BACK TO
TOP
Πολιτικές

Η αποτίμηση συνάντησης Μητσοτάκη - Σίσι και η σχέση Αθήνας - Κάιρου

Με τη στρατηγική που σχετίζεται με την περαιτέρω εμβάθυνση του γεωπολιτικού αποτυπώματος της χώρας στην Ανατολική Μεσόγειο και την ισχυροποίηση των συνεργασιών της να παραμένει (και αυτήν την τετραετία) κομβική για την κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός ολοκλήρωσε χθες το απόγευμα τον πρώτο κύκλο των διεθνών επαφών του, που είχε ως σταθμούς τη Λευκωσία και την Αίγυπτο.

6a53ffbacf4e491d8cb8f1f416dd008e

1
0

Η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο, Φατάχ Αλ Σίσι, στο Ελ Αλαμέιν, ήρθε για να διευρύνει το βηματισμό στις σχέσεις των δύο πρωτευουσών, ενώ η αποτίμηση που γίνεται από την ελληνική πρωτεύουσα είναι θετική για μία σχέση, η οποία ανεβάζει εξακολουθητικά επίπεδο από το 2019 μέχρι και σήμερα.

"Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για όλα τα θέματα της συνεργασίας μας, να κάνουμε μία εκτίμηση της γεωπολιτικής κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο. Να επαναβεβαιώσουμε ότι η Ελλάδα και η Αίγυπτος είναι παράγοντες σταθερότητας στην ευρύτερη γεωπολιτική μας γειτονιά. Αλλά να συζητήσουμε και νέες προοπτικές συνεργασίας, δίνοντας έμφαση στα θέματα της ενέργειας, που πια η διασύνδεση μεταξύ Ελλάδος και Αιγύπτου μέσω ενός καλωδίου ηλεκτρικής ενέργειας είναι ένα project το οποίο φαίνεται να απολαμβάνει και τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης", ήταν το μήνυμα που εξέπεμψε ο πρωθυπουργός, στον απόηχο του τετ α τετ κορυφής με τον πρόεδρο, Φατάχ Αλ Σίσι.

Επιστέγασμα της θετικής διαδρομής επάνω στην οποία κινούνται οι σχέσεις της Αθήνας με το Κάιρο είναι η απόφαση που έλαβαν οι δύο ηγέτες για τη συγκρότηση ενός Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, με την παρουσία πολλών μελών του Υπουργικού Συμβουλίου.

"Ελπίζουμε ότι το πρώτο τέτοιο Συμβούλιο θα μπορεί να λάβει χώρα στην πατρίδα μας, τους πρώτους μήνες του 2024, όπου θα επενδύσουμε ακόμα περισσότερο σε αυτήν την σχέση προς αμοιβαίο όφελος και της Ελλάδος και της Αιγύπτου και των δύο λαών μας", σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος ξεδιπλώνει σταδιακά τις πτυχές μίας εξωτερικής πολιτικής, όπως αυτές είχαν έρθει στο προσκήνιο τόσο μέσα από τις δημόσιες τοποθετήσεις του στη διάρκεια της διπλής προεκλογικής εκστρατείας του Μαΐου και του Ιουνίου, όσο και μέσα από την ομιλία του στη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

Όταν, δηλαδή, είχε μιλήσει για τον "πατριωτισμό της ευθύνης", περιγράφοντας τον… χάρτη των κυβερνητικών κινήσεων για την ισχυροποίηση των ελληνικών θέσεων και των συμμαχιών σε μία κρίσιμη περιοχή του παγκόσμιου χάρτη.

"Οι ελληνο-αιγυπτιακές σχέσεις είναι αυτοτελείς, ισχυρές. Δεν ετεροπροσδιορίζονται και δεν εξαρτώνται από τις όποιες σχέσεις μπορεί να έχουμε με άλλες χώρες στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτό είναι κάτι το οποίο το ξεκαθαρίσαμε με τον πρόεδρο Σίσι, αυτός είναι ο χαρακτήρας των σχέσεων αυτών, είναι μία στρατηγική σχέση αυτή η οποία έχει αναπτύξει η Ελλάδα με την Αίγυπτο, η οποία ακόμα έχει να δώσει πολλά δείγματα γραφής σε πολλούς διαφορετικούς τομείς", τόνισε ο πρωθυπουργός, με τους δύο ηγέτες να δείχνουν προς την περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων, με στόχο την περιφερειακή σταθερότητας και ασφάλεια. 

Πηγή: capital.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία