BACK TO
TOP
Διεθνή

Την ατζέντα της Κίνας λένε πως προωθεί το επί τρία χρόνια αφεντικό του FAO

Έντονες επικρίσεις από τις δυτικές δυνάµεις, δέχεται ο Κινέζος επικεφαλής της κρίσιµης υπηρεσίας τροφίµων του ΟΗΕ, του FAO, οι οποίες τον κατηγορούν ότι δεν κατάφερε να αντιµετωπίσει µια παγκόσµια κρίση πείνας που επιδεινώθηκε από τον πόλεµο της Ρωσίας στην Ουκρανία και ότι πολλές από τις πολιτικές πρωτοβουλίες που έχει προωθήσει κατά τη διάρκεια της θητείας του αντιστοιχούν στους στόχους εξωτερικής πολιτικής της Κίνας.

47_36

4
0

Ο Qu Dongyu, γενικός διευθυντής του Οργανισµού Τροφίµων και Γεωργίας, σύµφωνα µε αξιωµατούχους και διπλωµάτες που µιλούν στο politico, έχει αποξενώσει τις δυτικές δυνάµεις που είναι οι κύριοι υποστηρικτές του οργανισµού µε το τεχνοκρατικό στυλ ηγεσίας του και τις διασυνδέσεις του µε το Πεκίνο. Η εικόνα που προκύπτει είναι ενός ηγέτη του οποίου το στυλ διαχείρισης κινείται από πάνω προς τα κάτω και οι προτεραιότητες πολιτικής που θέτει προωθούν την ατζέντα της ίδιας της Κίνας, παραµερίζοντας τους Στόχους Βιώσιµης Ανάπτυξης του ΟΗΕ.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο αντιµετωπίστηκε µε εβδοµάδες απόκοσµης σιωπής στον FAO, και παρόλο που τα µηνύµατα άλλαξαν έκτοτε, οι επικριτές του Qu λένε ότι ο FAO θα πρέπει να επιδείξει ισχυρότερη πολιτική ηγεσία στην επισιτιστική κρίση, η οποία απειλεί να εκατοµµύρια ανθρώπους. Μάλιστα, στην επιχειρηµατολογία που ασκούν είναι πως δεν παίρνει αποφάσεις αν δεν ελεγχτούν από την κοµµουνιστική Κίνα.

Ο Qu Dongyu εξελέγη το 2019 για να διευθύνει την υπηρεσία που εδρεύει στη Ρώµη, τώρα, καθώς προετοιµάζεται για µια πιθανή προσπάθεια επανεκλογής του µέχρι το 2027, βρίσκεται υπό εντατικό έλεγχο για την ηγεσία του κατά τη διάρκεια της κρίσης. Ερωτηθείς επανειληµµένα, ο Κου δεν έχει επιβεβαιώσει εάν θα θέσει υποψηφιότητα για δεύτερη τετραετία, αλλά παραδοσιακά οι επικεφαλής του FAO υπηρετούν τουλάχιστον δύο θητείες. Οι υποψηφιότητες άνοιξαν επίσηµα την 1η ∆εκεµβρίου. Το ερώτηµα είναι αν οι ΗΠΑ, η ΕΕ ή ένα αναπτυσσόµενο έθνος θα µπουν στον κόπο να προσπαθήσουν να τον αντιµετωπίσουν, όταν η νίκη του φαίνεται εντελώς αναπόφευκτη.

Ο Qu - που περιγράφει τον εαυτό του ως «ταπεινό, γιό µικροκαλλιεργητών» που αποστρέφεται τις συγκρούσεις- δέχεται επικρίσεις από χώρες όπως η Γαλλία και οι Ηνωµένες Πολιτείες για την υποτονική και βαρετή απάντησή του στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, έναν τεράστιο εξαγωγέα τροφίµων στις αναπτυσσόµενες χώρες.

Η Κίνα δεν έχει καταδικάσει κατηγορηµατικά τη Ρωσία για εισβολή στην Ουκρανία, ενώ η ΕΕ και οι ΗΠΑ χρησιµοποιούν κάθε ευκαιρία στη διεθνή σκηνή για να καταδικάσουν τη Μόσχα για τον επιθετικό της πόλεµο: Αυτές οι γεωπολιτικές εντάσεις διαδραµατίζονται στις 194 χώρες µέλη του FAO.

Εξάλλου, ο Κου δύσκολα µπορεί να χαρακτηριστεί απολιτίκ, καθώς είναι πρώην αναπληρωτής υπουργός Γεωργίας και αγροτικών υποθέσεων του Κινεζικού Κοµµουνιστικού Κόµµατος. Εκτός από το πολιτικό του υπόβαθρο, έχει εξειδίκευση στη γεωργία. Ήταν µέλος µιας οµάδας επιστηµόνων που ανέλυσαν την αλληλουχία του γονιδιώµατος της πατάτας ενώ έκανε διδακτορικό στο Πανεπιστήµιο Wageningen της Ολλανδίας.

Ισχυρή κινεζική παρουσία σε θέσεις κλειδιά του FAO

Τρία χρόνια µετά τη θητεία του, υπάρχει πολύ ισχυρότερη κινεζική παρουσία στον FAO και Κινέζοι αξιωµατούχοι καταλαµβάνουν ορισµένα από τα βασικά τµήµατα, καλύπτοντας τοµείς όπως φυτά και φυτοφάρµακα, γη και νερό, ένα ερευνητικό κέντρο για την πυρηνική επιστήµη και τεχνολογία στη γεωργία και ένα τµήµα συνεργασία µεταξύ αναπτυσσόµενων χωρών. Μια κενή θέση για επικεφαλής ∆ασικής Πολιτικής, αναµένεται επίσης να πάει σε Κινέζο υποψήφιο. Οι ειδικοί λένε ότι αυτές οι θέσεις αποτελούν µέρος µιας στρατηγικής.

Το σφικτό λουρί του Πεκίνου και  τα δυτικά κεφάλαια

Ακόµη και εκείνοι που παραδέχονται ότι ο Κου έχει σηµειώσει µέτρια επιτεύγµατα στο τιµόνι του FAO συνεχίζουν να βλέπουν το ηγετικό του στυλ ως χαρακτηριστικό ενός Κινέζου αξιωµατούχου που κρατείται σε σφιχτό λουρί από το Πεκίνο. Η ΕΕ
και οι ΗΠΑ επέκριναν την κίνηση του Qu να αποτρέψει έναν έλεγχο διαχείρισης που επρόκειτο να διεξαχθεί από ανεξάρτητους επιθεωρητές του ΟΗΕ. Και παρόλο που ο FAO εξακολουθεί να λαµβάνει πολλά δυτικά κονδύλια, η προσπάθεια συγκέντρωσης κεφαλαίων ειδικά για αγροτικές οικογένειες και αγρότες στην κατεστραµµένη από τον πόλεµο Ουκρανία εξακολουθεί να απέχει 100 εκατ.δολάρια από τον στόχο των 180 εκατ. δολαρίων, ένα ασήµαντο ποσό σε διεθνές πλαίσιο - ειδικά εν µέσω εκκωφαντικών προειδοποιήσεων για µια παγκόσµια κρίση εφοδιασµού τροφίµων το επόµενο έτος. Αυτό οφείλεται εν µέρει στο ότι οι ΗΠΑ και η ΕΕ προτιµούν να συνεργάζονται διµερώς µε το Κίεβο αντί να περνούν από τον… FAO.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία