BACK TO
TOP
Διεθνή

Ποικιλίες GMO σίτου ανθεκτικές στις νέες ξηρές συνθήκες αναπτύσσει η Βραζιλία για αύξηση παραγωγής

Η Βραζιλία αναπτύσσει και δοκιμάζει τη χρήση ποικιλιών γενετικά τροποποιημένου σίτου, ανθεκτικών στην ξηρασία, σε μια προσπάθεια να γίνει πιο αυτάρκης, με τις παγκόσμιες προμήθειες να στενεύουν και τις τιμές στα ύψη.

ap0806120725141_wide-ba95d8b87396a8339c03a1c0047171f9c89ec6d3

7
0

Η κίνηση αυτή αποτελεί μία τελευταία ένδειξη του αυξανόμενου ενδιαφέροντος παγκοσμίως για τη φύτευση ποικιλιών σιταριού που μπορεί να αντέξει την ξηρασία, καθώς οι πιο ακραίες καιρικές συνθήκες που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή αυξάνουν χρόνο με το χρόνο τον κίνδυνο παγκόσμιας πείνας.

Αξιωματούχος της κρατικής υπηρεσίας έρευνας καλλιεργειών Embrapa ανέφερε στο Reuters την Παρασκευή 3 Ιουνίου ότι υπάρχει μνημόνιο συνεργασίας με την αργεντίνικη εταιρεία Bioceres (BIOX.BA), η οποία έχει αναπτύξει ένα γενετικά τροποποιημένο σιτάρι που μπορεί να ευδοκιμήσει σε ιδιαίτερα ξηρές καιρικές συνθήκες.

Άλλες κύριες καλλιέργειες όπως η σόγια και το καλαμπόκι, καλλιεργούνται σχεδόν εξ ολοκλήρου με γενετικά τροποποιημένους σπόρους, ωστόσο μέχρι σήμερα οι καταναλωτές είχαν προηγουμένως αντιταχθεί στη χρήση της σχετικής τεχνολογίας στο σιτάρι, καθώς καταναλώνεται απευθείας από τους ανθρώπους αντί να τραφεί στα ζώα.

Σημειώνεται πως η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία ενέκριναν την πώληση και χρήση τροφίμων που περιέχουν σιτάρι HB4 της Bioceres τον περασμένο μήνα. Είναι επίσης η πρώτη φορά που οι δοκιμές της καλλιέργειας στη Βραζιλία βλέπουν το φως της δημοσιότητας σύμφωνα με το Reuters. Όταν ρωτήθηκε σχετικά, η Bioceres αρνήθηκε να σχολιάσει.

Η Embrapa έλαβε ρυθμιστική έγκριση από την υπηρεσία βιοασφάλειας της Βραζιλίας CTNBio φέτος τον Μάρτιο, όταν άρχισε να φυτεύει σιτάρι σε δοκιμαστικά χωράφια κοντά στη Μπραζίλια στην περιοχή Centre West Cerrado όπου οι αγρότες φυτεύουν παραδοσιακά σόγια και καλαμπόκι, ανέφερε σε συνέντευξή του ο Jorge Lemainski, επικεφαλής της έρευνας της Embrapa για το τομέα του σιταριού.

Συνεχίζοντας ενημέρωσε ότι ο οργανισμός θα ανακοινώσει επίσημα πώς αναπτύσσεται ποικιλία γενετικά τροποποιημένου σιταριού στην Βραζιλία και δοκιμάζεται στην περιοχή της σαβάνας Cerrado τον Αύγουστο, δηλαδή σε περίπου 2 μήνες.

Όπως επισημαίνεται στο σχετικό ρεπορτάζ του Reuters, η δοκιμαστική σπορά ξεκίνησε αμέσως μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, κατάσταση η οποία οδήγησε τις τιμές του σιταριού σε επίπεδα ρεκόρ. Η Βραζιλία είναι ο κορυφαίος παγκόσμιος εξαγωγέας σόγιας, ωστόσο είναι καθαρός εισαγωγέας σιταριού. Περίπου το 90% του σιταριού που καλλιεργεί η Βραζιλία προέρχεται από τον πολύ πιο υγρό νότο. Η ανάπτυξη μίας ποικιλίας που πορεί να καλλιεργηθεί στις πιο ξηρές συνθήκες του βραζιλιάνικου Βορρά θα μπορούσε να αυξήσει σημαντικά την ποσότητα σιταριού που παράγεται στη χώρα.

Με θετικό μάτι βλέπουν πλέον τα GMO οι καταναλωτές

Εντωμεταξύ, πρόσφατη έρευνα σύμφωνα με το Reuters έδειξε ότι περισσότερο από το 70% των καταναλωτών στη Βραζιλία θα κατανάλωναν ΓΤΟ σιτάρι, μια ένδειξη που η αντίθεση στις γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες χαλαρώνει.

Η κυβέρνηση του προέδρου Jair Bolsonaro, στενό σύμμαχο του ισχυρού αγροτικού λόμπι της Βραζιλίας, θα ήθελε να μειώσει την εξάρτηση της χώρας από τις εισαγωγές σιταριού από τη γειτονική Αργεντινή και να αυξήσει τις εξαγωγές σιταριού της Βραζιλίας.

Παρά τις διαθέσεις για άμεση αυτάρκεια σημειώνεται πως «οποιαδήποτε πιθανή εμπορική φύτευση ΓΤΟ σιταριού απέχει περίπου τέσσερα χρόνια, εν αναμονή των αποτελεσμάτων από τις δοκιμαστικές σπορές και των ρυθμιστικών εγκρίσεων» σύμφωνα με τον Λεμαίνσκι.

«Άλλο να κάνεις έρευνα και άλλο να πας να σπείρεις», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Οι προηγούμενες προσπάθειες για την ανάπτυξη ΓΤΟ σίτου ήταν προβληματικές. Η εταιρεία σπόρων Monsanto απέσυρε τα σχέδια για την ανάπτυξη γενετικά τροποποιημένου σίτου στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2004 λόγω ανησυχιών για απόρριψη από ξένους αγοραστές και φόβου ότι τα πειραματικά φυτά θα μπορούσαν να βρουν το δρόμο τους στην προσφορά τροφίμων.

Υπενθυμίζεται πως η Ιαπωνία σταμάτησε να αγοράζει σιτάρι από τον Καναδά το 2018, αφού ανακαλύφθηκε στην επαρχία Αλμπέρτα δημητριακά που περιέχουν γενετικά τροποποιημένα χαρακτηριστικά.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία