
Επιστήμονες και περιβαλλοντικές ομάδες έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για λειψυδρία στην Ιταλία από τον Ιανουάριο μετά την απότομη πτώση των χειμερινών χιονοπτώσεων.
Η Ιταλία καλλιεργεί περίπου το 50% του ρυζιού που παράγεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση και είναι ο μόνος παγκοσμίως καλλιεργητής τύπων που είναι πιο κατάλληλοι για ριζότο, όπως το Arborio και το Carnaroli. Περίπου το 94% της σοδειάς της Ιταλίας καλλιεργείται στις βόρειες περιοχές της Λομβαρδίας, γύρω από το Μιλάνο, και στο Πιεμόντε, γύρω από το Τορίνο.
Ο Roberto Magnaghi, γενικός διευθυντής του Ente Nazionale Risi, ενός δημόσιου φορέα έρευνας για το ρύζι, είπε στο Reuters ότι δεν θα σπαρθούν περισσότερα από 211.000 εκτάρια με ρύζι το 2023, τη μικρότερη έκταση εδώ και 23 χρόνια. «Το νερό είναι λιγοστό. Όλοι κοιτάμε ψηλά στον ουρανό», είπε. Η εκτίμηση για το 2023 είναι μειωμένη κατά 7.400 εκτάρια από το 2022 και κατά 16.000 σε σύγκριση με το 2021. Το γεωργικό λόμπι Coldiretti έκανε παρόμοια εκτίμηση.
Μείωση της παραγωγής ρυζιού
Ο Magnaghi είπε ότι οι προοπτικές στη Λομβαρδία και το Πιεμόντε είναι ακόμη πιο ζοφερές από ό,τι το 2022, όταν οι καλλιέργειες καταστράφηκαν από την ξηρασία και η παραγωγή μειώθηκε κατά 17% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Στην επαρχία Παβία της Λομβαρδίας, διάσημη για το ρύζι ριζότο, η παραγωγή μειώθηκε κατά 16%.
Τα επίπεδα υγρασίας του εδάφους δεν έχουν ακόμη ανακάμψει από την περσινή ξηρασία και η τρέχουσα συσσώρευση χιονόπτωσης στις ιταλικές Άλπεις είναι χαμηλότερη από το 2022, δήλωσε ο Andrea Toreti, ειδικός στον τομέα της γεωργίας στο Κοινό Κέντρο Ερευνών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Θα είναι δύσκολο να καλύψουμε το έλλειμμα που έχουμε με τις ανοιξιάτικες βροχοπτώσεις», είπε.