
Με τις αντιδράσεις των ελεύθερων επαγγελματιών να πληθαίνουν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να εκπέμψει το μήνυμα ότι το κυβερνητικό οικοσύστημα, μέσω της συγκεκριμένης κίνησης, προάγει την κοινωνική δικαιοσύνη και τον πολυδύναμο εκσυγχρονισμό, επισημαίνοντας ότι, μέσω της δημόσιας διαβούλευσης έγινε εμφανές ότι μπορεί να αφουγκράζεται τους πολίτες, χωρίς να υπακούει σε καμία συντεχνία.
Το μεταρρυθμιστικό πλάνο
"Ο στόχος μας παραμένει ο ίδιος: η ενίσχυση της φορολογικής συνείδησης. Και φυσικά δέσμευση της κυβέρνησης, τα πρόσθετα έσοδα να κατευθυνθούν σε κρίσιμους τομείς, όπως η Παιδεία και η Υγεία. Εξάλλου, αυτό προβλέπει ήδη ο Προϋπολογισμός. Σχεδόν 500 εκατομμύρια πρόσθετοι πόροι θα διατεθούν στην Υγεία και παραπάνω από 250 εκατομμύρια στην Παιδεία", αναμένεται να σημειώσει ο πρωθυπουργός. Όπως σχολιάζουν κυβερνητικά στελέχη, λίγες ώρες πριν την παρέμβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη από το βήμα της Ολομέλειας, το σχέδιο νόμου περιλαμβάνει σημαντικές παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος της φοροδιαφυγής και έχει ενσωματώσει μία σειρά από παρατηρήσεις, οι οποίες έγιναν στη διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης. "Ο πυρήνας του νομοσχεδίου δεν έχει αλλάξει. Αυτό το οποίο έχει προστεθεί, και το θεωρούμε σημαντικό είναι ότι, εάν κάποιος φορολογούμενος θεωρεί ότι αδικείται από το τεκμήριο έχει τη δυνατότητα πια να ζητήσει ο ίδιος φορολογικό έλεγχο για τα τελευταία πέντε χρόνια. Είναι μία επιλογή σημαντική που δίνεται στους φορολογούμενους, οι οποίοι μπορεί να αισθάνονται ότι αδικούνται από το τεκμήριο", επισημαίνουν παράγοντες της κυβέρνησης.
Σε κάθε περίπτωση, ένα από τα σημεία που αναμένεται ότι θα προτάξει ο πρωθυπουργός, στην ομιλία του στη Βουλή, είναι ότι η κυβέρνηση δε θα κάνει βήμα πίσω από το μεταρρυθμιστικό πλάνο της τετραετίας 2023-2027 και δε θα φοβηθεί το όποιο πολιτικό κόστος. "Έχουμε μιλήσει πολύ για τα ζητήματα της κοινωνικής δικαιοσύνης στη φορολογία. Δεν γίνεται το 50% των ελεύθερων επαγγελματιών να δηλώνει μηδενικό κέρδος, το 85% κάτω των 10.000 ετησίως. Ούτε γίνεται ο εργοδότης να εμφανίζει μικρότερο εισόδημα από τους εργαζομένους του. Το σύστημα το οποίο εισηγούμαστε συνοδεύεται από μία ακόμα προεκλογική μας δέσμευση που γίνεται πράξη έναν χρόνο νωρίτερα: τη σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος", ανέφερε, στην πρόσφατη ομιλία του στην Πολιτική Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας. Όπως σε όλες τις δημόσιες τοποθετήσεις που έχουν προηγηθεί, έτσι και σήμερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κάνει λόγο για μία παρέμβαση βαθιά δίκαιη, ευθυγραμμισμένη με τον πολιτικό λόγο της κυβέρνησης, τολμηρή και μεταρρυθμιστική, από την οποία το "γαλάζιο" οικοσύστημα δε θα υποχωρήσει. "Δεν είναι η πρώτη φορά που μιλώ για μεταρρυθμίσεις που ίσως ξεβολέψουν κάποιους, αλλά θα ωφελήσουν τους πολλούς. Κι αν υπάρξει κόστος από αυτές τις συγκρούσεις, αυτή η κυβέρνηση δε θα διστάσει να το αναλάβει. Γιατί ας μην ξεχνάμε ότι μία από τις μεγάλες παγίδες της δεύτερης τετραετίας είναι ο συμβιβασμός. Συμβιβασμός με παθογένειες, με παγιωμένα συμφέροντα. Μία αδικία των λίγων σε βάρος του κοινωνικού συνόλου, που κάποτε πρέπει να λείψει", είναι το σήμα που έχει εκπέμψει ο πρωθυπουργός.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να…πετάξει το γάντι και στα κόμματα της αντιπολίτευσης. Στο πλαίσιο αυτό θα προσκαλέσει τους πολιτικούς αρχηγούς να…αφήσουν την όχθη των γενικών αφορισμών και του εύκολου μηδενισμού, καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις.
Όπως αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη, οι κυριότερες αλλαγές που δεν ακυρώνουν τη φιλοσοφία της ρύθμισης αλλά την καθιστούν πιο ολοκληρωμένη, με βάση και τα σχόλια που υπεβλήθησαν στη δημόσια διαβούλευση είναι οι εξής:
- Το τέλος επιτηδεύματος μειώνεται κατά 50% από το 2024 για όλους τους επαγγελματίες, ασχέτως του αν δηλώνουν εισοδήματα υψηλότερα από το ελάχιστο τεκμαρτό καθαρό εισόδημα.
- Εισάγεται ρητή πρόβλεψη, ότι κάθε επαγγελματίας μπορεί να αμφισβητήσει το τεκμήριο με την προϋπόθεση ότι θα ζητήσει έλεγχο από τις φορολογικές αρχές, για να υποστηρίξει τη θέση του.
- Η προσαύξηση του τεκμηρίου για τους επαγγελματίες, που έχουν υψηλότερο τζίρο από το μέσο όρο του κλάδου που δραστηριοποιούνται, μειώνεται σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό και προσδιορίζεται σε 5% επί της διαφοράς.
Προβλέπονται νέες περιπτώσεις στις οποίες το τεκμήριο μειώνεται κατά 50%. Είναι όσοι έχουν ποσοστό αναπηρίας 67-79%, από 80% και πάνω υπάρχει πλήρης απαλλαγή, οι μονογονείς με ανήλικα τέκνα, οι γονείς με εξαρτώμενα τέκνα που έχουν νοητική ή σωματική αναπηρία τουλάχιστον 67% και οι γονείς πολύτεκνων οικογενειών.
"Οι ελεύθεροι επαγγελματίες με νεοσύστατη επιχειρηματική δραστηριότητα θα έχουν τις ακόλουθες μειώσεις της ελάχιστης αμοιβής: 100% δηλαδή, πλήρης απαλλαγή για τα 3 πρώτα χρόνια, 67% μείωση για τον 4ο χρόνο και 33% μείωση για τον 5ο χρόνο. Με τον τρόπο αυτό αναγνωρίζονται οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες κατά την έναρξη και στα πρώτα χρόνια της δραστηριότητάς τους", σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη.
πηγή: capital.gr