
Ο Ρώσος πρόεδρος, είπε πως συμφωνία που συνήφθη με την διαμεσολάβηση Τουρκίας και ΟΗΕ προέβλεπε οι εξαγωγές των ουκρανικών σιτηρών να κατευθύνονται προς τις φτωχότερες χώρες του κόσμου, κάτι που ισχυρίζεται ότι δεν έγινε.
«Σχεδόν όλα τα σιτηρά που εξάγονται από την Ουκρανία στέλνονται όχι στις φτωχότερες αναπτυσσόμενες χώρες, αλλά σε χώρες της ΕΕ», είπε χαρακτηριστικά. Είπε μάλιστα ότι μόνο δύο από τα 87 πλοία, τα οποία μεταφέρουν 60.000 τόνους προϊόντων, πήγαν στις φτωχές χώρες και κατηγόρησε την Δύση ότι λειτουργεί ως αποικιοκρατική δύναμη.
Από την πλευρά του το Κίβεο, διά του συμβούλου του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, Μιχαΐλο Ποντολιάκ, σχολιάζει ότι η Ρωσία δεν έχει λόγους να επανεξετάσει τη συμφωνία και ότι οι όροι αυτής τηρούνται αυστηρά.
Ο Μιχαΐλο Ποντολιάκ σε δηλώσεις τους στο Reuters σχολίασε πως «...τέτοιες απρόσμενες και αβάσιμες δηλώσεις υποδηλώνουν μάλλον μια απόπειρα να βρεθούν νέα επιθετικά θέματα συζήτησης για να επηρεαστεί η παγκόσμια κοινή γνώμη και, πάνω απ’ όλα, να ασκηθεί πίεση στα Ηνωμένα Έθνη».
Ανοδική αντίδραση στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων
Λίγες ώρες μετά τις διατυπώσεις Πούτιν, οι ευρωπαϊκές αγορές αγροτικών εμπορευμάτων αντέδρασαν ανοδικά, με τα συμβόλαια μαλακού σίτου και καλαμποκιού να γράφουν κέρδη έως 8,5 ευρώ ο τόνος (στα 320 ευρώ ο Νοέμβριος για το μαλακό, στα 323 για το καλαμπόκι). Μένει να φανεί η αποτίμηση των δηλώσεων Πούτιν και με μια πιο ψύχραιμη ματιά, αφού μέχρι σήμερα, οι εξαγωγές από τη Μαύρη Θάλασσα δεν φάνηκαν να ανταποκρίνονται στις αρχικές προσδοκίες των εμπορικών κέντρων της Ε.Ε.