
Μια τέτοια ευκαιρία μπορεί να θεωρηθεί η σημερινή, με αφορμή την 4η Ευρώ-Αραβική Σύνοδο που πραγματοποιείται στο Μέγαρο Μουσικής, όπου ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί, μεταξύ άλλων, και με το Γενικό Γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου Ahmed Aboul Gheit.
Το συγκεκριμένο τετ α τετ θα είναι -σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές- η κατακλείδα των σύντομων επαφών που θα έχει ο Πρωθυπουργός με πολλούς Υπουργούς αραβικών χωρών που συμμετέχουν στην Σύνοδο, υπογραμμίζοντας ότι «η Ελλάδα επιθυμεί να ανακτήσει την σχέση που είχε με τη Μέση Ανατολή». Σχέση η οποία, λόγω και της δεκαετούς κρίσης, μπήκε σε δεύτερο πλάνο τα τελευταία χρόνια. Η χώρα μας, λένε στο Μέγαρο Μαξίμου, αποτελεί «γέφυρα» μεταξύ Δύσης και Ανατολής και μπορεί πάντοτε να αποτελεί αξιόπιστο συνομιλητή και πυλώνα σταθερότητας και για τις χώρες της εγγύς Ανατολής και ασφαλώς για τις ισχυρές χώρες της Ευρώπης.
Τρεις τομείς, η ενέργεια, οι κατασκευές και ο τουρισμός είναι αυτοί που φέρονται να ενδιαφέρουν ιδιαίτερα τις αραβικές χώρες και μπορεί, σύμφωνα με τις κυβερνητικές εκτιμήσεις, να αποτελέσουν την απαρχή μιας νέας επενδυτικής σχέσης μεταξύ Ελλάδας και Αραβικού Κόσμου. Το θέμα της Μέσης Ανατολής συζητήθηκε πρόσφατα και κατά την τριμερή Σύνοδο στο Κάιρο, με τη συμμετοχή της Αιγύπτου, της Κύπρου και της χώρας μας και με τους τρεις ηγέτες να εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή.
Μεταναστευτικό
Μεγαλύτερο συντονισμό μεταξύ του ευρωπαϊκού και του αραβικού κόσμου για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζήτησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη διάρκεια της ομιλίας του στην 4η Ευρω-αραβική Σύνοδο, τονίζοντας ότι η Ελλάδα δεν μπορεί «να σηκώσει στους ώμους της τα προβλήματα τριών ηπείρων».
«Η χώρα μου δέχεται, ειδικά τους τελευταίους μήνες, ροές προσφύγων και μεταναστών, ασύμμετρες σε σχέση με την έκταση και τον πληθυσμό της» ανέφερε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας πως «τα ακριτικά νησιά ασφυκτιούν και περιοχές της ενδοχώρας με δομές φιλοξενίας αντιμετωπίζουν τα πρώτα προβλήματα».
«Ελέγχουμε τα σύνορά μας και φροντίζουμε πάντα για τους κυνηγημένους του κόσμου. Όμως, μία και μόνο χώρα δεν μπορεί να σηκώσει στους ώμους της τα προβλήματα τριών ηπείρων. Μόνο συντεταγμένα, με νομιμότητα και συνεργασία θα μπορέσουμε να απαντήσουμε σε αυτό το μεγάλο στοίχημα του 21ού αιώνα» τόνισε. «Χρειάζεται περισσότερος συντονισμός Ευρωπαίων και Αράβων για την αντιμετώπιση των αιτιών της προσφυγιάς. Να υπάρξει, δηλαδή, βιώσιμη ειρήνη στις εστίες κρίσης. Και χρειάζεται σοβαρή ενίσχυση στις χώρες προέλευσης και διέλευσης. Χρειάζεται, επίσης, περισσότερη συνεργασία στην καταπολέμηση των εγκληματικών δικτύων παράνομης διακίνησης μεταναστών. Για να σταματήσει αυτό το χυδαίο εμπόριο ελπίδας» πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.
Πηγή: euro2day.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