BACK TO
TOP
Διεθνή

Για την ώρα δεν υπάρχουν προβλήματα διαθεσιμότητας λιπασμάτων λόγω Μέσης Ανατολής λέει η Fertilizers Europe

Επειδή οι αγορές λιπασμάτων είναι παγκόσμιες, οι διαταραχές οπουδήποτε στο σύστημα μπορούν γρήγορα να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στο κόστος των εισροών, λέει η βιομηχανία λιπασμάτων της ΕΕ που παρακολουθεί στενά τον αντίκτυπο του πολέμου στη Μέση Ανατολή.

shutterstock_189463532-1024x645

9
0

Προς το παρόν δεν υπάρχουν προβλήματα με τη διαθεσιμότητα λιπασμάτων στην αγορά της ΕΕ, δεδομένης της σχετικά υψηλής παραγωγής των Ευρωπαίων παραγωγών και των πολύ υψηλών επιπέδων εισαγωγών στο 4ο τρίμηνο του 2025, λέει σε ανακοίνωση της βιομηχανία λιπασμάτων της ΕΕ Fertilizers Europe. «Εάν η κατάσταση επιμείνει ή επιδεινωθεί περαιτέρω, τα θεσμικά όργανα της ΕΕ θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο ενίσχυσης της βοήθειας και της αρωγής προς τους Ευρωπαίους αγρότες, υποστηρίζοντας παράλληλα την ανθεκτικότητα της ευρωπαϊκής βιομηχανίας λιπασμάτων», αναφέρει.

Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή έχει πολύ σημαντικό ανθρωπιστικό, γεωπολιτικό και οικονομικό αντίκτυπο, με επιπτώσεις στις παγκόσμιες αγορές ενέργειας και τις αλυσίδες εφοδιασμού λιπασμάτων. Προς το παρόν δεν υπάρχουν προβλήματα με τη διαθεσιμότητα λιπασμάτων στην αγορά της ΕΕ, δεδομένης της σχετικά υψηλής παραγωγής των Ευρωπαίων παραγωγών και των πολύ υψηλών επιπέδων εισαγωγών στο 4ο τρίμηνο του 2025, λέει σε ανακοίνωση της βιομηχανία λιπασμάτων της ΕΕ Fertilizers Europe. «Εάν η κατάσταση επιμείνει ή επιδεινωθεί περαιτέρω, τα θεσμικά όργανα της ΕΕ θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο ενίσχυσης της βοήθειας και της αρωγής προς τους Ευρωπαίους αγρότες, υποστηρίζοντας παράλληλα την ανθεκτικότητα της ευρωπαϊκής βιομηχανίας λιπασμάτων», αναφέρει.

 

Η ανακοίνωση της Fertilizers Europe

Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή έχει πολύ σημαντικό ανθρωπιστικό, γεωπολιτικό και οικονομικό αντίκτυπο, με επιπτώσεις στις παγκόσμιες αγορές ενέργειας και τις αλυσίδες εφοδιασμού λιπασμάτων. Προς το παρόν δεν υπάρχουν προβλήματα με τη διαθεσιμότητα λιπασμάτων στην αγορά της ΕΕ, δεδομένης της σχετικά υψηλής παραγωγής των Ευρωπαίων παραγωγών και των πολύ υψηλών επιπέδων εισαγωγών στο 4ο τρίμηνο του 2025

Ενώ ουσιαστικά δεν υπήρξαν εισαγωγές ουρίας από το Ιράν στην ΕΕ τα τελευταία τρία χρόνια, η περιοχή του Κόλπου διαθέτει μια πολύ σημαντική παγκόσμια δυναμικότητα ουρίας. Επειδή οι αγορές λιπασμάτων είναι παγκόσμιες, οι διαταραχές οπουδήποτε στο σύστημα μπορούν γρήγορα να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στο κόστος των εισροών.

Οι Ευρωπαίοι παραγωγοί εργάζονται για να διατηρήσουν αξιόπιστο εφοδιασμό κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου αυξημένης αβεβαιότητας, αναγνωρίζοντας τον ουσιαστικό ρόλο που διαδραματίζουν οι αγρότες στη διασφάλιση της επισιτιστικής ασφάλειας.

Αυτή η κατάσταση υπογραμμίζει περαιτέρω πόσο δύσκολο έχει γίνει το λειτουργικό περιβάλλον για την ευρωπαϊκή βιομηχανία. Οι εταιρείες-μέλη της Fertilizers Europe δέχονταν ήδη σημαντική πίεση από ορισμένες από τις υψηλότερες τιμές ενέργειας στον κόσμο, και οι τρέχουσες εξελίξεις ασκούν μόνο ανοδική πίεση στο κόστος παραγωγής αζωτούχων λιπασμάτων. Καθιστά επίσης σαφές ότι η διατήρηση ισχυρής εγχώριας παραγωγής λιπασμάτων είναι στρατηγικά σημαντική για την Ευρώπη.

Εάν η κατάσταση επιμείνει ή επιδεινωθεί περαιτέρω, τα θεσμικά όργανα της ΕΕ θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο ενίσχυσης της βοήθειας και της αρωγής προς τους Ευρωπαίους αγρότες, υποστηρίζοντας παράλληλα την ανθεκτικότητα της ευρωπαϊκής βιομηχανίας λιπασμάτων.

Η διασφάλιση της πρόσβασης των αγροτών στα λιπάσματα συμβαδίζει με τη διατήρηση μιας σταθερής, ανταγωνιστικής ευρωπαϊκής παραγωγικής βάσης που μπορεί να εξυπηρετήσει τη γεωργία μακροπρόθεσμα.

 

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία