
Η Naïo Technologies παρουσίασε μια νέα έκδοση του ρομπότ Ted για τους αμπελώνες. Η εμφάνιση του ρομπότ άλλαξε μαζί με αρκετές τεχνολογικές και μηχανικές αλλαγές, με την Naïo Technologies να ανταποκρίνεται άμεσα στις επιτόπιες απαιτήσεις που εκφράζονται από τους αμπελουργούς.
Σε δοκιμές από τον Ιούλιο του 2020 Η νέα έκδοση του Ted βρισκόταν σε δοκιμές από την 1η Ιουλίου 2020 από τους συνεργάτες της Naïo Technologies, δηλαδή τις εταιρείες Maison Hennessy και Bernard Magrez. Με τη βοήθεια των «feedback» 20 περίπου αμπελουργών που χρησιμοποίησαν το Ted τα τελευταία 3 χρόνια, καθορίστηκε λοιπόν μια νέα λίστα προδιαγραφών που θα βοηθούσε την ολοκλήρωση αυτής της τελευταίας έκδοσης, η οποία είναι τώρα έτοιμη για μαζική παραγωγή.
Το ρομπότ είναι πλέον εξοπλισμένο με ένα εργαλείο στήριξης στη μέση, με ανυψωτικό παραλληλόγραμμο. Ένα ευρύ φάσμα μηχανικών εργαλείων μπορεί να συνδεθεί σε έναν πόλο πολλαπλών χρήσεων και δύο εργαλεία μπορούν να συνδυαστούν ταυτόχρονα. Βελτιώσεις δέχτηκε το Ted και στην ισχύ του, αφού οι μηχανικοί λένε ότι ενισχύθηκε η ικανότητα έλξης σε αμπελώνες με έντονα επικλινή εδάφη, εκεί όπου το Ted μπορεί να κινηθεί με 3 χλμ./ώρα.
Οι νέες αρθρωτές καμάρες κάνουν το Ted να μπορεί να προσαρμοστεί σε διάφορους τύπους αμπελώνων. «Οι βελτιώσεις που έγιναν σε αυτή τη νέα έκδοση του Ted διασφαλίζουν μεγαλύτερη αξιοπιστία και αυτό σημαίνει ότι αυτό το ρομπότ μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ένα πραγματικά αυτόνομο εργαλείο», δήλωσε η Marie-Luce Fournié, COO της Naïo Technologies.
Η εταιρεία αναφέρει ότι η σχεδίαση και ο σχεδιασμός της πλατφόρμας μελετήθηκαν ενώ βελτιώθηκαν τα χαρακτηριστικά ασφαλείας του μηχανήματος. Στο Ted προστέθηκαν συσκευές ασφαλείας (επιβράδυνση πριν από ένα εμπόδιο και διακοπή αμέσως εάν το αγγίξει) και εγκαταστάθηκε ένα απομακρυσμένο λειτουργικό σύστημα παρακολούθησης. Η νέα έκδοση Ted θα παρουσιαστεί στα μέσα Οκτωβρίου στη Γαλλία, είναι διαθέσιμη προς πώληση το 2021.