
Σκοπός της παρούσας είναι η θέσπιση του απαραίτητου θεσμικού πλαισίου για τη χορήγηση κρατικών ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis), σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις του Κανονισμού (ΕΕ) 1408/2013 της Επιτροπής όπως τροποποιήθηκε με τον Καν. (ΕΕ) αριθ. 316/2019 με σκοπό τη στήριξη των κτηνοτρόφων της Περιφέρειας Κρήτης λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών που παρουσιάστηκαν το έτος 2019.
Ποιοι είναι οι δικαιούχοι;
Δικαιούχοι της κρατικής ενίσχυσης ήσσονος σημασίας είναι όσοι πληρούν τους κάτωθι όρους επιλεξιμότητας:
- Διαθέτουν ζωικές εκμεταλλεύσεις με ενήλικα θηλυκά αιγοπρόβατα (άνω του έτους) έχουν παραδώσει γάλα σε εγκεκριμένες μεταποιητικές μονάδες το έτος2018 ή και έχουν προχωρήσει σε επίσημες σφαγές κατά την περίοδο 01.01.2018 έως 11.04.2019.
- Έχουν υποβάλει ενιαία αίτηση ενίσχυσης για το έτος αιτήσεων 2018.
- Διατήρησαν την εκμετάλλευση τους ενεργή έως και την 31/12/2018 γεγονός το οποίο διαπιστώνεται από τα στοιχεία του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Κτηνιατρικής (Ο.Π.Σ.Κ.).
Πεδίο εφαρμογής
Στο πλαίσιο της παρούσας απόφασης οι ενισχύσεις χορηγούνται με βάση τον Καν.(ΕΕ)1408/2013 όπως τροποποιήθηκε με τον Καν.316/2019. Δεν δύνανται να χορηγηθούν ενισχύσεις:
- Το ύψος των οποίων καθορίζεται με βάση την τιμή ή την ποσότητα των προϊόντων που αγοράζονται ή διατίθενται στην αγορά.
- Για δραστηριότητες που σχετίζονται με τις εξαγωγές προς τρίτες χώρες ή προς τα κράτη μέλη, συγκεκριμένα ενισχύσεις που συνδέονται άμεσα με τις εξαγόμενες ποσότητες με τη δημιουργία και λειτουργία δικτύου διανομής ή με άλλες τρέχουσες δαπάνες συνδεόμενες με εξαγωγικές δραστηριότητες.
- Που χορηγούνται υπό τον όρο της χρησιμοποίησης εγχώριων προϊόντων αντί των εισαγόμενων.
- Ενισχύσεις που χορηγούνται σε προβληματικές επιχειρήσεις, σύμφωνα με τον ορισμό που περιλαμβάνεται στο τμήμα 2.2 της Ανακοίνωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αριθμ. 2014/C249/01 της 31/07/2014. Στις περιπτώσεις επιχειρήσεων με μικτή δραστηριότητα πρέπει να προβλέπεται η υποχρέωση του δικαιούχου για διακριτή λογιστική παρακολούθηση κατά το άρθρο 1 παραγρ. 2 του Καν. 1408/2013.
- Απαγορεύεται η σώρευση ενισχύσεων ήσσονος σημασίας με άλλες κρατικές ενισχύσεις για τις ίδιες επιλέξιμες δαπάνες ή με κρατικές ενισχύσεις για το ίδιο μέτρο χρηματοδότησης υψηλού κινδύνου, αν η σώρευση αυτή οδηγεί σε υπέρβαση της υψηλότερης σχετικής έντασης ενίσχυσης ή του ποσού ενίσχυσης που έχει καθοριστεί με βάση τα συγκεκριμένα δεδομένα κάθε περίπτωσης σε κανονισμό απαλλαγής κατά κατηγορία ή απόφαση που έχει εκδώσει η Επιτροπή. Οι ενισχύσεις ήσσονος σημασίας οι οποίες δεν χορηγούνται για συγκεκριμένες επιλέξιμες δαπάνες ή δεν συνδέονται με συγκεκριμένες επιλέξιμες δαπάνες μπορούν να σωρεύονται με άλλες κρατικές ενισχύσεις που χορηγούνται βάσει κανονισμού απαλλαγής κατά κατηγορία ή απόφασης που έχει εκδώσει η Επιτροπή.
Ύψος ενίσχυσης
Το ύψος του κατ’ αποκοπή ποσού ενίσχυσης ήσσονος σημασίας (de minimis) για τις εκμεταλλεύσεις αιγοπροβάτων καθορίζεται σε:
- 6,5 ευρώ/ αίγα και σε 6,5 ευρώ/ προβατίνα για την Π.Ε Χανίων.
- 4,5 ευρώ/αίγα και σε 4,5 ευρώ/προβατίνα για την Π.Ε Ρεθύμνης.
- 4,9 ευρώ/αίγα και σε 4,9 ευρώ/προβατίνα για τις Π.Ε Ηρακλείου και Λασιθίου.
Το συνολικό ποσό ανά δικαιούχο καθορίζεται με βάση τον προσδιορισθέντα αριθμό ζώων μετά τους ήδη πραγματοποιηθέντες ελέγχους από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.
Διαδικασία Πληρωμής – Έλεγχος
Αρμόδιος φορέας για την χορήγηση της κρατικής ενίσχυσης ήσσονος σημασίας (de minimis) της παρούσης είναι ο Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε.) ο οποίος ενημερώνει με κάθε πρόσφορο μέσο τους ενδιαφερομένους για το ποσό της κρατικής ενίσχυσης που θα λάβουν, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις του Κανονισμού (ΕΕ) 1408/2013 της Επιτροπής καθώς και ότι η ενίσχυση θεωρείται ήσσονος σημασίας με παραπομπή στον κανονισμό.
Αναλυτικά, δείτε εδώ την σχετική απόφαση.