
Του Δημήτρη Γκάτσιου
Στον ορίζοντα των δύο χωρών υπάρχουν πλέον ένας ξεκάθαρος οδικός χάρτης και η αναβάθμιση του διαλόγου σε επίπεδο κορυφής, με την ελληνική πρωτεύουσα, που είχε εκπέμψει εδώ και μήνες δύο κυρίαρχα σήματα στον εξ’ ανατολών γείτονα, δηλαδή την αποκλιμάκωση στο πεδίο και τη διακοπή της προκλητικής ρητορικής, να δηλώνει ικανοποιημένη από τα αποτελέσματα που έχει παράξει το τετ α τετ των δύο ηγετών.
Το σκηνικό που διαμορφώνεται μετά τους καταστροφικούς σεισμούς στην Τουρκία και την ολοκλήρωση των εκλογικών κύκλων στις δύο πρωτεύουσες, οδηγούν, όπως όλα δείχνουν, σε ένα καλοκαίρι με ήρεμα νερά στο Αιγαίο. Και οι ταυτόχρονες και, συνάμα ταυτόσημες ανακοινώσεις που εκδόθηκαν από το γραφείο Τύπου του Έλληνα πρωθυπουργού και την τουρκική προεδρεία ανοίγουν μία νέα σελίδα στις σχέσεις Αθήνας και Άγκυρας, μαζί με το σαφές πλαίσιο για τις κινήσεις που θα εξελίσσονται στο…βάθος των επόμενων μηνών. "Δε λύθηκαν ως διά μαγείας τα προβλήματα, ούτε μπορούμε να μιλήσουμε για μία τελείως διαφορετική ημέρα, γιατί δεν ξεχνάμε αυτά τα οποία έγιναν, εδώ και τέσσερα χρόνια. Αλλά είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι μπορούμε να ξεκινήσουμε μια νέα σελίδα και ότι έχουμε μια υποχρέωση απέναντι στους λαούς μας, να διασφαλίσουμε ότι θα ζούμε ειρηνικά και χωρίς να είμαστε σε ένα καθεστώς διαρκούς έντασης, έστω -θα το ξαναπώ, το έχω πει πολλές φορές- έστω και αν δεν μπορούμε άμεσα ή στο προβλέψιμο μέλλον να λύσουμε τη μία βασική μας διαφορά, που είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Έχουν υπάρξει και άλλοτε στο παρελθόν περίοδοι πολύ καλών σχέσεων με την Τουρκία, όπου το ζήτημα αυτό προφανώς δεν είχε λυθεί αλλά δεν αποτέλεσε εμπόδιο στο να οικοδομήσουμε ένα πλαίσιο καλών σχέσεων και σίγουρα να μην είμαστε σε ένα καθεστώς μόνιμης έντασης, να μην είμαστε "στα κόκκινα", να το πω πολύ απλά, ως προς τη δραστηριότητα των Ενόπλων Δυνάμεών μας", τόνισε, στις δηλώσεις του, με τη λήξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
"Εκεί θεωρώ ότι και η οδός των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, η οποία ουσιαστικά υπήρξε και τους τελευταίους μήνες άτυπα και έδωσε συγκεκριμένα δείγματα γραφής, είναι κάτι στο οποίο πιστεύω ότι μπορούμε, με αμοιβαίες κινήσεις καλής θέλησης, να εκτονώνουμε πιθανές εστίες μελλοντικής έντασης. Και να υπάρχει κι ένας ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας ούτως ώστε όταν προκύψει δυσκολία, πρόβλημα -που πάντα μπορεί να προκύψει- να μπορούν αυτά τα προβλήματα να εκτονώνονται εν τη γενέσει τους και να μην χρονίζουν ή να μην κινδυνεύουν να οδηγήσουν σε οποιαδήποτε κλιμάκωση", πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.
Ο ορίζοντας
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά το τέλος της συνάντησης κορυφής με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανέλυσε τους τρεις άξονες επάνω στους οποίους μπορεί να λάβει σάρκα και οστά η διάθεση για καλύτερη συνεργασία ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα. Και πρώτο συστατικό στοιχείο είναι αυτό του πολιτικού διαλόγου, υπό την καθοδήγηση των υπουργών Εξωτερικών. Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν παίρνουν στα χέρια τους τη…σκυτάλη και μπαίνουν στα…βαριά θέματα που απασχολούν τις δύο χώρες. "Στον πολιτικό διάλογο θα τεθούν τα σημαντικά γεωπολιτικά ζητήματα, με σημαντικότερο το βασικό ζήτημα το οποίο αναγνωρίζουμε ότι είναι η διαφορά μας με την Τουρκία, δηλαδή η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο", ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του Έλληνα πρωθυπουργού.
Ο δεύτερος άξονας είναι τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, τα οποία μπορούν να αποδώσουν περισσότερους καρπούς, οικοδομώντας επάνω στο θετικό momentum των τελευταίων μηνών και ο τρίτος άξονας προσέγγισης σχετίζεται με την αποκαλούμενη θετική ατζέντα. Μία ατζέντα, που…τρέχει ο υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Φραγκογιάννης, η οποία αφορά σε ζητήματα οικονομικής και ενεργειακής συνεργασίας, αλλά και συνεργασίας σε τομείς, όπως η πολιτική προστασία.
"Συμφωνήσαμε ότι πρέπει να χτίσουμε πάνω στις θετικές εξελίξεις των τελευταίων μηνών, μετά τους σεισμούς στην Τουρκία και μετά την έμπρακτη στήριξη, την οποία παρείχε και η Ελληνική Κυβέρνηση αλλά και η ελληνική κοινωνία στο σεισμό προς τον τουρκικό λαό, θεωρώ ότι άλλαξαν πολλά πράγματα στην ψυχολογία των σχέσεών μας. Η συνάντηση επαναβεβαίωσε τη διάθεση, και τη δική μου και του προέδρου Ερντογάν, για μία νέα επανεκκίνηση ως προς τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλά και για έναν πιο σαφή δίαυλο, οδικό χάρτη, για το πώς θα κινηθούμε τους επόμενους μήνες. Πρόθεσή μας είναι να μπορέσουμε να ξανασυναντηθούμε σε ένα επίπεδο Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, στη Θεσσαλονίκη, με μία προφανώς θετική ατζέντα στο…μενού. Αυτό, προς Θεού, δεν σημαίνει ότι λύθηκαν ως δια μαγείας τα σημαντικά προβλήματα που έχουμε με την Τουρκία, αλλά πιστεύω ότι υποδηλώνει τη διάθεση και των δύο ηγεσιών να ξαναπροσεγγίσουμε το πλαίσιο των σχέσεών μας μέσα από μία πιο θετική σκοπιά και αυτό κρατώ ως το πιο σημαντικό συμπέρασμα της συνάντησης", ανέφερε ο πρωθυπουργός.
Για τετ α τετ που διεξήχθη σε καλό κλίμα ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε λόγο, στην ανακοίνωσή του και το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού. Στο πλαίσιο αυτό, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν:
- Ότι είναι προς όφελος των δύο χωρών το θετικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί στις διμερείς σχέσεις τους τελευταίους μήνες να έχει συνέχεια και συνέπεια.
- Να οικοδομήσουν επάνω στο θετικό μομέντουμ και να ενεργοποιήσουν κατά το επόμενο διάστημα πολλαπλούς διαύλους επικοινωνίας ανάμεσα στις δύο χώρες.
- Η επόμενη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας να πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο στη Θεσσαλονίκη.
Πηγή: capital.gr