BACK TO
TOP
Διεθνή

Τροφοδότης της αγοράς τρακτέρ η άνοδος στα αγροτικά εμπορεύματα

Παρά τις προκλήσεις στις αλυσίδες εφοδιασµού και τις κατά 8,7% λιγότερες ταξινοµήσεις το 2022 η ζήτηση για τρακτέρ και άλλα γεωργικά µηχανήµατα στην Ευρώπη παρέµεινε ισχυρή, µε τροφοδότη την άνοδο των γεωργικών τιµών.

20-37_38

Μαρία Γιουρουκέλη

2
0

Για φέτος οι κατασκευαστές διατηρούν την αισιοδοξία τους παρά το ότι οι τιµές ενδέχεται να παραµείνουν ασταθείς για κάποιο χρονικό διάστηµα και το µέλλον των γεωργικών εισοδηµάτων θεωρείται εξαιρετικά αβέβαιο ελέω πληθωρισµού και παραγόντων όπως η ξηρασία.

Η περιφερειακή ανάλυση από την πλευρά της αγοράς δείχνει ότι ορισµένες από τις µεγάλες αγορές όπως η Γερµανία, η Γαλλία και η Ιταλία χάνουν κάποια δυναµική εντούτοις σχεδόν στην πλειοψηφία τους οι εκπρόσωποι της ευρωπαϊκής βιοµηχανίας προσβλέπουν µε σιγουριά για το πλήρες έτος του 2023 εκτιµώντας ότι ο κύκλος εργασιών της εταιρείας τους θα αυξηθεί κατά 5% κατά µέσο όρο. Επίσης, µέχρι τις αρχές του 2023, τα βιβλία παραγγελιών των εταιρειών εξακολουθούν να αντιστοιχούν σε περίοδο παραγωγής άνω των έξι µηνών. Πριν από την πανδηµία, ένα τυπικό διάστηµα ήταν δύο µε τρεις µήνες. Τα επίπεδα αποθεµάτων που κατέχουν οι αντιπρόσωποι είναι επίσης χαµηλότερα από τα κανονικά στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.

Μείωση 8,7% στις ταξινοµήσεις τρακτέρ

Σύµφωνα µε τα στοιχεία της Ένωσης Ευρωπαίων Κατασκευαστών Γεωργικών Μηχανηµάτων-CEMA, συνολικά, στην Ευρώπη το 2022 ταξινοµήθηκαν µόλις λιγότερα από 215.000 τρακτέρ. Από αυτές τις ταξινοµήσεις, 59.300 τρακτέρ ήταν 37 kW (50 hp) και κάτω και 155.700 ήταν 38 kW και άνω. Η CEMA θεωρεί ότι 165.200 από αυτά τα οχήµατα είναι αµιγώς γεωργικά τρακτέρ. Οι ταξινοµήσεις γεωργικών τρακτέρ µειώθηκαν 8,7% από το 2021, που ήταν η καλύτερη χρονιά για τις ταξινοµήσεις τρακτέρ στην Ευρώπη.

Παρά τις προκλήσεις στις αλυσίδες εφοδιασµού, η ζήτηση για τρακτέρ και άλλα γεωργικά µηχανήµατα στην Ευρώπη παραµένει ισχυρή. Σ’ αυτό βοήθησαν οι υψηλές τιµές των γεωργικών προϊόντων. Αν και οι τιµές έχουν µειωθεί από τις κορυφές που παρατηρήθηκαν στην αρχή του πολέµου στην Ουκρανία, τα περισσότερα γεωργικά προϊόντα παραµένουν πιο ακριβά από τα προηγούµενα χρόνια.

Σύµφωνα µε τον παγκόσµιο δείκτη τιµών των τροφίµων του FAO, οι τιµές έφτασαν σε πρωτοφανή επίπεδα την άνοιξη του 2022, ιδιαίτερα για τα φυτικά έλαια και τα δηµητριακά, για τα οποία η Ουκρανία είναι σηµαντικός παραγωγός. Ωστόσο, οι ισχυρές καλλιέργειες αλλού βοήθησαν το παγκόσµιο σύστηµα τροφίµων να προσαρµοστεί και επέτρεψαν την καθίζηση των τιµών.

Σύµφωνα µε τη CEMA, ενώ το υψηλό επίπεδο τιµών των γεωργικών προϊόντων είναι ευπρόσδεκτο, οι αγρότες έχουν επίσης βιώσει παρόµοια αύξηση τιµών για ορισµένες βασικές εισροές, όπως καύσιµα, λιπάσµατα και ζωοτροφές.

Καθώς οι τιµές ενδέχεται να παραµείνουν ασταθείς για κάποιο χρονικό διάστηµα, το µέλλον των γεωργικών εισοδηµάτων είναι εξαιρετικά αβέβαιο.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία