
Έπειτα από 100 ημέρες μιας πολεμικής σύγκρουσης που έχει πλήρως αποσταθεροποιήσει τις αγορές και τις αλυσίδες εφοδιασμού σε όλο τον κόσμο, ο δείκτης του FAO σκαρφάλωσε στις 157,4 μονάδες, καταγράφοντας ετήσια άνοδο 22,8% από το Μάιο 2021.
Οι τιμές σιταριού κατέγραψαν αύξηση της τιμής κατά 5,6% το Μάιο. Πρόκειται για μια αύξηση που συνδέεεται με την ανακοίνωση του εμπάργκο στις εξαγωγές από την Ινδία, ταυτόχρονα με ανησυχίες σχετικά με το ύψος της παραγωγής σε μείζονες εξαγωγικές χώρες και με τις προβλέψεις για την παραγωγή δημητριακών (-40%) στην Ουκρανία.
Σε διάστημα ενός έτους, η τιμή του σιταριού, το 30% του παγκόσμιου εμπορίου του οποίου εξασφαλίζουν διεθνώς η Ρωσία και η Ουκρανία, αυξήθηκε κατά 56,2%.
Την ίδια περίοδο, ο δείκτης FAO των φυτικών ελαίων οπισθοχωρεί ταυτόχρονα κατά 3,5% χάρη σε μια πτώση των τιμών του φοινικέλαιου, του ηλιέλαιου, του σογιέλαιου και του κραμβέλαιου, «εν μέρει εξαιτίας της άρσης της προσωρινής απαγόρευσης εξαγωγής φοινικέλαιου από την Ινδονησία».
«Οι περιορισμοί των εξαγωγών δημιουργούν αβεβαιότητα στην αγορά και μπορεί να επιφέρουν άνοδο των τιμών και αυξημένη αστάθεια», υπογραμμίζει ο επικεφαλής της ομάδας οικονομολόγων του FAO Μάσιμο Τορέρο Κουγέν.
Ο οργανισμός προβλέπει επίσης μια «πιθανή μείωση» της παγκόσμιας παραγωγής δημητριακών στη διάρκεια του 2022 -η πρώτη σε διάστημα τεσσάρων ετών- που αναμένεται να μειωθεί στους 2,7 δισεκ. τόνους, 16 εκατομμύρια κάτω από την παραγωγή ρεκόρ που εκτιμάται για το 2021.
Η μεγαλύτερη μείωση προβλέπεται για τον αραβόσιτο, ακολουθούμενο από το σιτάρι και το ρύζι, ενώ η παραγωγή κριθαριού και σόργου πιθανότατα θα αυξηθεί. Οι προβλέψεις βασίζονται στις συνθήκες των καλλιεργειών που βρίσκονται ήδη στο έδαφος και στις προθέσεις φύτευσης για εκείνες που δεν έχουν ακόμη σπαρθεί.
Ο Δείκτης Τιμών Ζάχαρης του FAO μειώθηκε κατά 1,1 τοις εκατό από τον Απρίλιο, καθώς η άνοδος της καλλιέργειας στην Ινδία ενίσχυσε τις προοπτικές παγκόσμιας διαθεσιμότητας. Η αποδυνάμωση του ρεάλ Βραζιλίας έναντι του δολαρίου ΗΠΑ, μαζί με τις χαμηλότερες τιμές της αιθανόλης, πίεσαν επίσης τις παγκόσμιες τιμές ζάχαρης προς τα κάτω.
Εν τω μεταξύ, ο Δείκτης Τιμών Κρέατος του FAO σημείωσε νέο υψηλό όλων των εποχών, σημειώνοντας άνοδο 0,6% τον Μάιο, παρόλο που οι παγκόσμιες τιμές του βοείου κρέατος παρέμειναν σταθερές και οι τιμές του χοιρινού κρέατος μειώθηκαν. Η άνοδος οφείλεται στην απότομη αύξηση των διεθνών τιμών του κρέατος πουλερικών, αντανακλώντας τις συνεχείς διακοπές της εφοδιαστικής αλυσίδας στην Ουκρανία και τα πρόσφατα κρούσματα γρίπης των πτηνών εν μέσω αύξησης της ζήτησης στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή.