
Η Copa και η Cogeca υποστήριξαν τις ουκρανικές αγροτικές κοινότητες από την έναρξη του πολέμου από τη Ρωσία, η οποία αποδέχτηκε τις αλληλέγγυες λωρίδες και την κατάργηση των δασμών στις εισαγωγές γεωργικών προϊόντων. Κατά συνέπεια, οι αυξανόμενες εισαγωγές από την Ουκρανία θέτει σοβαρές προκλήσεις για τους αγρότες και τους συνεταιρισμούς στις παραμεθόριες περιοχές μέσω των οποίων διέρχονται τα εμπορεύματα. Σε αυτό το πλαίσιο, η υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε αυτές τις γειτονικές περιοχές είναι ζωτικής σημασίας και υποσχέθηκε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Καθώς συζητείται ο πρώτος εκτελεστικός κανονισμός, είναι σαφές σήμερα ότι η υποσχεθείσα στήριξη δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες και σαφώς θα στερείται συνέπειας.
Οι ευρωπαϊκές γεωργικές εκτάσεις που περιβάλλουν την Ουκρανία είναι στρατηγικής σημασίας για ολόκληρη την Ευρώπη. Οι αγρότες και οι συνεταιρισμοί σε αυτές τις περιοχές χρειάστηκε να αντιμετωπίσουν τις σωρευτικές επιπτώσεις της κρίσης COVID, τις αυξανόμενες τιμές ενέργειας και βασικών εισροών και τις σοβαρές ξηρασίες το 2022. Επιπλέον, οι διαταραχές που συνδέονται με τις ουκρανικές εξαγωγές έχουν κάνει την κατάσταση τεταμένη σε χώρες όπως η Τσεχία Δημοκρατία, Ουγγαρία, Πολωνία, Ρουμανία και Σλοβακία.
Στο πλαίσιο αυτό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε, κατά την παρουσίαση των πρωτοβουλιών της για τις «λωρίδες αλληλεγγύης ΕΕ-Ουκρανίας», τη δημιουργία έκτακτης στήριξης στους αγρότες που πλήττονται από αυτή την κοινοτική πολιτική.
Σήμερα συζητούνται τα πρώτα στοιχεία του εκτελεστικού κανονισμού και βγαίνουν τα πρώτα στοιχεία. Η Copa και η Cogeca είναι απογοητευμένες από τα προτεινόμενα ποσά, τα οποία είναι εντελώς δυσανάλογα δεδομένης της κλίμακας των διαταραχών που αντιμετωπίζουν οι αγρότες στις χώρες που περιβάλλουν την Ουκρανία! Επιπλέον, δεν εξετάστηκε το ενδεχόμενο να λάβουν επείγουσα βοήθεια όλες οι πληγείσες χώρες. Τέλος, τα κεφάλαια αναμένεται να είναι μόνο μια εφάπαξ πληρωμή, η οποία θα εκδοθεί το τρίτο τρίμηνο του έτους, αφήνοντας τις αγροτικές κοινότητες σε αυτές τις περιοχές σε αδιέξοδο μέχρι τότε.
Αν και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να είναι συνεπής στην επείγουσα υποστήριξή της στους Ουκρανούς αγρότες, δεν πρέπει να ξεχνά τους δικούς της αγρότες! Αυτή η πρόταση εκτελεστικού κανονισμού πρέπει να αναθεωρηθεί πλήρως για να ληφθεί σοβαρά υπόψη από την αγροτική κοινότητα. Επιπλέον, οι αγρότες όχι μόνο πρέπει να αποζημιωθούν για τις ζημίες που έχουν ήδη υποστεί, αλλά θα χρειαστεί περαιτέρω βοήθεια στο μέλλον καθώς η κατάσταση δεν θα εκλείψει σύντομα. Τέλος, για να περιοριστεί ο μελλοντικός αντίκτυπος, πρέπει να γίνουν επενδύσεις στην υποδομή των λωρίδων αλληλεγγύης, ενώ πρέπει να διατηρηθούν αυστηροί έλεγχοι SPS.