BACK TO
TOP
Διεθνή

Φόβοι για ελλείψεις οδηγούν τους Γάλλους αγρότες σε μαζική αγορά λιπασμάτων παρά τις υψηλές τιμές

Οι αγορές λιπασμάτων παρουσίασαν αύξηση αυτόν τον μήνα, εν μέσω φόβων για πιθανές ελλείψεις, με το αυξανόμενο κόστος να δημιουργεί μία ολοένα και πιο δυσμενή κατάσταση για αγρότες και καλλιέργειες, σύμφωνα με την Yara.

002e8e491b09a55f1bac8b9f7f969c26_S

1
0

Οι αυξανόμενες τιμές του φυσικού αερίου έχουν αναστατώσει τις αγορές αζωτούχων λιπασμάτων που βασίζονται στο αέριο ως εισροή, οδηγώντας τους κατασκευαστές τους, συμπεριλαμβανομένης της Yara, στην μείωση της παραγωγής και την απότομη αύξηση των τιμών σχεδόν κατά 300%.

Συνέπεια της κατάστασης, η πρακτική πολλών αγροτών να φυτεύουν φέτος λιγότερες καλλιέργειες εντάσεως λιπασμάτων, όπως το καλαμπόκι με την κατάσταση στην αγορά να έχει οδηγήσει σε μείωση των αγορασμένων ποσοτήτων λιπασμάτων κατά 10-15% περί τα τέλη Σεπτέμβρη, σε σχέση με προηγούμενα χρόνια, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Yara France, Νίκολας Μπρούτιν.

«Η κατάσταση διαφοροποιήθηκε εκτενώς τον Οκτώβρη, όπου ένα κύμα πανικού διαπέρασε την αγορά, με τους αγρότες να συζητούν για πιθανές ελλείψεις, κάτι που οδήγησε σε μαζικές αγορές λιπασμάτων δίχως να έχουν πέσει οι τιμές ενώ η κατάσταση που δημιουργήθηκε δεν έχει ακόμη ακριβώς αποτιμηθεί» δήλωσε ο πρόεδρος πριν λίγες μέρες σε συνέντευξη του στο Reuters.

H άνοδος της ζήτησης σε μια περίοδο περιορισμένης προσφοράς έχει αυξήσει περαιτέρω τις ήδη ανεβασμένες τιμές λιπασμάτων, οδηγώντας σε μεγάλη αύξηση του καλλιεργητικού κόστους για τον Γάλλο αγρότη με την κατάσταση να μην δείχνει προς το παρόν να αλλάζει και τις τιμές να διατηρούνται σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Η αυξημένη χειμερινή ζήτηση για φυσικό αέριο και οι κινήσεις χωρών, όπως η Κίνα, για τον περιορισμό των εξαγωγών λιπασμάτων είναι πολύ πιθανό να διατηρήσουν τις τιμές των καλλιεργητικών εισροών σε υψηλά επίπεδα για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με τον Μπρούτιν.

 

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία