
Εκτίμηση της κατάστασης από Πολιτική Προστασία και Ε. Λέκκα
Στη Ζάκυνθο έφτασε λίγες ώρες μετά τον σεισμό με ελικόπτερο της Πυροσβεστικής κλιμάκιο αποτελούμενο από τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Ταφύλλη, την ειδική γραμματέα Επικοινωνιακής Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής Φωτεινή Παντιώρα, τον Πρόεδρο του ΟΑΣΠ Ευθύμη Λέκκα, καθώς και στελέχη της Διεύθυνσης Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών. Με την ίδια αποστολή, αφίχθη και κλιμάκιο μηχανικών της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών του υπουργείου Υποδομών, για τη διενέργεια ελέγχων στατικότητας στα κτίρια και την καταγραφή των ζημιών.
Αμέσως συγκλήθηκε Συντονιστικό Όργανο υπό την Προεδρία του Αντιπεριφερειάρχη, παρουσία του πρώην υπουργού και βουλευτή Σταύρου Κοντονή, και τη συμμετοχή του κλιμακίου, του Δημάρχου και Υπηρεσιών. Ο κ. Ταφύλλης αναγνώρισε πως το νησί και ο κρατικός μηχανισμός αντέδρασαν υποδειγματικά δηλώνοντας ότι «η Ζάκυνθος βίωσε πραγματικά έναν ισχυρό σεισμό και βγήκε σχεδόν αλώβητη. Η Ζάκυνθος όπως είναι σήμερα θα είναι ένα παράδειγμα προς μίμηση γιατί το να χτίζουμε ανθεκτικότερες υποδομές και κοινωνίες είναι η καλύτερη συνταγή σε ένα σύστημα διαχείρισης εκτάκτων αναγκών».
Έλεγχοι και απαγορεύσεις στο λιμάνι
Εξονυχιστικός είναι ο έλεγχος που διεξάγουν σε όλο το λιμάνι τεχνικά κλιμάκια με τη συνδρομή δυτών μηχανικών του ΥΕΝ αλλά και ερευνητών του ΕΜΠ προκειμένου να διαπιστωθούν οι ζημιές. Αρχικά βρέθηκαν στον τραπεζοειδή προβλήτα όπου δημιουργήθηκε μεγάλη ρωγμή και εξέτασαν τόσο από την ξηρά όσο και υποθαλάσσια τη ζημιά. Με απόφαση του Λιμεναρχείου Ζακύνθου, για το χρονικό διάστημα από 26 Οκτώβρη έως και 26 Δεκέμβρη 2018 απαγορεύεται η είσοδος οχημάτων και πεζών εντός του τραπεζοειδούς προβλήτα Αγ. Διονυσίου.
«Καταγράφουμε με δύτη τα ύφαλα και τι καταστροφές μπορεί να έχουμε ή πιθανά μετακινήσεις στους ογκολίθους του κρηπιδώματος και στη συνέχεια θα γίνει και μια φωτογραμμετρική αποτύπωση όπου θα μπορέσουμε να αποτιμήσουμε τη λειτουργικότητα του λιμένα και σε ποια σημεία θα πρέπει να επέμβει η πολιτεία για την αποκατάστασή τους», δήλωσε η Διευθύντρια του Εργαστηρίου Λιμενικών Έργων ΕΜΠ Βίκη Τσουκαλά.
Ανάλογες οι εκτιμήσεις και στον εγκάρσιο βραχίονα του μόλου Αγίου Νικολάου όπου το Λιμεναρχείο προχώρησε στην απαγόρευση της πρόσβασης τοποθετώντας κορδέλες, αφού οι τσιμεντένιες κολόνες στις καμάρες κρίθηκαν επικίνδυνες και χρήζουν παρεμβάσεων αποκατάστασης χωρίς να αποκλείεται η απομάκρυνσή τους.
