
Κάποτε επρόκειτο να αποτελέσει την πολιτική κληρονομιά της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Τώρα, η Πράσινη Συμφωνία είναι τόσο πολιτικά τοξική που το δικό της κόμμα έθεσε ως όρο για την υποστήριξή του σε ένα κείμενο του Κοινοβουλίου την αφαίρεση αυτών των δύο λέξεων.
Νομοθέτες του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος — το οποίο περιλαμβάνει τον πρόεδρο της Επιτροπής μεταξύ των μελών του — απαίτησαν να διαγραφούν όλες οι αναφορές στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία από την πρόσφατη έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την ανθεκτικότητα στο νερό, δήλωσαν στο POLITICO δύο ευρωβουλευτές που συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις.
Η κίνηση αποκήρυξης της Πράσινης Συμφωνίας αντανακλά μια απότομη στροφή προς τα δεξιά για το ΕΛΚ, το οποίο έχει ευθυγραμμιστεί στενά με τον γεωργικό τομέα από τότε που οι αγρότες βγήκαν στους δρόμους πέρυσι για να διαμαρτυρηθούν κατά των περιβαλλοντικών κανόνων της ΕΕ. Η γεωργία είναι ο κορυφαίος χρήστης και ρυπαίνων του νερού στην Ευρώπη.
Ο Μίχαλ Βίζικ, ευρωβουλευτής του κεντρώου Renew Europe, ο οποίος ηγήθηκε του έργου της επιτροπής γεωργίας για την έκθεση για το νερό, και η ευρωβουλευτής των Πρασίνων, Κριστίνα Γκουάρντα, η οποία συμμετέχει στην επιτροπή γεωργίας και συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις, δήλωσαν και οι δύο ότι το ΕΛΚ είχε υποβάλει το αίτημα κατά τη διάρκεια των συζητήσεων για την έκθεση.
«Για το ΕΛΚ, το μεγαλύτερο κόμμα στην αίθουσα, ήταν κόκκινη γραμμή να αναφέρεται η Πράσινη Συμφωνία στο κείμενο — δεν θα τη βρείτε εκεί», είπε ο Βίζικ, αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις για την έκθεση για το νερό στην επιτροπή γεωργίας.
Ο Βίζικ είπε ότι είχε εκπλαγεί από τη θέση του ΕΛΚ. «Υπάρχουν πολλοί εχθροί της Πράσινης Συμφωνίας σε αυτό το κοινοβούλιο αυτή τη στιγμή», είπε.
Ο Γκουάρντα επιβεβαίωσε την αφήγηση του Βίζικ. «Διέγραψαν εντελώς κάθε αναφορά στην Πράσινη Συμφωνία», δήλωσε στο POLITICO, προσθέτοντας ότι η θέση είχε υποστηριχθεί από ακροδεξιές ομάδες.
Το τροποποιημένο κείμενο επιβεβαιώνει ότι οι αναφορές στην Πράσινη Συμφωνία διαγράφηκαν.
Η έκθεση, η οποία παρουσιάζει τη θέση του Κοινοβουλίου σχετικά με την πολιτική της ΕΕ για τα ύδατα, έχει ως στόχο να επηρεάσει την επερχόμενη Στρατηγική Ανθεκτικότητας στο Νερό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ένα ευρύ σχέδιο για την προστασία της παροχής νερού της ΕΕ από την ξηρασία, τη ρύπανση και την υπερβολική χρήση.
Η βουλευτής του ΕΛΚ, Έστερ Χεράνθ Γκαρσία, η οποία εκπροσώπησε το κόμμα της στις διαπραγματεύσεις της επιτροπής γεωργίας για την έκθεση, δήλωσε στο POLITICO σε γραπτή δήλωσή της ότι η επίδραση που είχε η Πράσινη Συμφωνία «στην παραγωγικότητα και την εγκατάλειψη των αγροκτημάτων μας κάνει να πιστεύουμε ότι έχουν έρθει νέες εποχές».
«Δεν πρόκειται για εγκατάλειψη της Πράσινης Συμφωνίας, αλλά για να δοθεί στους αγρότες περισσότερος χρόνος για να επιτύχουν τους στόχους τους, διασφαλίζοντας παράλληλα την ανταγωνιστικότητα του τομέα», είπε.
Από τον ήρωα στο μηδέν
Η φον ντερ Λάιεν, μέλος του ΕΛΚ, ξεκίνησε προσωπικά την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία τον Δεκέμβριο του 2019, βασισμένη σε ένα κύμα λαϊκής ζήτησης για δράση για το κλίμα. Αργότερα έγινε η εμβληματική πολιτική της πρώτης της θητείας.
«Η ανθρωπότητα αντιμετωπίζει μια υπαρξιακή απειλή — όλος ο κόσμος αρχίζει να το βλέπει. Δάση καίγονται από την Αμερική μέχρι την Αυστραλία. Έρημοι προχωρούν σε όλη την Αφρική και την Ασία. Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας απειλεί τις ευρωπαϊκές πόλεις μας, καθώς και τα νησιά του Ειρηνικού», είχε δηλώσει τότε η φον ντερ Λάιεν.
Η Πράσινη Συμφωνία περιελάμβανε δεκάδες νόμους για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, την προστασία της βιοποικιλότητας, την ελαχιστοποίηση των αποβλήτων και την υποχρέωση των εταιρειών να αναφέρουν τον αντίκτυπό τους στο περιβάλλον. Στόχος του ήταν να καταστήσει την Ευρώπη «την πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρο» — ένας στόχος που έκτοτε έχει αντικατασταθεί από αμυντικές, οικονομικές και εμπορικές ανησυχίες.
Η αρχική έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το νερό τον Φεβρουάριο ζητούσε «πλήρη εφαρμογή της νομοθεσίας της Πράσινης Συμφωνίας της ΕΕ, προκειμένου να οικοδομηθεί μια ανθεκτική Ευρώπη, να μετριαστεί η κλιματική αλλαγή, να αναχαιτιστεί η απώλεια βιοποικιλότητας και να περιοριστεί η χρήση πόρων, συμπεριλαμβανομένου του νερού».
Η τροποποιημένη γραμμή αφαιρεί την αναφορά στην Πράσινη Συμφωνία και εξισορροπεί τους περιβαλλοντικούς στόχους με τον στόχο της «οικοδόμησης μιας ανθεκτικής και ανταγωνιστικής Ευρώπης, της διασφάλισης επαρκών και τακτικών υδάτινων πόρων για τη γεωργία και της διασφάλισης της επισιτιστικής ασφάλειας και κυριαρχίας στην ΕΕ».
Πηγή: Politico