BACK TO
TOP
Οικονομία και Πολιτική

Υποχωρεί ο Τραμπ από ειρηνευτικές συνομιλίες Ρωσίας-Ουκρανίας

Πριν από έντεκα ημέρες, οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναθάρρησαν όταν ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε εκεχειρία 30 ημερών στην Ουκρανία και απείλησε με νέες κυρώσεις στη Ρωσία. Μια τηλεφωνική επικοινωνία με τον Βλαντιμίρ Πούτιν τη Δευτέρα αποκάλυψε ότι οι ελπίδες αυτές ήταν φρούδες.

2025-05-19T151517Z_268053785_RC22LEA0JBR2_RTRMADP_3_UKRAINE-CRISIS-TRUMP-PUTIN

20
0

Μετά από δύο ώρες συνομιλίας με τον Πούτιν, ο Τραμπ δήλωσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι η Ουκρανία και η Ρωσία θα ξεκινήσουν «αμέσως διαπραγματεύσεις» προς την κατεύθυνση της κατάπαυσης του πυρός – αλλά ενδεχομένως χωρίς τις ΗΠΑ. Δεν υπήρξε καμία απειλή κυρώσεων, καμία απαίτηση για χρονοδιάγραμμα και καμία πίεση στον Ρώσο ηγέτη.

Ο Τραμπ ακολούθησε το τηλεφώνημα Πούτιν απευθυνόμενος στους Ευρωπαίους ηγέτες, αλλά ήδη αρκετές κυβερνήσεις εξέφραζαν την απογοήτευσή τους. Μετά από μήνες αποτυχίας να φέρει τον Πούτιν πιο κοντά στην ειρήνη, φοβούνται ότι ο Τραμπ αποσύρεται από τις προσπάθειές του να τερματίσει τον πόλεμο, αφήνοντας την Ουκρανία και τους συμμάχους της μόνους τους.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, Ευρωπαίος αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, δήλωσε ότι οι ηγέτες φοβούνται ότι ο Τραμπ αποσυνδέεται από τη διπλωματική προσπάθεια. Ένας άλλος είπε ότι ο Τραμπ κατέστησε σαφές ότι δεν θέλει να επιβάλει περισσότερες κυρώσεις και υποχωρεί από τη δική του πρόταση για κατάπαυση του πυρός. Ο αξιωματούχος πρόσθεσε ότι οι ηγέτες στο Κίεβο και αλλού στην Ευρώπη διαφωνούν με το σχέδιό του να μιλήσουν απευθείας η Ρωσία και η Ουκρανία.

«Σήμερα, μοιάζει σαν να επιστρέφουμε σε ένα πολύ πιο μακροπρόθεσμο σενάριο, στο οποίο ο Πούτιν κερδίζει περισσότερο χρόνο για τον εαυτό του και τον στρατό του», δήλωσε η Κριστίν Μπερζίνα, διευθύνουσα σύμβουλος του προγράμματος Geostrategy North του German Marshall Fund στην Ουάσινγκτον. «Ο Πούτιν κέρδισε περισσότερες ευκαιρίες και μια κατάπαυση του πυρός-miα λύση φαίνονται όλο και πιο μακρινές».

Ενισχύοντας τη σύγχυση γύρω από τη στάση των ΗΠΑ, ο Τραμπ δήλωσε αργότερα τη Δευτέρα ότι οι ΗΠΑ δεν αποσύρονται από τη σύγκρουση, αλλά ότι εξετάζει αν θα το πράξει και ότι υπάρχει ακόμη και μια «συγκεκριμένη γραμμή», την οποία αρνήθηκε να διατυπώσει, στην οποία θα αποχωρήσει. Δεν απέκλεισε επίσης το ενδεχόμενο περαιτέρω κυρώσεων κατά της Ρωσίας ή νέων αποστολών όπλων στην Ουκρανία, αλλά ξεκαθάρισε ότι δεν ήταν διατεθειμένος να κάνει τίποτα από τα δύο.

«Νομίζω ότι κάτι θα συμβεί, και αν δεν συμβεί, απλά θα υποχωρήσω και θα πρέπει να συνεχίσουν», δήλωσε στον Λευκό Οίκο. «Πρόκειται για μια ευρωπαϊκή κατάσταση. Θα έπρεπε να παραμείνει μια ευρωπαϊκή κατάσταση».

Το συγκεχυμένο αποτέλεσμα προσθέτει στις αυξανόμενες πολιτικές προκλήσεις του Τραμπ. Ο ίδιος έκανε προεκλογική εκστρατεία με υποσχέσεις να φέρει γρήγορα ειρήνη στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, καθώς και να επανασυνδέσει και να αναζωογονήσει την αμερικανική οικονομία μέσω των δασμών, ωστόσο και οι δύο προσπάθειες έχουν βαλτώσει στις απρόβλεπτες πραγματικότητες της γεωπολιτικής και του εμπορίου.

Τα σχόλια του Τραμπ τη Δευτέρα ήταν πιο αμφίσημα απέναντι στη σύγκρουση και στον ρόλο του για τον τερματισμό της, από ό,τι μόλις την περασμένη εβδομάδα, όταν δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «τίποτα δεν πρόκειται να συμβεί μέχρι να συναντηθούμε με τον Πούτιν». Είχε επίσης δηλώσει ότι οι ΗΠΑ ήταν «δεσμευμένες να διασφαλίσουν την ειρήνη μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας». Ο Τραμπ είχε μάλιστα προτείνει ότι ήταν πρόθυμος να κάνει μια παράκαμψη από την περιοδεία του στη Μέση Ανατολή στην Κωνσταντινούπολη για να συναντήσει τον Πούτιν πρόσωπο με πρόσωπο.

Αλλά η Ρωσία έστειλε μια χαμηλού επιπέδου αντιπροσωπεία στην Τουρκία και ο Τραμπ δεν εμφανίστηκε. Στις συνομιλίες, Ρώσοι και Ουκρανοί αξιωματούχοι συμφώνησαν να ανταλλάξουν κρατούμενους, αλλά δεν σημείωσαν καμία άλλη πρόοδο στις πρώτες απευθείας συνομιλίες τους μετά την πλήρους κλίμακας εισβολή της Μόσχας τον Φεβρουάριο του 2022.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος έχει ήδη συμφωνήσει με την απαίτηση του Τραμπ για άμεση κατάπαυση του πυρός, μίλησε με τον Αμερικανό ηγέτη πριν και μετά το τηλεφώνημα Πούτιν και δήλωσε ότι η Ρωσία πρέπει να αντιμετωπίσει αυστηρότερες κυρώσεις εάν δεν σταματήσει τις μάχες. Αλλά ο Τραμπ δεν φάνηκε να συμφωνεί, ενώ αποκάλεσε επίσης τον Ζελένσκι «όχι και το πιο εύκολο πρόσωπο για να ασχοληθείς».

Ο Πούτιν δήλωσε στους δημοσιογράφους στο Σότσι ότι η κλήση ήταν «ειλικρινής» και «πολύ χρήσιμη» και δήλωσε ότι οι δύο συμφώνησαν ότι η Ρωσία θα εργαστεί σε ένα μνημόνιο με την Ουκρανία για μια πιθανή μελλοντική συνθήκη ειρήνης. Δεν προσέφερε λεπτομέρειες, προσθέτοντας το βασικό σημείο συζήτησής του: «Το κύριο πράγμα για εμάς είναι να εξαλείψουμε τα βαθύτερα αίτια αυτής της κρίσης».

Η Maria Snegovaya, ανώτερη συνεργάτης για τη Ρωσία και την Ευρασία στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών, δήλωσε ότι, από την άποψη του Πούτιν, αυτό περιλαμβάνει «την ίδια την ύπαρξη του ουκρανικού κράτους με τη σημερινή του μορφή».

«Ρητορικά, η Ρωσία παρουσιάζεται ως ανοιχτή σε διαπραγματεύσεις και χαιρετίζει δημοσίως τις προσπάθειες των ΗΠΑ, για να αποφύγει τον εκνευρισμό της αμερικανικής κυβέρνησης», δήλωσε η ίδια. «Στην πράξη, όμως, εμμένει σταθερά στην αρχική της θέση».

Σε μια άλλη απροσδόκητη κίνηση, ο Τραμπ δήλωσε επίσης ότι το Βατικανό θα ήταν πρόθυμο να φιλοξενήσει ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις. Ερωτηθείς στον Λευκό Οίκο αν ο πρόσφατα αναδειχθείς Πάπας Λέων ΙΔ’ θα μπορούσε να βοηθήσει να φέρει την ειρήνη στην Ουκρανία, ο Τραμπ είπε: «Ναι.» Την ίδια απάντηση είχε και όταν ρωτήθηκε αν πιστεύει ότι ο Πούτιν θέλει την ειρήνη.

Οι ΗΠΑ διαθέτουν σημαντική επιρροή στη Ρωσία, εάν ο πρόεδρος είναι έτοιμος να τη χρησιμοποιήσει, δήλωσε ο John Herbst, ανώτερος διευθυντής του Κέντρου Ευρασίας του Ατλαντικού Συμβουλίου και πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Ουκρανία. Η Ουάσινγκτον θα μπορούσε να «ανοίξει τον αγωγό για σημαντικές στρατιωτικές προμήθειες στην Ουκρανία», είτε ως βοήθεια είτε ως πωλήσεις, καθώς και να επιβάλει αυστηρότερες κυρώσεις.

Πριν από την τηλεφωνική επικοινωνία της Δευτέρας, ο Αμερικανός γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ, σύμμαχος του Τραμπ, συγκέντρωσε υποστήριξη για ένα πακέτο κυρώσεων, σηματοδοτώντας ευρεία διακομματική υποστήριξη για την τιμωρία της Ρωσίας. Ο επικεφαλής της πλειοψηφίας Τζον Θουν δήλωσε τη Δευτέρα ότι η Γερουσία έχει ένα νομοσχέδιο για τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας «έτοιμο να προχωρήσει».

«Εάν ο Λευκός Οίκος καταλήξει στο συμπέρασμα ότι χρειάζονται αυστηρότερες κυρώσεις», είπε, «είμαστε εδώ γι’ αυτό».

Πηγή: Newmoney.gr

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία