
Η ομάδα που εκπροσωπεί τους νέους αγρότες στην ΕΕ δήλωσε ότι η διαδικασία οριστικοποίησης της νέας Κοινής Aγροτικής Πολιτικής μετά το 2027 αναμένεται να είναι «μακρά και χαοτική».
Η ομάδα που εκπροσωπεί τους νέους αγρότες στην ΕΕ δήλωσε ότι η διαδικασία οριστικοποίησης της νέας Κοινής Aγροτικής Πολιτικής μετά το 2027 αναμένεται να είναι «μακρά και χαοτική».
Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να σταματήσει η στήριξη εισοδήματος για τους ηλικιωμένους αγρότες που λαμβάνουν σύνταξη στο πλαίσιο του νέου σχεδίου της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής αρχίζει να μετρά αντιδράσεις.
Κατάργηση των δικαιωµάτων βασικής ενίσχυσης, ενοποίηση οικολογικών σχηµάτων µε τα αγροπεριβαλλοντικά, πριµ πρώτης εγκατάστασης έως 300.000 ευρώ και πλήρη αποκλεισµό συνταξιούχων αγροτών από επιδοτήσεις. Αυτά είναι τα πρώτα στοιχεία που ξεχωρίζουν στο προσχέδιο της Κοµισιόν για την πρόταση κανονισµού της ΚΑΠ µετά το 2027.
Την απομάκρυνση των ευρωπαϊκών αρχών από το πνεύμα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για την ανταγωνιστικότητα των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, την επισιτιστική επάρκεια και το κόστος των τροφίμων για τους καταναλωτές, επισημαίνει με ανακοίνωσή της η ΕΘΕΑΣ για τα όσα ανακοινώθηκαν γύρω από το νέο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο της Ε.Ε. και τις προτάσεις που σχετίζονται με τη χρηματοδότηση της νέας ΚΑΠ.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δηλώνει ότι προστατεύει τους αγρότες. Οι αγρότες λένε ότι οι Βρυξέλλες τους μαχαιρώνουν πισώπλατα.
Με τίτλο «Φθίνουσα υποστήριξη εισοδήματος βάσει εκτάσεων» που καταργεί ολοκληρωτικά τα δικαιώματα βασικής ενίσχυσης από το 2027 και φέρνει τέλος στις επιδοτήσεις από το 2032 σε όλους τους συνταξιούχους, μετανομάζεται το τσεκ στη νέα ΚΑΠ.
Το νέο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο της Ε.Ε, και στοιχεία από την αρχιτεκτονική της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής για την περίοδο 2028-2034 ανακοίνωσε αργά το απόγευμα της Τετάρτης 16 Ιουλίου, η πρόεδρος τηςΚομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κάνοντας σαφές ότι τα ποσά που θα διατεθούν στη γραμμή των άμεσων ενισχύσεων δεν πρόκειται τελικά να μειωθούν παραμένοντας στο ποσό των 302 δις ευρώ, έναντι 291 δις ευρώ την προηγούμενη προγραμματική περίοδο.
Σοβαρές περικοπές στα ποσά άμεσων ενισχύσεων άνω των 20.000 ευρώ που έχουν αποδέκτες τις μεγάλες αγροτικές εκμεταλλεύσεις, επιχειρούν, όπως όλα δείχνουν οι Βρυξέλλες, σε μια προσπάθεια που αποσκοπεί, όπως οι αξιωματούχοι των Βρυξελλών υποστηρίζουν, στην περαιτέρω ενίσχυση των αγροτικών μονάδων μικρής κλίμακας.
Σαφές μήνυμα για μια ισχυρή Κοινή Αγροτική Πολιτική έστειλε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας, κατά τη διάρκεια των παρεμβάσεων του στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της Ε.Ε., που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 14 Ιουλίου στις Βρυξέλλες. Νωρίτερα προήδρευσε, από κοινού με τη Φινλανδή Υπουργό Sari Essayah, της προπαρασκευαστικής συνάντησης των Υπουργών Γεωργίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ).
Θέµα ηµερών είναι οι οριστικές αποφάσεις για τις βασικές αρχές που θα διέπουν την Κοινή Αγροτική Πολιτική στην µετά το 2027 εποχή.
Η Επιτροπή Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης ζητά έναν αυξημένο και αυτόνομο προϋπολογισμό της ΚΑΠ μετά το 2027 και μειωμένο διοικητικό βάρος για τους αγρότες.
Μάλλον μικρότερη των περιστάσεων, αποδεικνύεται η παρέμβαση της Επιτροπής Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης (AGRI) του Ευρωκοινοβουλίου στην τελική ευθεία για τη διαμόρφωση των κανόνων της νέας ΚΑΠ, με βάση το τελικό κείμενο της έκθεσης που ψηφίστηκε με 29 ψήφους υπέρ, 9 ψήφους κατά και 8 αποχές.
Μια κρίσιμη ψηφοφορία για τη μελλοντική κατεύθυνση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 7 Ιουλίου στην Επιτροπή Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης (AGRI) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Σηματοδοτεί ένα κρίσιμο βήμα στον καθορισμό των πολιτικών προτεραιοτήτων του Κοινοβουλίου ενόψει των προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ΚΑΠ μετά το 2027 αργότερα αυτόν τον μήνα.
Η ΚΑΠ μετά το 2027 θα διατηρήσει τελικά τη δομή της, αλλά οι επιδοτήσεις υπολογίζεται πως θα μειωθούν σε ποσοστό 15-25% σε σχέση με τα τρέχοντα επίπεδα, σύμφωνα με τα όσα γίνονται γνωστά από τις Βρυξέλλες ενόψει της ανακοίνωσης του νέου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου (ΠΔΠ) στις 16 Ιουλίου 2025.
Η πρόταση για την ενδιάμεση αναθεώρηση της ΚΑΠ συζητήθηκε στο συμβούλιο υπουργών Γεωργίας που διεξάγεται 23-24 Ιουνίου στο Λουξεμβούργο, με την ανάγκη ενίσχυσης της ανθεκτικότητας της πρωτογενούς παραγωγής να βρίσκεται στο επίκεντρο των ελληνικών προτάσεων.
Οι Ευρωπαίοι αγρότες στέλνουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα για τις Βρυξέλλες: Διατηρήστε τη ροή των χρημάτων, αλλιώς τα τρακτέρ θα ξαναβγούν στους δρόμους.
Με τις προτάσεις σχετικά με τη μορφή της επόμενης Κοινής Αγροτικής Πολιτικής μετά το 2027 να πρόκειται να αποκαλυφθούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον επόμενο μήνα, οι γεωργικές οργανώσεις της ΕΕ συνεχίζουν να εκφράζουν έντονα τις ανησυχίες τους.
«Είναι σημαντικό να διατηρήσουμε την εργαλειοθήκη, συμπεριλαμβανομένου του πρώτου και του δεύτερου πυλώνα», δήλωσε ο Κριστόφ Χάνσεν την Τρίτη 17 Ιουνίου στην διάρκεια της άτυπης συνόδου των υπουργών Γεωργίας στη Βαρσοβία, η οποία επικεντρώθηκε στην ανανέωση των γενεών στον τομέα της γεωργίας.