από την ίδια. Σημειώνεται ότι, πρόσφατα, ο ολλανδικός όμιλος Reggeborgh του Χένρι Χόλτερμαν αύξησε το ποσοστό του στο 6% κατακτώντας τη θέση του μεγαλύτερου ιδιώτη επενδυτή της τράπεζας. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από τον επιχειρηματία να αποκτήσει το υπόλοιπο 9% ανεβάζοντας το μερίδιό του στο 15%.
Ωστόσο, υπάρχει το επιχείρημα ότι το ΤΧΣ θα μπορούσε να ξεκινήσει από την Εθνική Τράπεζα όπου κατέχει το μεγαλύτερο ποσοστό, το οποίο είναι πιθανό να διατεθεί τμηματικά, σε ποσοστά κοντά στο 10%. Η στρατηγική αυτή έχει τη λογική να μην απαιτηθεί η έγκριση καταλληλότητας από τον εποπτικό βραχίονα της ΕΚΤ που εφαρμόζεται για μετόχους που διεκδικούν ποσοστά άνω του 10% στο μετοχικό κεφάλαιο των εποπτευόμενων ιδρυμάτων. Ο λόγος είναι ότι η διαδικασία της έγκρισης από τον SSM είναι διεξοδικός και διαρκεί αρκετούς μήνες.
Το πιθανότερο, πάντως, είναι ότι το "σύνθημα" της αποεπένδυσης θα δοθεί πρώτα για τη Eurobank, αφού το ποσοστό 1,4% που κατέχει το Δημόσιο θα διατεθεί μέσω του Χρηματιστηρίου Αθηνών, χωρίς να χρειαστεί διαγωνιστική διαδικασία.
Ένας άλλος καθοριστικός παράγοντας για το timing της αποεπένδυσης είναι η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, η οποία θεωρείται "κλειδί" για την αύξηση του τιμήματος της πώλησης. Οι πιθανότητες, όμως, να λάβει η ελληνική οικονομία το investment grade μεταφέρονται μετά τις εκλογές και, ενδεχομένως, στα τέλη του έτους σύμφωνα με πηγές της αγοράς.
Πηγή: Capital.gr