BACK TO
TOP
Διεθνή

H πολιτική φούσκα της ΕΕ με το Νutriscore παίρνει αναβολή για β' τρίμηνο 2023

Εν µέσω της δίνης ακρίβειας που ταλανίζει εκατοµµύρια νοικοκυριά στην Ευρώπη, η απόφαση για το αµφιλεγόµενο σύστηµα πρόσθιας επισήµανσης τροφίµων που µελετά η Κοµισιόν εδώ και περίπου µία πενταετία, γνωστό ως «Νutriscore»*, παίρνει εκ νέου αναβολή για το β’ τρίµηνο του 2023.

47_35

Μαρία Γιουρουκέλη

2
0

Πολλοί µιλούν για µια νέα πολιτική φούσκα της Επιτροπής, που εγκλωβίστηκε από µία µερίδα ελίτ επιστηµόνων που έχει µείνει πίσω από τις εξελίξεις και ένα γκρουπ της βιοµηχανίας τρόφιµων που µέσω ενός ατελούς και υπεραπλουστευµένου συστήµατος θέλει να περάσει για παράδειγµα ως «υγιεινές» επιλογές αναψυκτικά και επεξεργασµένα τρόφιµα, αντί προϊόντων της µεσογειακής δίαιτας όπως το ελαιόλαδο και οι ελιές, που στοχοποιούνται εξαιτίας των λιπαρών τους ή του τρόπου παρασκευής τους (π.χ. ελιές σε άλµη). Επιπλέον, επειδή δεν λαµβάνονται υπόψη τα τεχνητά γλυκαντικά και άλλα πρόσθετα, η ετικέτα σύµφωνα µε τους επικριτές του Νutriscore, έχει ένα κραυγαλέο «τυφλό» σηµείο για τα επεξεργασµένα τρόφιµα.

Η συνειδητοποίηση αυτή, φαίνεται πως έγινε εν τέλει αντιληπτή από τους τεχνοκράτες των Βρυξελλών, που δεν φαίνεται να θέλουν να προσθέσουν άλλη µία «κρίση» που θα έχει επίκεντρο το φαγητό. Κατά τη διάρκεια µιας συζήτησης στρογγυλής τραπέζης για τη διατροφική επισήµανση των τροφίµων που διοργάνωσε η Μόνιµη Αντιπροσωπεία της Ιταλίας στην ΕΕ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η προσωρινή διευθύντρια  της Γ∆ Υγείας και Καταναλωτών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Roser Domenech Amado, παρατήρησε ότι το Nutri-Score είναι «µόνο ένα µέρος των υπό εξέταση συστηµάτων πρόσθιας επισήµασης των τροφίµων (FOP)» και ότι η Επιτροπή γνωρίζει ότι «δεν υπάρχει συµφωνία σχετικά µε το ποιοι κανόνες θα πρέπει να διέπουν ένα εναρµονισµένο σήµα FOP σε ολόκληρο το µπλοκ».

Εξατοµικευµένες διατροφικές προσεγγίσεις και έξυπνα ρολόγια

Το θέµα βρέθηκε στο επίκεντρο, µέσα στον Οκτώβριο, µιας ακόµη ευρείας συζήτησης στην Ιταλία εκπροσώπων από όλη τη διατροφική επιστήµη, τη βιοµηχανία και τις βιοµηχανίες καταναλωτικών προϊόντων που συναντήθηκαν για να συζητήσουν τη µεταρρύθµιση της επισήµανσης FOP της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Στη συνάντηση κοινός τόπος ήταν ότι ο αλγόριθµος του Nutri-Score είναι «πολύ απλός» και ότι υστερεί σε σχέση µε τη σύγχρονη επιστήµη. Απλοποιηµένα συστήµατα όπως αυτά, είπαν, αποτυγχάνουν να βοηθήσουν όσους πάσχουν από ασθένειες που συνδέονται µε το νάτριο, τη ζάχαρη, τα κορεσµένα λίπη ή τα σάκχαρα.

Μάλιστα, πολλοί ειδικοί προέτρεψαν σε εξατοµικευµένες διατροφικές προσεγγίσεις, υποστηρίζοντας ότι αυτό είναι το κλειδί για να βοηθήσει τους καταναλωτές να κάνουν ενηµερωµένες επιλογές µε βάση τις ιατρικές τους ανάγκες. Στην πράξη, αυτό σηµαίνει ότι τα έξυπνα ρολόγια των καταναλωτών µπορούν να συνδεθούν µε το ψυγείο, το µεταβολισµό και το σούπερ µάρκετ ταυτόχρονα και να εξατοµικεύσουν τη διατροφή τους ανάλογα µε τις ανάγκες τους.

«Το Nutri-Score είναι ένα πρόγραµµα που ταιριάζει σε όλους… όπου µια ελίτ οµάδα επιστηµόνων εγκρίνει έναν αλγόριθµο που ισχυρίζεται ότι είναι τέλειος και εφαρµόζεται σε όλους», εξήγησε ο Pietro Paganini, ιδρυτής της δεξαµενής σκέψης Competere, «η επιστήµη κινείται προς την κατεύθυνση της εξατοµικευµένης δίαιτας, ενώ το Nutri-Score υστερεί σε βάθος χρόνου έχει µείνει στο παρελθόν», σηµείωσε εµφατικά.

*Το Nutri-Score, µε τον αλγόριθµό του, κατατάσσει σε µια κλίµακα 5 διαβαθµίσεων των χρωµάτων κόκκινο-πορτοκαλί-πράσινο, τα τρόφιµα. Η ετικέτα βαθµολογεί τα προϊόντα διατροφής σύµφωνα µε την περιεκτικότητά τους σε ίνες, πρωτεΐνες, κορεσµένα λίπη και σάκχαρα, χρησιµοποιώντας ένα σύστηµα συρόµενης κλίµακας από το Α έως το E, πράσινο-κόκκινο που βασίζεται σε µερίδα 100ml/g.

Τρεις στους τέσσερις Ευρωπαίους καταναλωτές θέλουν βιώσιµα φθηνά και τοπικά προϊόντα

Τρεις στους τέσσερις Ευρωπαίους, σύµφωνα µε έρευνα, πιστεύουν ότι οι κυβερνήσεις τους πρέπει να κάνουν φθηνότερα τα φιλικά προς το περιβάλλον τρόφιµα και να δώσουν κίνητρα στην κατανάλωση τοπικών προϊόντων. Άλλοι τέσσερις στους πέντε θέλουν τη θέσπιση νέων κανόνων και οικονοµική υποστήριξη για να βοηθήσουν τους καταναλωτές να κάνουν καλύτερες επιλογές.

Αυτά τα ευρήµατα αποτελούν τον πυρήνα της συζήτησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ετικέτα στο µπροστινό µέρος ενός προϊόντος (FOP), η οποία ενισχύθηκε τις τελευταίες εβδοµάδες αφού κατέστη προφανές ότι η Κοµισιόν δεν υποστηρίζει πλέον το σύστηµα Nutri-Score. Μάλιστα, ο αµφιλεγόµενος αλγόριθµος δέχεται έντονα πυρά εδώ και χρόνια για την αυθαίρετη βαθµολόγηση και τις παραπλανητικές πληροφορίες του, ενώ έχει απαγορευτεί ακόµη και από καταστήµατα σε Ιταλία και Ρουµανία.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία