BACK TO
TOP
Κοινή Αγροτική Πολιτική

Τα 10 κύρια σημεία που αλλάζουν στην ΚΑΠ, τα λεπτά σημεία για το πριμ έως 50.000 ευρώ σε μικροκαλλιεργητές

Σε δέκα επί µέρους τροποποιήσεις συνοψίζονται οι κύριες αλλαγές που δροµολογούνται στον κανονισµό της ΚΑΠ, µε την ενδιάµεση αναθεώρηση που θα ανακοινώσει η Κοµισιόν στις 14 Μαΐου. Σε αυτές περιλαµβάνονται η αύξηση του επιτρεπόµενου κεφαλαίου κίνησης στα 300.000 ευρώ για τα εγγυηµένα δάνεια µέσω του ΠΑΑ, και, φυσικά, το Μέτρο για τα 50.000 ευρώ προς τους µικροκαλλιεργητές.

5_121

Γιώργος Κοντονής

1837
0
 Αναλυτικότερα οι δροµολογούµενες αλλαγές έχουν ως εξής:
  1.  Χρηµατοδοτικά εργαλεία: Αύξηση του κεφαλαίου κίνησης στα 300.000 ευρώ για τα χρηµατοδοτικά εργαλεία, επιτρέπεται πλέον η επιλεξιµότητα στη χρηµατοδότηση του ΦΠΑ
  2.  Καθεστώς µικροκαλλιεργητών: Αύξηση στα 2.500 ευρώ του επιτρεπόµενου ποσού άµεσων ενισχύσεων που µπορεί να λαµβάνει ο αγρότης και να είναι στο καθεστώς καλλιεργητών. Συνολική εξαίρεση από τη συµµετοχή τους στην αιρεσιµότητα (πράσινες υποχρεώσεις). Επιτρέπεται να συµµετέχουν κανονικά στις επιδοτήσεις των οικολογικών σχηµάτων.
  3.  Νέοι αγρότες: Επιτρέπεται η χρηµατοδότηση µέσω του ΠΑΑ δαπανών για επενδύσεις συµµόρφωσης µε ενωσιακά πρότυπα.
  4.  Βιολογική Γεωργία: Περισσότερες εξαιρέσεις από αιρεσιµότητες.
  5.  Αποζηµιώσεις: Επιτρέπεται στα κράτη-µέλη να δηµιουργούν µέτρο αποζηµιώσεις αγροτών για φυσικές καταστροφές µε 2% (270 εκατ. για την Ελλάδα) του προϋπολογισµού της ΚΑΠ.
Ξεφυλλίστε σε υψηλή ανάλυση την εβδομαδιαία Agrenda

  1.  ∆ιαχείριση ρίσκου: Επιτρέπεται πλέον η επιλογή για αποζηµίωση συγκεκριµένων οµάδων αγροτών (π.χ νέοι, νεοεισερχόµενοι) και συγκεκριµένων καλλιεργειών και περιοχών. ∆ηλαδή να γίνονται σαφείς διακρίσεις ανάλογα τις ανάγκες που προκύπτουν, χωρίς να υποχρεώνεται το κράτος-µέλος να επιλέγει το σύνολο των πληττόµενων για αποζηµίωση.
  2.  Επιτόπιοι έλεγχοι: Η Επιτροπή προτείνει οι αγρότες να υποβάλλονται σε όχι περισσότερους από έναν έλεγχο συµµόρφωσης ετησίως. Ωστόσο, προειδοποιεί ότι αυτή η αλλαγή θα µπορούσε να «αποδυναµώσει τα συστήµατα διακυβέρνησης» και να µειώσει την «αποτρεπτική επίδραση των ελέγχων».
  3.  Αγροπεριβαλλοντικά Μέτρα και Βιολογικά: Επιτρέπονται πληρωµές ανά Μονάδες Ζωικού Κεφαλαίου (ΜΖΚ) και ανά κυψέλη όπως γίνεται στα οικολογικά σχήµατα. Σηµειώνεται πως στα Βιολογικά του ΠΑΑ οι επιδοτήσεις έως σήµερα παρέχονται µε βάση τον αριθµό στρεµµάτων στα βοσκοτόπια σε αναλογία µε τις ΜΖΚ.
  4. Αιρεσιµότητες (πράσινες υποχρεώσεις για τη λήψη του τσεκ): Επιτρέπεται η µείωση των βοσκοτοπικών εκτάσεων κατά 7% (Πρότυπο GAEC 1). Επιτρέπεται η πληρωµή των αγροτών για τη ∆ιατήρηση πλούσιων σε άνθρακα εδαφών, όπως τυρφώνες και υγρότοποι (Πρότυπο GAEC 2).
  5.  Στρατηγικά σχέδια: Παροχή µεγαλύτερης ευελιξίας στα κράτη µέλη για τη διαχείριση των στρατηγικών σχεδίων.

Μια τρίτη δέσµη µέτρων απλούστευσης θα έρθει στο τέλος του τρέχοντος έτους, και η οποία θα εστιάζει σε άλλους τοµείς πολιτικής όπως στην ενίσχυση της θέσης των αγροτών στην εφοδιαστική αλυσίδα, αλλά µέτρα για την αποτροπή πώλησης αγροτικών προϊόντων κάτω από το κόστος παραγωγής.

Σε κάθε περίπτωση όµως, οι αξιωµατούχοι των Βρυξελλών θα αξιολογήσουν και θα µελετήσουν για τον αντίκτυπο που πιθανόν να έχουν τέτοιου είδους µέτρα.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Πληρωμές Θεσμικά