
Στη ρωσική πρωτεύουσα, πέντε πηγές ανέφεραν ότι οι αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο να επιβάλουν, εκ νέου, αυστηρά capital controls, καθώς ο πληθωρισμός στο ρούβλι αναδεικνύει τις πιέσεις της εισβολής της Ρωσίας στη γείτονά της, η οποία έχει επιφέρει τεράστιες στρατιωτικές δαπάνες και κυρώσεις από τη Δύση.
Την τελευταία ρωσική επίθεση στην υποδομή εξαγωγής σιτηρών της χώρας ακολούθησε η αναχώρηση του φορτηγού πλοίου Joseph Schulte από την Οδησσό, με σημαία Χονγκ-Κονγκ, το οποίο ήταν παγιδευμένο στο λιμάνι από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου του περσινού έτους.
Οι αεροπορικές επιδρομές, κατά τη διάρκεια της νύχτας, κατέστρεψαν σιλό και αποθήκες στο Ρένι, στον ποταμό Δούναβη, μια ζωτικής σημασίας οδού εξαγωγών τροφίμων, εν καιρώ πολέμου, δήλωσαν Ουκρανοί αξιωματούχοι. Μάλιστα, δημοσίευσαν φωτογραφίες από κατεστραμμένες αποθηκευτικές εγκαταστάσεις και σωρούς από διάσπαρτα σιτηρά και ηλίανθους.
Δεν υπήρξε κανένα σχόλιο από τη Μόσχα. Πηγή του κλάδου ανέφερε ότι το λιμάνι συνέχιζε κανονικά τη λειτουργία του, περιορίζοντας την άνοδο των τιμών του σιταριού στο Σικάγο, από το χαμηλό τους δύο μήνες.
Η Ρωσία έχει πραγματοποιήσει τακτικές αεροπορικές επιδρομές σε ουκρανικά λιμάνια και σιλό σιτηρών, ήδη, από τα μέσα Ιουλίου, δηλαδή, όταν αποχώρησε από τη συμφωνία με την υποστήριξη του ΟΗΕ για την εξαγωγή σιτηρών από την Ουκρανία.
Η Μόσχα απείλησε να αντιμετωπίσει τυχόν πλοία που φεύγουν από την Ουκρανία ως πιθανούς στρατιωτικούς στόχους και την Κυριακή το ναυτικό τής έριξε προειδοποιητικούς πυροβολισμούς σε πλοίο που ταξίδευε προς την Ουκρανία.
Παρά τις απειλές, την περασμένη εβδομάδα η Ουκρανία ανακοίνωσε έναν «ανθρωπιστικό διάδρομο» στη Μαύρη Θάλασσα, για να απελευθερώσει φορτηγά πλοία που έχουν παγιδευτεί στα λιμάνια της από «ντε φάκτο» ρωσικό αποκλεισμό, δεσμευόμενη να αποσαφηνίσει ότι δεν εξυπηρετούν στρατιωτικό σκοπό.
«Ένα πρώτο πλοίο χρησιμοποίησε τον προσωρινό διάδρομο για εμπορικά πλοία προς/από τα λιμάνια της Μεγάλης Οδησσού», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Oleksandr Kubrakov.
Η Bernhard Schulte Shipmanagement (BSM), στην οποία ανήκει το πλοίο από κοινού με μια κινεζική τράπεζα, επιβεβαίωσε ότι το πλοίο ήταν καθ' οδόν προς την Κωνσταντινούπολη.
Ο Kubrakov δήλωσε ότι μετέφερε περισσότερους από 30.000 μετρικούς τόνους φορτίου σε 2.114 κοντέινερ, προσθέτοντας ότι ο διάδρομος θα χρησιμοποιηθεί κυρίως για την εκκένωση πλοίων από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας Chornomorsk, Odesa και Pivdennyi.
Η Μόσχα δεν έχει ανακοινώσει εάν θα σεβαστεί τον ναυτιλιακό διάδρομο ,ενώ παράλληλα, πηγές ναυτιλίας και ασφάλισης έχουν εκφράσει ανησυχίες σχετικές με την ασφάλεια.
Η Ουκρανία είναι ένας σημαντικός εξαγωγέας σιτηρών και ελαιούχων σπόρων, και τα Ηνωμένα Έθνη λένε ότι οι προμήθειές της είναι ζωτικής σημασίας για τις αναπτυσσόμενες χώρες, όπου ο λιμός αποτελεί μια αυξανόμενη ανησυχία. Ούτε ο Kubrakov, ούτε η ναυτιλιακή εταιρεία διευκρίνισαν το φορτίο στο Joseph Schulte, αλλά ,σπανίως, σιτηρά μεταφέρονται σε εμπορευματοκιβώτια.
Κέρδος του πεδίου μάχης
Οι επιθέσεις στα σιτηρά της Ουκρανίας ακολούθησαν την έναρξη μιας αντεπίθεσης, με την αρωγή της Δύσης στις αρχές Ιουνίου, με στόχο να προσπαθήσει να εκτοπίσει τις ρωσικές δυνάμεις από τα εδάφη που κατέχουν στο νότο και στα ανατολικά.
