
στη φωτο εξωφύλλου: καλλιέργεια ρυζιού στην επαρχία Guangdong, Κίνα / Thomas Talhelm, independent.co.uk
Όπως μετέδωσε το Reuters, το πράσινο φως δόθηκε με μια ανακοίνωση που αναρτήθηκε στο σάιτ του κινεζικού τελωνείου την Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2018, χωρίς ωστόσο να είναι ξεκάθαρο για ποιες ποσότητες μιλάμε, με δεδομένο ότι η Κίνα εισάγει ρύζι και από την Ασία.
Εισαγωγές καστανού, λευκού (polished rice) και θρυμματισμένου ρυζιού (crushed rice) επιτρέπονται πια, αρκεί το φορτίο να ανταποκρίνεται στα στάνταρντ που θέτουν οι κινεζικές αρχές κατά τον έλεγχο και να είναι καταχωρημένο στα αρχεία του αμερικανικού Υπουργείου Γεωργίας. Το τελευταίο στις 11 Δεκεμβρίου εκτιμούσε την παραγωγή ρυζιού στις ΗΠΑ στους 6.93 εκατομμύρια τόνους, με τις εισαγωγές ρυζιού στην Κίνα να υπολογίζονται στους 5 εκατομμύρια τόνους.
Το ρύζι αποτελεί ένα μικρό μέρος των αμερικανικών εξαγωγών αγροτικών προϊόντων, όπου κυρίαρχη θέση κατέχουν η σόγια, το στάρι, τα φιστίκια και το κρέας. Τα αμερικανικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης (futures) αντέδρασαν ήπια στα νέα, σημειώνει το reuters.com. Ειδικοί ενός ομίλου σκέψης (think-tank) στο Πεκίνο που απηχεί τις απόψεις της κινεζικής κυβέρνησης μετέφεραν ότι η τιμή του αμερικανικού ρυζιού δεν ήταν ανταγωνιστική συγκριτικά με εκείνες που βρίσκουν στη Νότια Ασία, ωστόσο η απόφαση να προχωρήσει επίσημα η αγορά ρυζιού από τις ΗΠΑ θα έπρεπε να ληφθεί σαν ένδειξη καλής θέλησης.
Η Κίνα διεύρυνε την αγορά ρυζιού της όταν εντάχθηκε στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου το 2001, όμως η απουσία φυτοϋγειονομικού πρωτοκόλλου ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα στην ουσία απέκλειε τις εισαγωγές, σημειώνει ο αμερικανικός σύνδεσμος για το ρύζι (USA Rice). Παρά το γεγονός ότι οι εισαγωγές δεν επιτρέπονταν, τον Ιούλιο η Κίνα επέβαλε δασμούς 25% στο ρύζι αμερικανικής προέλευσης.
Η πρωτοβουλία, που είναι αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων που κράτησαν χρόνια, έρχεται και σε συνέχεια της δέσμευσης του κινεζικού Υπουργείου Εμπορίου για περαιτέρω εμπορικό άνοιγμα σε προϊόντα από τις ΗΠΑ, νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα.
Σε ό,τι αφορά τη σόγια, η Κίνα ξανάρχισε να δέχεται αμερικανική σόγια. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που αναρτήθηκαν στο σάιτ τους στις 19 Δεκεμβρίου 2018 και τις οποίες επικαλείται το globaltimes.cn, η κινεζική εταιρεία για τα δημητριακά, τα έλαια και τα τρόφιμα (China National Cereals, Oils and Foodstuffs Corporation / COFCO) και η κινεζική εταιρεία για τα αποθέματα σε στάρι (China Grain Reserves Corp) αγόρασαν πρόσφατα αμερικανική σόγια με βάση την εγχώρια ζήτηση αλλά και για να ανταποκριθούν στη συμφωνία του Αμερικανού και του Κινέζου Προέδρου στο περιθώριο της Συνόδου των G20 στην Αργεντινή.
Και εδώ, κανείς από τους δύο φορείς δεν έκανε γνωστό τον όγκο των εισαγωγών. Στοιχεία που έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα το αμερικανικό Υπουργείο Γεωργίας συνηγορούν στο ότι 3.22 εκατομμύρια τόνοι αμερικανικής σόγιας πουλήθηκαν στην Κίνα τον Δεκέμβριο.
Σε πολιτικό επίπεδο, ο Κινέζος Πρόεδρος Xi Jinping και ο Αμερικανός Πρόεδρος Donald Trump είχαν τηλεφωνική επικοινωνία το Σάββατο 29 Δεκεμβρίου, ενώ μεταφέρεται ότι οι ομάδες εργασίας των δύο πλευρών "τρέχουν" την εφαρμογή της συναινετικής απόφασης στην οποία κατέληξαν στην Αργεντινή.
Ο Αμερικανός Πρόεδρος τουίταρε την Κυριακή 30/12 ότι έγινε "ένα μακράς διάρκειας και πολύ καλό τηλεφώνημα" με τον Κινέζο ομόλογό του, αφήνοντας ένα θετικό τόνο για το περιεχόμενο της συνομιλίας. Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι σημειώνεται "μεγάλη πρόοδος" και ότι "η συμφωνία προχωρά πολύ ικανοποιητικά".
Το globaltimes.cn σχολιάζει πάντως ότι δεν είναι σαφές εάν οι ΗΠΑ βλέπουν την Κίνα σαν ένα στρατηγικό ανταγωνιστή ή ως ένα ισότιμο εμπορικό εταίρο.
Για θέματα σχετικά με την καλλιέργεια ρυζιού στην Ελλάδα, δείτε εδώ πληροφορίες για το συνέδριο που θα γίνει τον Ιανουάριο στη Θεσσαλονίκη.
Πηγές: reuters.com, globaltimes.cn