
Στο Συμβούλιο των υπουργών Γεωργίας της ΕΕ, συζητήθηκε κείμενο που κατέθεσαν οι αντιπροσωπείες των παραπάνω χωρών οι οποίες ζητούν μια άμεση και αποφασιστική απάντηση της ΕΕ απέναντι στη κατάσταση που διαμορφώνουν οι δασμοί, αλλά και την διαμόρφωση νέων εργαλείων διαχείρισης αντίστοιχων εμπορικών κρίσεων στο πλαίσιο της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, δεδομένου ότι δεν αναμένεται να επέλθει αποκλιμάκωση ανάμεσα στις εμπορικές σχέσεις των δυο πλευρών εύκολα και άμεσα.
Τον περασμένο Οκτώβριο, οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν πρόσθετα τιμολόγια σε ορισμένα προϊόντα της ΕΕ ως αντισταθμιστικό μέτρο στο πλαίσιο της διαφοράς για την υπόθεση Airbus στο πλαίσιο του ΠΟΕ. Τα πρόσθετα τιμολόγια είναι 10% για τα προϊόντα της αεροναυπηγικής βιομηχανίας και 25% για άλλα προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων των γεωργικών προϊόντων διατροφής, με ετήσια αξία 7.500 εκατ. Δολαρίων.
Τα γεωργικά προϊόντα που επηρεάζονται από αυτούς τους δασμούς είναι πολυάριθμα και έχουν μεγάλη σημασία για τις ευρωπαϊκές εξαγωγές, οι οποίες πλήττουν μεγάλο αριθμό κρατών μελών.
Επιπλέον, στις 6 Δεκεμβρίου, η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών δημοσίευσε ένα νέο έγγραφο στο οποίο προτείνει μια ενδεχόμενη αναθεώρηση του καταλόγου και των ποσών των τιμολογίων που έχουν ήδη επιβληθεί στο πλαίσιο της διαδικασίας σχετικά με την αεροναυτική διαφορά. Το γεγονός αυτό προκάλεσε ξανά συναγερμό και ανησυχία στον τομέα των γεωργικών προϊόντων διατροφής, δεδομένου ότι ο εκτεταμένος κατάλογος που περιλαμβάνεται σε αυτό το έγγραφο περιλαμβάνει σχεδόν όλα τα γεωργικά προϊόντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εξάγονται από όλα τα κράτη μέλη.
Ο ευρωπαϊκός τομέας των γεωργικών προϊόντων διατροφής έχει τις συνέπειες των εμπορικών διαφορών σε άλλους οικονομικούς τομείς. Η επιβολή δασμών από τις ΗΠΑ σημαίνει απώλεια ανταγωνιστικότητας για τις ευρωπαϊκές παραγωγές, απώλεια μιας στρατηγικής αγοράς για τις εξαγωγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και, τελικά, απώλεια εισοδήματος για τους ευρωπαίους παραγωγούς, οι οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να έχουν ανεπανόρθωτες συνέπειες για την παραγωγική αλυσίδα.
Αυτά τα δασμολογικά τιμολόγια, τα οποία αντιπροσωπεύουν μια άδικη κατάσταση για τον ευρωπαϊκό γεωργικό τομέα, απαιτούν μια αποτελεσματική και γρήγορη αντίδραση από ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση σε ένα σύνθετο διεθνές πλαίσιο.
Είναι σημαντικό για την Ευρωπαϊκή Ένωση να ανταποκριθεί με αποφασιστικότητα, δείχνοντας τον στρατηγικό χαρακτήρα της γεωργίας, εμποδίζοντας μια γεωργική κρίση να διακυβεύσει τη σταθερότητα των ευρωπαϊκών αγορών αγροδιατροφικών προϊόντων και την κερδοφορία των παραγωγών.
Οι υπουργοί Γεωργίας της Γαλλίας και της Ισπανίας θεωρούν απαραίτητη την ενότητα της δράσης των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ως εκ τούτου, καλούμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δραστηριοποιηθεί αποφασιστικά στην αναζήτηση λύσεων κατόπιν διαπραγματεύσεων και να εντείνει τις ενέργειες για την προώθηση σταθερού και βασισμένου στο καθεστώς διεθνούς εμπορίου.
«Η Γαλλία και η Ισπανία ευχαριστούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί σε σχέση με τους τομείς του ελαιολάδου και του κρασιού, που συνίστανται στην ενίσχυση για ιδιωτική αποθεματοποίηση στην πρώτη περίπτωση και στην ευελιξία και αύξηση του ποσοστού της κοινοτικής χρηματοδότησης των προγραμμάτων προώθησης του οίνου» συνεχίζει το έγγραφο.
Ωστόσο, τα μέτρα αυτά είναι ακόμη ανεπαρκή. «Θεωρούμε απαραίτητο να παράσχουμε επιπλέον κεφάλαια και να ενεργοποιήσουμε όλα τα μέσα της ενιαίας ΚΟΑ για όλους τους τομείς που επηρεάζονται» αναφέρουν οι δύο αντιπροσωπείες.
Ιδιαίτερα, το ποσό της ενίσχυσης στην ιδιωτική αποθεματοποίηση για τον τομέα του ελαιολάδου πρέπει να αυξηθεί, ενώ ο αμπελοοινικός τομέας και οι επιτραπέζιες ελιές χρειάζονται έκτακτη στήριξη από την ΕΕ, η οποία θα μπορούσε να λάβει τη μορφή ταμείου αποζημίωσης. Οι μικρές βιομηχανίες παραγωγής τυριού με γεωγραφικές ενδείξεις, οι οποίες έχουν έναν από τους κύριους πελάτες τους στην αμερικανική αγορά, δεν πρέπει επίσης να ξεχαστούν.
«Η ΚΑΠ πρέπει να ανταποκριθεί στις προκλήσεις αυτές που προκύπτουν από την αβεβαιότητα του παγκόσμιου εμπορίου. Πρέπει επίσης να εξετάσουμε εάν τα μέσα που διαθέτει η ΚΑΠ είναι σχεδιασμένα να ανταποκρίνονται στις νέες προκλήσεις των παγκόσμιων αγορών και στην αβεβαιότητά τους» αναφέρει το κοινό έγγραφο.
«Ως εκ τούτου, καλούμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δώσει μια σαφή και σθεναρή απάντηση σε μια εμπορική κρίση που απειλεί σημαντικούς τομείς της ευρωπαϊκής γεωργίας και θέτει σε κίνδυνο την οικονομία πολλών αγροτικών περιοχών» τονίζεται.
«Έχουμε επίσης την ευκαιρία, στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ, να διαθέσουμε τα απαραίτητα εργαλεία στο σημερινό παγκόσμιο πλαίσιο. Αυτές οι σκέψεις πρέπει να ληφθούν υπόψη στο πλαίσιο των συζητήσεων σχετικά με τα μέσα της αγοράς που αντιμετωπίζουμε σε σχέση με τη μεταρρυθμισμένη ΚΑΠ» καταλήγει.