Οι εκτεταμένες ρωσικές οχυρώσεις και τα ναρκοπέδια, κατά μήκος της γραμμής του μετώπου, έχουν δυσκολέψει το πέρασμα των ουκρανικών δυνάμεων, αλλά ανακοίνωσαν ότι είχαν ανακτήσει άλλο ένα χωριό την Τετάρτη, το οποίο αποτελεί τον πρώτο οικισμό που ανακήρυξαν ότι ανακατέλαβαν από τις 27 Ιουνίου.
«Η Urozhaine απελευθερώθηκε», δήλωσε η αναπληρώτρια Υπουργός Αμύνης, Hanna Maliar στο Telegram. «Οι υπερασπιστές μας είναι περιχαρακωμένοι στα περίχωρα».
Ουκρανοί στρατιώτες ύψωσαν τη σημαία της χώρας πάνω από ένα σπασμένο πολεμικό μνημείο, σε βίντεο που κυκλοφόρησε από τον στρατό.
Το υπουργείο Αμύνης της Ρωσίας δεν επιβεβαίωσε ότι έχασε τον οικισμό, αλλά δήλωσε ότι το πυροβολικό και τα πολεμικά αεροσκάφη της επιτίθενται στις ουκρανικές δυνάμεις στην περιοχή Urozhaine.
Η ανακατάληψη του χωριού θα έδειχνε ότι η Ουκρανία προχωρά επιθετικά προς την Αζοφική Θάλασσα, λίγο πάνω από 90 χιλιόμετρα (55 μίλια) προς τα νότια, με στόχο να μειώσει στο μισό τις ρωσικές δυνάμεις που καταλαμβάνουν τη νοτιοανατολική ακτογραμμή της.
Στο εσωτερικό της Ρωσίας, η υπηρεσία ασφαλείας FSB είπε ότι απέτρεψε μια προσπάθεια Ουκρανών σαμποτέρ να περάσουν τα σύνορα στην περιοχή Μπριάνσκ για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα.
Η σύγκρουση και οι συνοδευτικές κυρώσεις έχουν πιέσει τα οικονομικά της Ρωσίας, αναγκάζοντας την κεντρική τράπεζα να αυξήσει τα επιτόκια στο 12% την προηγούμενη Τρίτη, αφού το ρούβλι έπεσε κάτω από 100 ανά δολάριο. Επιβεβαιώθηκε την Τετάρτη, αφού οι πηγές είπαν ότι οι αξιωματούχοι σκέφτονται να υποχρεώσουν τους εξαγωγείς να πουλήσουν τα έσοδά τους σε ξένο νόμισμα.
Διάδρομοι Δούναβη
Η Ουκρανία στράφηκε στα λιμάνια του ποταμού Δούναβη, μετά την αποχώρηση της Ρωσίας από τη διεθνή συμφωνία που επέτρεπε στην Ουκρανία να εξάγει σιτηρά μέσω της Μαύρης Θάλασσας, αναζητώντας καλύτερους όρους για τις εξαγωγές των δικών της τροφίμων και λιπασμάτων.
Τα ποτάμια- λιμάνια, τα οποία αντιπροσώπευαν περίπου το ένα τέταρτο των εξαγωγών των σιτηρών, έχουν γίνει, έκτοτε, η κύρια οδός για τα ουκρανικά σιτηρά, τα οποία αποστέλλονται, επίσης, με φορτηγά πλοία στο λιμάνι Constanta της Μαύρης Θάλασσας, της Ρουμανίας για αποστολή κ.ο.κ.
Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Ρωσία επιτέθηκε στο Izmail - το κύριο λιμάνι της Ουκρανίας στην ενδοχώρα κατά μήκος του ποταμού Δούναβη από τη Ρουμανία, οδηγώντας στην αύξηση των παγκόσμιων τιμών των τροφίμων, καθώς πίεσε περαιτέρω με τη χρήση βίας, ούτως ώστε να εμποδίσει την Ουκρανία να εξάγει σιτηρά.
Η Τουρκία, η οποία μεσολάβησε στη συμφωνία για τα σιτηρά μαζί με τα Ηνωμένα Έθνη, εξέφρασε την ελπίδα ότι η Ρωσία θα επανενταχθεί σε αυτήν αυτόν τον μήνα.
Ο ανώτερος αξιωματούχος του ΟΗΕ τόνισε ότι η συμφωνία είναι ζωτικής σημασίας για τη σταθεροποίηση των τιμών των τροφίμων στις παγκόσμιες αγορές με στόχο την προστασία των πιο ευάλωτων, λέγοντας ότι καταβάλλονται όλες οι προσπάθειες για την επανέναρξη της.
«Είναι δύσκολο», δήλωσε η Ρεμπέκα Γκρίνσπαν, Γενική Γραμματέας της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη, σε συνέντευξη Τύπου στο Ναϊρόμπι. «Και προφανώς ο βομβαρδισμός των υποδομών σιτηρών δεν βοηθά τις αγορές».
Πηγή: reuters.com