
Πράσινο φως Βεσυρόπουλου για αποζημιώσεις σε μήλα, πυρηνόκαρπα στη Β. Ελλάδα
Σε προτεραιότητα μπαίνουν οι αποζημιώσεις για τις καταστροφές που προκλήθηκαν σε περιοχές όπως η Πέλλα, η Ημαθία και άλλες από τις έντονες βροχοπτώσεις του περασμένου καλοκαιριού, η απόδοση και σε φυσικά πρόσωπα που δεν έχουν λάβει τα 72 ευρώ ανά στρέμμα από τα λεγόμενα «ουκρανομέτρα», αλλά και των 300 ευρώ ανά στρέμμα, από το deminimis προς τους μηλοπαραγωγούς, πέραν εκείνων της Λάρισας.
Σχετικές αναφορές για τις επερχόμενες πληρωμές, φέρεται να έκανε ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος, σε εκδήλωση που οργάνωσε η ΕΘΕΑΣ και το Επιμελητήριο της Ημαθίας, το απόγευμα της Κυριακής 8 Ιανουαρίου, σε κεντρικό ξενοδοχείο στη Βέροια.
Παρουσία εκπροσώπων συνεταιριστικών οργανώσεων κι επιχειρήσεων του κλάδου της αγροδιατροφής, ο κ. Βεσυρόπουλος, όπως αναφέρθηκε στην Agrenda, εμφανίστηκε κατηγορηματικός πως έχουν δρομολογηθεί οι εξελίξεις και εκτός σοβαρού απροόπτου θα υπάρξουν και επίσημες ανακοινώσεις από την κυβέρνηση στο επόμενο δεκαήμερο, με σκοπό οι δικαιούχοι να λάβουν ό,τι τους αντιστοιχεί προς το τέλος του μήνα ή το αργότερο μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου.
Σύμφωνα με όσα μας μεταφέρθηκαν από μετέχοντες στην εκδήλωση, ο υφυπουργός Οικονομικών διαβεβαίωσε πως έχει αποφασιστεί να δοθεί αποζημίωση στους παραγωγούς όλων των νομών που έχασαν μέρος της παραγωγής των δενδρωδών καλλιεργειών τους από τις 3 βροχοπτώσεις του περασμένου καλοκαιριού κι ότι το ποσό θα προσδιοριστεί με βάση τις καταγραφές που έχει κάνει ο ΕΛΓΑ, ανά ποικιλία.
Όπως μας τονίστηκε από πηγή μας, οι καταστροφές είναι σημαντικές σε ποικιλίες όπως για παράδειγμα οι Α39, Α37, Andros, Evert και άλλες, για τα συμπύρηνα, αλλά κι αρκετές της ίδιας περιόδου από τα επιτραπέζια ροδάκινα και νεκταρίνια και πλέον μένει να φανεί ποιο θα είναι το ακριβές ποσό της αποζημίωσης. Κάποιες εκτιμήσεις που διατυπώνονται πάντως, από παραγωγούς της περιοχής ανεβάζουν το ποσό στα 140-150 ευρώ το στρέμμα.
Όσον αφορά στις απώλειες εισοδήματος των δενδροκαλλιεργητών από τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο κ. Βεσυρόπουλος φέρεται να ανέφερε ότι τα 72 ευρώ ανά στρέμμα που δόθηκαν σε ομάδες παραγωγών οι οποίες «τρέχουν» επιχειρησιακά προγράμματα θα δοθεί και στους υπόλοιπους -και τα φυσικά πρόσωπα δηλαδή- για όλα τα στρέμματα που δηλώνουν στις δηλώσεις ΟΣΔΕ. Αντίστοιχα, επισήμανε πως δρομολογείται επίσης και η απόδοση των 300 ευρώ ανά στρέμμα, για τους μηλοκαλλιεργητές και των υπόλοιπων περιοχών της χώρας, πέραν της Λάρισας, που έχουν καταρτίσει και καταθέσει σχετικό φάκελο, όπως έγινε με την Καστοριά, την Κοζάνη και πλέον και την Πέλλα και την Ημαθία. Συνολικά, κατά τον υφυπουργό, το 300άρι ευρώ ανά στρέμμα θα το λάβουν περί τα 69.000 στρέμματα με καλλιέργειες μήλων σε όλη την επικράτεια.
«Από τη στιγμή που άνοιξαν το πουγκί για τη Λάρισα, δεν μπορούσαν να μας αφήσουν όλους εμάς τους υπόλοιπους εκτός», επισήμανε στην Agrenda επικεφαλής οργάνωσης που μετείχε στην εκδήλωση, αλλά θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία του.
Κατά τη δίωρη και πλέον συνάντηση, έγινε ενημέρωση, επίσης και για την επιτυχή ολοκλήρωση της στήριξης περίπου 100 επιχειρήσεων και συνεταιρισμών από τις Πέλλα, Ημαθία, Λάρισα, Φλώρινα, Καστοριά, Λαμία και αλλού, με ποσά έως και 200 χιλ. ευρώ, για τις απώλειες εισοδήματος που κατέγραψαν εξαιτίας του παγετού του 2021, όταν η παραγωγή σημείωσε κατακόρυφη μείωση και δεν είχαν προϊόν.