
Η έκθεση «Το μέλλον των λιπασμάτων», που ανατέθηκε από την Anglo American και συντάχθηκε από την Deloitte, πήρε συνεντεύξεις από 74 εμπειρογνώμονες του κλάδου από όλο τον κόσμο, για να κατανοήσει καλύτερα τι πρέπει να αλλάξει για να διασφαλιστεί ότι μπορεί να θραφεί ο κόσμος υπεύθυνα έως το 2050.
Η έκθεση ήρθε πριν από το ετήσιο συνέδριο του Διεθνούς Συνδέσμου Λιπασμάτων (IFA), στο Μονακό στις 12-14 Μαίου του οποίου η Διευθύνουσα Σύμβουλος, Alzbeta Klein, όταν ρωτήθηκε ποιο πιστεύει ότι θα είναι το επίκεντρο του ετήσιου συνεδρίου σε 25 χρόνια, απάντησε «Το 2050 θα είναι κάτι περισσότερο από μια απλή συνάντηση για τα λιπάσματα. Θα είναι μια παγκόσμια σύνοδος κορυφής για το μέλλον της σχέσης της ανθρωπότητας με τα τρόφιμα, τη φύση και την τεχνολογία».
Ο Tom McCulley, Διευθύνων Σύμβουλος της επιχείρησης Crop Nutrients της Anglo American, δήλωσε: «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το μέλλον της γεωργίας πρέπει να είναι διαφορετικό, αν θέλουμε να παράγουμε περισσότερα, καλύτερης ποιότητας τρόφιμα με πιο βιώσιμο τρόπο από ό,τι σήμερα.
«Οι ειδικοί στον τομέα της γεωργίας που ερωτήθηκαν για αυτήν την έκθεση - από αγρότες έως υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και μεγάλες εταιρείες παραγωγής τροφίμων - συμφωνούν με αυτή την πραγματικότητα. Μαζί, κατέληξαν με συντριπτική πλειοψηφία στο συμπέρασμα ότι πρέπει να σταματήσουμε να σκεφτόμαστε τις αποδόσεις των καλλιεργειών μεμονωμένα και αντ' αυτού να επικεντρωθούμε στις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις πολλών ευρέως χρησιμοποιούμενων λιπασμάτων στα εδάφη μας, στις εκπομπές από την παραγωγή και χρήση λιπασμάτων και στη θρεπτική αξία των τροφίμων που τρώμε, ώστε να διασφαλίσουμε ότι οι μελλοντικές γενιές θα έχουν την κληρονομιά που τους αξίζει».
Βασικές πληροφορίες από την έκθεση περιλαμβάνουν ότι:
- Tα λιπάσματα και τα θρεπτικά συστατικά που παρέχουν θα συνεχίσουν να στηρίζουν την αγροτική επιτυχία, αλλά η εφαρμογή τους πρέπει να γίνει πιο βιώσιμη για να διατηρηθούν οι πολύτιμοι φυσικοί πόροι μακροπρόθεσμα.
- Η γεωργική βιομηχανία πρέπει να επαναπροσδιορίσει τα μέτρα για την επιτυχία στον γεωργικό τομέα και να διαχειριστεί καλύτερα την συχνά ανταγωνιστική ισορροπία μεταξύ απόδοσης, υγείας του εδάφους και υπεύθυνων γεωργικών πρακτικών.
- Οι κλιμακωτές λύσεις θρέψης των καλλιεργειών που χρησιμοποιούν αποτελεσματικά τα διαθέσιμα θρεπτικά συστατικά σε ένα ευρύ φάσμα καλλιεργειών για τη μεγιστοποίηση της απόδοσης των επενδύσεων πρέπει να αποτελούν προτεραιότητα σε αυτήν την εξέλιξη - ένα σημαντικό βήμα μακριά από τις ιστορικές σπάταλες πρακτικές, το κατεστραμμένο έδαφος και τις περιττές εκπομπές.
Η έκθεση αναφέρει ότι υιοθετώντας αυτές τις αλλαγές και αξιοποιώντας τις ευκαιρίες που παρουσιάζουν, ο τομέας μπορεί να διασφαλίσει ότι οι μελλοντικές πρακτικές λιπασμάτων όχι μόνο θα καλύψουν την αυξανόμενη ζήτηση για τρόφιμα, αλλά και θα συμβάλουν θετικά στον πλανήτη και στις μελλοντικές γενιές που θα απαιτούν περισσότερα και καλύτερης ποιότητας τρόφιμα.
Ο Duncan Wanblad, Διευθύνων Σύμβουλος της Anglo American, παρουσίασε την έκθεση σχολιάζοντας: «Το μέλλον των λιπασμάτων πρέπει να είναι ένα μέλλον όπου οι λύσεις για τις καλλιέργειες θρέφουν τους ανθρώπους και συντηρούν τον πλανήτη, βασιζόμενοι στις απίστευτες επιτυχίες της παραγωγής τροφίμων από τα μέσα του 20ού αιώνα. Η μεγαλύτερη χρήση βιώσιμων λιπασμάτων διαδραματίζει ζωτικό ρόλο στην αύξηση της απόδοσης και της ανθεκτικότητας των καλλιεργειών, παράλληλα με την προστασία της φύσης και τη βελτίωση της υγείας του εδάφους».
Η έκθεση κατέληξε επίσης στο συμπέρασμα ότι οι λύσεις και τα κίνητρα πρέπει να προσαρμόζονται στις πραγματικές καθημερινές ανάγκες των αγροτών και ότι απαιτούνται μεγαλύτερα επίπεδα εμπιστοσύνης και υιοθέτησης καινοτομίας σε ολόκληρο τον κλάδο.
Όσοι έδωσαν συνέντευξη συμφώνησαν ότι έως το 2050, το ρυθμιστικό πλαίσιο και τα οικονομικά κίνητρα θα έχουν οδηγήσει σε μια μετάβαση σε υπεύθυνες γεωργικές πρακτικές, η οποία θα δίνει ολοένα και μεγαλύτερη προτεραιότητα στη σημασία της υγείας του εδάφους. Η επίτευξη αυτών των αλλαγών θα απαιτήσει από την ίδια τη βιομηχανία λιπασμάτων να συνεργαστεί, να επικεντρωθεί σε ζητήματα πέρα από την απόδοση, να συνεργαστεί στενότερα με τους αγρότες και να εσωτερικεύσει το περιβαλλοντικό κόστος των λιπασμάτων σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας των τροφίμων.
Πηγή: worldfertilizer.com