BACK TO
TOP
Τράπεζες

Τα ανοιχτά μέτωπα κυβέρνησης και τραπεζών και η ψαλίδα στα επιτόκια

Σημαντικά θέματα που άπτονται του τραπεζικού κλάδου βρίσκονται πάνω στο τραπέζι του νέου υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, ορισμένα εκ των οποίων αναμένεται να δρομολογηθούν άμεσα δεδομένου του στρατηγικού τους χαρακτήρα.

Στιγμιοτυπο_οθονης_2023-07-11_103456

2
0

Της Βάσως Αγγελέτου

Όλα εξ αυτών συζητήθηκαν στη δίωρη συνάντηση που είχε εχθές ο υπουργός με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών και τους CEOs των συστημικών ιδρυμάτων η οποία κινήθηκε στη "γραμμή" των προγραμματικών δηλώσεων. Η βεντάλια των θεμάτων, ωστόσο, άνοιξε και σε ζητήματα που άπτονται ευρύτερων θεμάτων όπως οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανασυγκρότησης, αλλά και σε θέματα που αφορούν κυρίως τις εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων, όπως ο Φορέας Ακινήτων, η βελτίωση του εξωδικαστικού και η ενίσχυση πλαισίου διαφάνειας της λειτουργίας των servicers.

Ωστόσο, τα ζητήματα που αφορούν τους servicers θα συζητηθούν περισσότερο διεξοδικά στη συνάντηση που έχει προγραμματίσει το ΥΠΟΙΚ την Τετάρτη στις 2 το μεσημέρι με την Ένωση.

- Ηρακλής: Κυρίαρχο ζήτημα σε προτεραιότητα στην ατζέντα της κυβέρνησης είναι η δρομολόγηση του "Ηρακλή ΙΙΙ", της συνέχισης δηλαδή του προγράμματος τιτλοποιήσεων κόκκινων δανείων με κρατικές εγγυήσεις. Τόσο οι συστημικές τράπεζες όσο και -κυρίως- οι μικρότερες έχουν ουσιαστικό ενδιαφέρον για ένταξη των μη εξυπηρετούμενων δανείων τους στο πρόγραμμα το οποίο με επιτυχία απάλλαξε το τραπεζικό σύστημα από NPEs ύψους 50 δισ. ευρώ την προηγούμενη τριετία.

Από το βήμα της Βουλής, ο κ. Χατζηδάκης επιβεβαίωσε την πρόθεση της κυβέρνησης να προτεραιοποιήσει τον νέο Ηρακλή "έτσι ώστε μέσα στο πλαίσιο των κανόνων που τίθενται από τους θεσμούς της ΕΕ να αντιμετωπιστούν οι όποιες τυχόν εκκρεμότητες υπάρχουν ακόμα, προς όφελος, τελικά, της υγείας του τραπεζικού συστήματος".

Για να προχωρήσει ο "Ηρακλής ΙΙΙ" απαιτείται εισήγηση του υπουργού Οικονομικών στην Κομισιόν, αφού πρώτα γίνουν οι απαραίτητες προσαρμογές στο υφιστάμενο πλαίσιο. Οι προσαρμογές αυτές θα υπαγορευτούν από τη Eurostat και θα αφορούν κυρίως τις κρατικές εγγυήσεις προκειμένου να μην υφίσταται κίνδυνος να συνυπολογιστούν στο δημόσιο χρέος -ένα σενάριο που προκάλεσε "πονοκέφαλο" στην κυβέρνηση τους προηγούμενους μήνες, οδηγώντας σε πρόωρο τερματισμό του "Ηρακλή ΙΙΙ".

"Υποψηφιότητα" για το τρίτο πρόγραμμα έχουν θέσει ήδη η Attica Bank για "κόκκινα" χαρτοφυλάκια άνω των 2 δισ. ευρώ, καθώς και η Παγκρήτια για NPEs ύψους 1 δισ. ευρώ. Ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει και συνεταιριστικές τράπεζες όπως η Συνεταιριστική Ηπείρου, υπό την προϋπόθεση βέβαια να βρεθεί φόρμουλα μείωσης του -υψηλού- κόστους ένταξης για τους μικρούς. Θυμίζεται ότι εκκρεμεί, επίσης, η ένταξη των χαρτοφυλακίων "Frontier II" της Εθνικής, "Sunrise III" της Πειραιώς και το κοινοπρακτικό "Solar".

- Αποεπένδυση Δημοσίου: Μείζον ζήτημα που θα απασχολήσει κυβέρνηση και τράπεζες τουλάχιστον την επόμενη διετία είναι η διάθεση των μεριδίων που κατέχει το ΤΧΣ στις τέσσερις συστημικές τράπεζες. Η αποχώρηση του Δημοσίου αποτελεί ξεκάθαρη πρόθεση της κυβέρνησης, την οποία επανέλαβε ο κ. Χατζηδάκης στη διάρκεια των προγραμματικών του δημόσιων, αναφέροντας ότι "η απομείωση της συμμετοχής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στο τραπεζικό σύστημα, εξέλιξη που θα στείλει διεθνώς ένα μήνυμα δυναμικής πορείας των ελληνικών τραπεζών".

Τη "σκανδάλη" της πώλησης των μεριδίων του ΤΧΣ θα πατήσει η κυβέρνηση αμέσως μετά την επενδυτική βαθμίδα, τουλάχιστον για τα μερίδια των υπολοίπων πλην της Eurobank. Και αυτό διότι το ΤΧΣ κατέχει στη Eurobank ποσοστό μόλις 1,4% το οποίο η τράπεζα έχει δηλώσει ότι ενδιαφέρεται να επαναγοράσει. Η πρωτοβουλία αυτή έχει λάβει "πράσινο φως" από τον Επόπτη και αμέσως μετά το καλοκαίρι αναμένεται να "τρέξει" η ανταγωνιστική διαδικασία από το ΤΧΣ προκειμένου να προχωρήσει η συναλλαγή.

Πηγές με γνώση των διαδικασιών αναφέρουν στο Capital.gr ότι αναμένεται τουλάχιστον ένα ακόμη ποσοστό να διατεθεί έως το τέλος του έτους -πιθανότατα η Alpha Bank όπου το Δημόσιο κατέχει το αμέσως μικρότερο μερίδιο (9%). Ωστόσο, η διαδικασία της διερεύνησης του επενδυτικού ενδιαφέροντος θα πρέπει να τρέξει παράλληλα και για την Εθνική Τράπεζα αλλά και την Πειραιώς όπου το Δημόσιο κατέχει υψηλά ποσοστά (40% και 27% αντίστοιχα).

Σύγκλιση επιτοκίων

Διαφορετική προσέγγιση από τον προκάτοχό του, Χρήστο Σταϊκούρα, φαίνεται πως υιοθετεί ο νέος υπουργός στο ζήτημα της ψαλίδας ανάμεσα στα επιτόκια καταθέσεων και χορηγήσεων η οποία διευρύνεται συνεχώς το τελευταίο 12μηνο παράλληλα με την αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ.

Στη συνάντηση του κ. Χατζηδάκη με τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας, Γιάννη Στουρνάρα, την προηγούμενη εβδομάδα, κατέστη σαφές ότι η ψαλίδα των επιτοκίων δεν μπορεί να κλείσει με διοικητικά μέτρα, αλλά με ενίσχυση του ανταγωνισμού. Προς αυτή την κατεύθυνση, ο ΥΠΟΙΚ αποκάλυψε στις προγραμματικές δηλώσεις δύο άξονες δράσης: ενίσχυση της χρηματοδότησης από μη πιστωτικά ιδρύματα και ώθηση των αποταμιευτών σε επενδυτικά προϊόντα σε συνεργασία με τις τράπεζες.

Στο πλαίσιο αυτό, εξήγγειλε την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης των τόκων των εντόκων γραμματίων και των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου, ώστε τα ομόλογα Δημοσίου να αποτελέσουν εναλλακτική επιλογή τοποθέτησης των κεφαλαίων.

Στη χθεσινή συνάντηση του ΥΠΟΙΚ με τους τραπεζίτες, συμφωνήθηκε επιπλέον η διεξαγωγή ευρείας ενημερωτικής εκστρατείας εκ μέρους των τραπεζών σε σχέση με άλλα τραπεζικά προϊόντα, τα οποία διαθέτουν, πέραν των καταθέσεων ταμιευτηρίου, τα οποία έχουν πολύ μεγαλύτερες αποδόσεις για τους καταθέτες.

Η "γραμμή" του ΥΠΟΙΚ φαίνεται πως εναρμονίζεται πλήρως με τη στάση των τραπεζών οι οποίες ούτως ή άλλως τους τελευταίους μήνες τρέχουν καμπάνιες προώθησης των επενδυτικών τους προϊόντων σε απάντηση των πολύ χαμηλών επιτοκίων καταθέσεων που δεν υπερβαίνουν στις προθεσμιακές το 1,5-1,8% κατά μέσο όρο.

Πηγή: capital.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία