BACK TO
TOP
Διεθνή

Στα 3,6 τρισ. δολάρια η προστιθέμενη αξία του αγροτικού τομέα το 2021

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) δημοσίευσε στις 12 Δεκεμβρίου την ετήσια Στατιστική Επετηρίδα, που περιλαμβάνει εκατοντάδες σελίδες οργανωμένων δεδομένων που καλύπτουν θέματα από τη γεωργική απασχόληση, το εμπόριο αγροδιατροφών, τη χρήση λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων σε όλο τον κόσμο, καθώς και περιβαλλοντικούς και κλιματικούς παράγοντες.

ezgif-2-f5715011f0

2
0

Το Statistical Yearbook World Food and Agriculture 2022 είναι διαθέσιμο σε ψηφιακή έκδοση, σε έκδοση με δυνατότητα λήψης και σε έντυπη έκδοση τσέπης.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, οι ερευνητές, οι αναλυτές και οποιοσδήποτε ενδιαφέρεται για το παρελθόν, το παρόν και το μελλοντικό μονοπάτι των τροφίμων και της γεωργίας έχουν τώρα ένα ενημερωμένο εργαλείο all-in-one για να μελετήσουν τους κύριους παράγοντες που παίζουν στα συστήματα αγροδιατροφής του κόσμου.

«Ο FAO αποδίδει τεράστια σημασία στα δεδομένα και τις στατιστικές ως παγκόσμιο δημόσιο αγαθό στον πυρήνα των προσπαθειών μας για την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης», δήλωσε ο José Rosero Moncayo, Διευθυντής του Τμήματος Στατιστικής του FAO, «Ο FAO έχει δεσμευτεί να εξασφαλίσει ελεύθερη πρόσβαση σε τρέχουσες, αξιόπιστες, έγκαιρα και αξιόπιστα δεδομένα, απαραίτητα για τη χάραξη μιας πορείας προς πιο βιώσιμα και δίκαια συστήματα αγροδιατροφής και έναν κόσμο χωρίς πείνα».

Η έκδοση του 2022 βασίζεται σε τέσσερα θεματικά κεφάλαια: το ένα για την οικονομική διάσταση. ένα για την παραγωγή, το εμπόριο και την τιμή των εμπορευμάτων· ένα για την επισιτιστική ασφάλεια και τη διατροφή· και ένα για τις πτυχές της αειφορίας και του περιβάλλοντος της γεωργίας. Μαζί με τις αξιολογήσεις που γίνονται σε παγκόσμιο και περιφερειακό επίπεδο, περιέχει λεπτομερή δεδομένα που λαμβάνονται από τους περισσότερους από 20.000 δείκτες που καλύπτουν περισσότερες από 245 χώρες και εδάφη που περιέχει η ελεύθερα προσβάσιμη πλατφόρμα δεδομένων FAOSTAT.

Bασικά στοιχεία

Ο διαιτητικός ενεργειακός εφοδιασμός, ένας βασικός δείκτης για την επισιτιστική ασφάλεια, αυξήθηκε σε όλες τις περιοχές από το 2000, και το έκανε περισσότερο στην Ασία. Ο παγκόσμιος μέσος όρος είναι τώρα 2.960 θερμίδες ανά άτομο την ημέρα, αυξημένος κατά 9%, με το επίπεδο να κορυφώνεται στις 3.540 θερμίδες ανά άτομο ανά άτομο στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική.

Σήμερα, περίπου 866 εκατομμύρια άνθρωποι εργάζονται στη γεωργία, περισσότερο από το ένα τέταρτο του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού, παράγοντας 3,6 τρισεκατομμύρια δολάρια σε προστιθέμενη αξία. Σε σύγκριση με το 2000, αυτά τα στοιχεία αντιπροσωπεύουν αύξηση της οικονομικής αξίας κατά 78%, που παράγεται από 16% λιγότερους ανθρώπους, με την Αφρική να σημειώνει διπλάσιο ρυθμό ανάπτυξης.

Από το 2000, η ​​παραγωγή πρωτογενών καλλιεργειών, όπως το ζαχαροκάλαμο, ο καλαμπόκι, το σιτάρι και το ρύζι, αυξήθηκε κατά 52 τοις εκατό από το 2000 έως το 2020 φτάνοντας τους 9,3 δισεκατομμύρια τόνους. Η παραγωγή φυτικού ελαίου αυξήθηκε κατά 125 τοις εκατό κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, με την παραγωγή φοινικέλαιου να αυξάνεται κατά 236 τοις εκατό. Η παραγωγή κρέατος, με επικεφαλής το κοτόπουλο, αυξήθηκε κατά 45%, ενώ ο ρυθμός αύξησης για τα φρούτα και τα λαχανικά ήταν 20 τοις εκατό ή χαμηλότερος.

Το ζαχαροκάλαμο είναι η μεγαλύτερη καλλιέργεια στον κόσμο σε όγκο, με 1,9 δισεκατομμύρια τόνους ετησίως. Ο αραβόσιτος είναι επόμενος με 1,2 δισεκατομμύρια τόνους.

Οι παγκόσμιες εξαγωγές τροφίμων έχουν αυξηθεί στα 1,42 τρισεκατομμύρια δολάρια, αυξημένες κατά 3,7 από το 2000.

Παγκοσμίως, οι μεγαλύτερες χώρες εξαγωγής τροφίμων σε ακαθάριστους όρους είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, η Ολλανδία και η Κίνα. Οι μεγαλύτεροι εξαγωγείς σε καθαρούς όρους ήταν η Βραζιλία, με διαφορά, ακολουθούμενη από την Αργεντινή και την Ισπανία. Οι μεγαλύτερες καθαρές εισαγωγικές χώρες ήταν η Κίνα, η Ιαπωνία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Περίπου 4,74 δισεκατομμύρια εκτάρια της επιφάνειας του πλανήτη είναι γεωργική γη, συμπεριλαμβανομένων των λιβαδιών και των βοσκοτόπων καθώς και των καλλιεργειών. Το ποσοστό αυτό είναι μειωμένο κατά 3 τοις εκατό από το 2000, αλλά έξι φορές λιγότερο σε όρους κατά κεφαλήν, με την Αφρική και πάλι να προηγείται.

Η παγκόσμια χρήση φυτοφαρμάκων κορυφώθηκε το 2012 και άρχισε να μειώνεται το 2017. Οι χώρες με την υψηλότερη εφαρμογή φυτοφαρμάκων ανά εκτάριο είναι η Αγία Λουκία, οι Μαλδίβες και το Ομάν.

Κλιματικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες

Η Στατιστική Επετηρίδα αξιοποιεί επίσης τα πλούσια και αυξανόμενα σύνολα πληροφοριών της FAOSTAT σχετικά με το κλίμα και τους περιβαλλοντικούς παράγοντες που επηρεάζουν και προκύπτουν από τα συστήματα αγροδιατροφής.

Η μέση θερμοκρασία το 2021 ήταν 1,44 °C υψηλότερη από τον μέσο όρο από το 1951 έως το 1980. Η Ευρώπη είχε την υψηλότερη μεταβολή της θερμοκρασίας, ακολουθούμενη από την Ασία, με την Ωκεανία να αναφέρει μακράν τη μικρότερη αλλαγή.

Οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου στη γεωργική γη μειώθηκαν κατά 4% μεταξύ 2000 και 2020, με το 70% αυτές να παράγονται εντός της πύλης του αγροκτήματος.

Το βοοειδή και το πρόβειο κρέας αντιπροσωπεύουν τις περισσότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, με τα βοοειδή να είναι κατά μέσο όρο 50 φορές περισσότερες από το κοτόπουλο. Η ένταση των εκπομπών των δημητριακών είναι πολύ χαμηλότερη, αν και το ρύζι εκπέμπει περισσότερες από πέντε φορές από το σιτάρι και τους χονδρούς κόκκους.

Ο ρυθμός των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου αλλάζει σημαντικά μεταξύ των περιοχών, αντανακλώντας μεγάλες διαφορές στην απόδοση της παραγωγής. Για παράδειγμα, η ένταση εκπομπών του κρέατος βοοειδών στην Αφρική είναι σχεδόν τέσσερις φορές μεγαλύτερη από ό,τι στην Ευρώπη.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία