
Γιώργος Παπαδημητρίου
Φοροτεχνικός - Πρόεδρος Σ.Ε.Ε.Λ.Φ.Ο. (Σύλλογος Ελευθέρων Επαγγελματιών Λογιστών Φοροτεχνικών Οικονομολόγων) Νομού Καρδίτσας
Αν θέλετε την άποψη µου, καλά έκαναν και πήραν την απόφαση αυτή, αφού δεν µπορούν στοιχειωδώς να συγκρατήσουν τις τιµές στα καύσιµα, τουλάχιστον να υπάρξει ενίσχυση στον αγροτικό τοµέα µέσω της µείωσης της φορολογίας.
Όµως, από τον Οκτώβρη που βγήκε η πρώτη απόφαση, µέχρι το ∆εκέµβρη που βγήκε η δεύτερη, αλλά και µέχρι τη στιγµή που γράφονται αυτές οι αράδες, παραµένουν πολλά τα προβλήµατα, τόσο στην αντίληψη όσο και στην αντιµετώπιση τους.
Πολύς κόσµος νοµίζει ότι συµβολαιακή είναι ένα απλό θέµα που βαρύνει τους λογιστές. Να πω λοιπόν εδώ, ότι η σύµβαση συµβολαιακής γεωργίας αποτελεί µία έγγραφη συµφωνία ανάµεσα σε δύο ιδιώτες. Κατά συνέπεια έχει πολύ µεγάλη σηµασία, η καταγραφή των όρων να γίνεται µε βάση τα πραγµατικά γεγονότα και όχι κουτουρού, από τους ξερόλες των καφενείων.
Ξεκινάω από το θέµα των αγοραστών.
Παράδειγµα 1: Αγρότης πούλησε βιοµηχανική πιπεριά, η αγοράστρια εταιρεία παρέλαβε το προϊόν το οποίο βρήκε της αρεσκείας της αφού κάλυπτε τα κριτήρια που είχε θέσει και εξόφλησε πλήρως τον αγρότη στο χρόνο που είχαν συµφωνήσει.
Η όλη συναλλαγή ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2022 και ολοκληρώθηκε αρχές Οκτώβρη του 2022.
Ο αγρότης είπε ότι ο αγοραστής δεν υπογράφει τη συµβολαιακή για το 2022, επικαλούµενος αστείες δικαιολογίες τύπο «ο τάδε µε έριξε στη συµφωνία….».
Η ουσία όµως παραµένει: ο αγοραστής δεν θα υπογράψει τη σύµβαση, µε αποτέλεσµα ο αγρότης να µην λάβει την έκπτωση του 50% του φόρου στα καθαρά κέρδη του 2022, τα οποία είναι αρκετά.
Παράδειγµα 2: Αγρότης έκανε σύµβαση συµβολαιακής γεωργίας το 2022, πριν την ψήφιση του Ν.4935 έχοντας ενδεικτική τιµή 0,50 ευρώ το κιλό. και πούλησε το 100% της παραγωγής του. Είκοσι ηµέρες µετά, η τιµή πήγε στα 0,75 ευρώ το κιλό, όµως ο αγοραστής αρνήθηκε να του αποδώσει επ’ ακριβώς τη διαφορά, δίνοντας στον παραγωγό µε το ζόρι άλλα 0,10 ευρώ το κιλό.
Συµπέρασµα: ο αγρότης φοβάται να υπογράψει σύµβαση συµβολαιακής, για να «µην τον κάψει ο έµπορας».
Πάµε από την πλευρά των παραγωγών
Ενηµέρωση από λογιστήριο εταιρείας εµπορίας αγροτικών προϊόντων: πάει αγρότης ο οποίος έχει ήδη πουλήσει την παραγωγή του (σιτάρι σκληρό) και ζητά να φτιάξουν τη σύµβαση συµβολαιακής γεωργίας.
Τον ρωτάνε από το λογιστήριο πόσα στρέµµατα καλλιέργησε και η απάντηση του ήταν: «τι σε νοιάζει εσένα άµα καλλιέργησα εγώ;». Αρχικά δεν ήθελαν να του φτιάξουν σύµβαση, στη συνέχεια του έφτιαξαν κατά δήλωση του όσον αφορά τα στρέµµατα της καλλιέργειας.
Κάνοντας ένα µάζεµα, να πούµε ότι:
Η σύµβαση συµβολαιακής γεωργίας, απαιτεί προσοχή στη σύνταξη της, διάβασµα τα ψιλά γράµµατα και ακόµα µεγαλύτερη προσοχή, που βάζουµε την υπογραφή.
Μπορεί για το 2022 ο τρόπος αντιµετώπισης των φορολογηθέντων εισοδηµάτων να είναι λίγο πιο χαλαρός, καθότι έτος προσαρµογής, όµως από το 2023 θα είναι πιο δύσκολα.
Η σύµβαση συντάσσεται και υπογράφεται από τον αγοραστή (έµπορος, εκκοκκιστήριο, ελαιοτριβείο κλπ.,) και τον πωλητή (αγρότης ειδικού, κανονικού, ετεροεπαγγελµατίας, Νοµικό πρόσωπο κλπ.), αλλά σε καµία περίπτωση δεν συντάσσεται από το λογιστή.
Για να καταχωρήσουν οι λογιστές τις συµβάσεις στη πλατφόρµα, θα πρέπει να τους προσκοµίσετε: α) την αναλυτική δήλωση καλλιέργειας (ΟΣ∆Ε) του 2022, β) τη σύµβαση συµβολαιακής γεωργίας, υπογεγραµµένη και γ) τα τιµολόγια πώλησης. Αν η σύµβαση δεν είναι υπογεγραµµένη, δεν γίνεται τίποτα.
Και κάτι ακόµα: το φόρο δεν τον µειώνουν οι λογιστές. Αυτό θα γίνεται αυτόµατα κατά την υποβολή της φορολογικής σας δήλωσης. Συνεπώς, δεν ισχύει ούτε το «ο λογιστής µου δεν µου µείωσε το φόρο», αλλά ούτε και το «έλα σε µένα και θα σου µειώσω εγώ το φόρο». Το πρώτο είναι ψέµα, το δεύτερο είναι απατεωνιά.
Προσοχή και κυρίως σεβασµός από όλους σε όλους.
Απλήρωτοι Μέτρου 22 λόγω λάθους αντίληψης στην πρόσκληση
Το µέτρο 22 βγήκε µε σκοπό να βοηθήσει την κτηνοτροφία. Εξαιτίας όµως ενός σοβαρότατου λάθους, χιλιάδες κτηνοτρόφοι είναι απλήρωτοι.
Στα κριτήρια επιλεξιµότητας της πρόσκλησης ορίζεται στην §β ότι: «β) ή να έχουν κατά την 31η.03.2022 κύριο ΚΑ∆ ή ΚΑ∆ µε τα µεγαλύτερα ακαθάριστα έσοδα κατά το φορολογικό έτος 2020, όπως προκύπτει από το Ε3 της δήλωσης Φορολογίας Εισοδήµατος.
Πρέπει να καταλάβουν οι αρµόδιοι ότι δεν υπάρχει υποχρέωση διαχωρισµού του τζίρου ανά ΚΑ∆. Αυτό σηµαίνει ότι στο ΥπΑΑΤ πρέπει να βρουν άλλο τρόπο να ελέγξουν αν πληρούν τα κριτήρια, π.χ. να προσκοµιστούν τιµολόγια πώλησης.
Σύµβαση συµβολαιακής – χρόνος διαβίβασης
Μέχρι τη στιγµή που γράφεται αυτό το άρθρο, η καταχώρηση των στοιχείων στην πλατφόρµα θα γίνει έως 28/02/23. Αναµένεται ανακοίνωση παράτασης διότι η υφιστάµενη ηµεροµηνία δεν καλύπτει τα συµπληρωµατικά τιµολόγια που θα εκδοθούν το επόµενο διάστηµα εντός του 2023, αλλά θα φορολογηθούν το 2022.