Από τη μεριά του ο κ. Μανώλης Βασιλάκης Επίκουρος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών πρόσθεσε «η συμβολή μας στη μελέτη είναι να εντοπίσουμε με drone τις αστοχίες που έχουν συμβεί στην επιφάνεια του λιμανιού και να δημιουργήσουμε ένα τριασδιάστατο μοντέλο για να εκτιμήσουμε και ποσοτικοποιήσουμε την παραμόρφωση που έχει γίνει».
Κλειστά Σχολεία και Υπηρεσίες
Έρημη ήταν η πόλη το πρωί της επόμενης ημέρας από το χτύπημα του Εγκέλαδου με κλειστές τις δημόσιες υπηρεσίες, τα σχολεία αλλά και πολλά από τα καταστήματα στην αγορά. Με τη συνεργασία των αρμόδιων υπηρεσιών οργανώθηκαν συνεργεία ελέγχου και παρακολούθησης των ζημιών, τα οποία ήδη άρχισαν να επισκέπτονται σχολεία και δημόσιους χώρους για να διαπιστώσουν και να καταγράψουν την κατάσταση στην οποία βρίσκονται. Από τα στοιχεία που έγιναν γνωστά δεν διαπιστώθηκε κάποιο πρόβλημα ενώ σήμερα Δευτέρα αναμένεται να εξεταστούν για δεύτερη φορά και από εξειδικευμένους μηχανικούς του ΟΣΚ ώστε οι μαθητές να μπορούν να επιστρέψουν πιθανόν από αύριο Τρίτη με πλήρη ασφάλεια.
Πάνω από 100 αιτήσεις για ζημιές σε κτίρια
Eκτεταμένες είναι οι υλικές ζημιές που προκάλεσε σε τοιχοποιίες, καμπαναριά, βιτρίνες και εσωτερικό καταστημάτων ο ισχυρός σεισμός της Παρασκευής. «Κατεγράφησαν πολλές ζημιές σε εμπορεύματα επιχειρήσεων. Την πρώτη μέρα είδαμε πολλές επιχειρήσεις με ζημιές στα εμπορεύματά τους και περιμένουμε σήμερα αναφορές ζημιών από τα μέλη μας που επλήγησαν. Επιφυλασσόμαστε για τις περαιτέρω ενέργειες. Το τι θα πετύχουμε θα το συζητήσουμε το επόμενο χρονικό διάστημα. Αυτό το οποίο είναι σημαντικό, είναι ότι πετύχαμε μετά από αίτημά μας την παράταση των φορολογικών υποχρεώσεων για τον Οκτώβρη» μετέφερε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Φώτης Κόττης. Πολλές είναι οι ζημιές που καταγράφηκαν σε οικίες και καταστήματα, με τις αιτήσεις που έχουν υποβληθεί στον Δήμο για να εξεταστούν από μηχανικούς να ξεπερνούν τις 100.
Τρεις κατοικίες απειλεί βράχος
Ως μη κατοικήσιμες καθώς κινδυνεύουν από βράχο που αποκολλήθηκε από το βουνό που βρίσκεται πίσω τους, μετά τον σεισμό, κρίθηκαν τρεις διώροφες κατοικίες. Αυτές εξετάστηκαν από κλιμάκια μηχανικών της Αντιπεριφέρειας, ενώ όπως έγινε γνωστό από τον Δήμο Ζακύνθου, έλεγχο έκανε και ο Πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας μαζί με κλιμάκιο της Γ. Γ. Πολιτικής Προστασίας. Οι ένοικοι για καθαρά προληπτικούς λόγους φιλοξενούνται από συγγενείς τους μέχρι να τους επιτραπεί εκ νέου να επιστρέψουν σπίτι τους.
Το μεσημέρι της Κυριακής ο Δήμαρχος συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου, προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση αναφορικά με το θέμα που προέκυψε στην περιοχή Παναγούλας, με την αποκόλληση βράχου. Ο Δήμος από την πλευρά του δήλωσε αδυναμία διαχείρισης του θέματος, το οποίο παρέπεμψε στην Περιφέρεια. Στη συνέχεια, συνεκλήθη νέο συντονιστικό από την Αντιπεριφέρεια αυτή τη φορά - όπου λόγω αδυναμίας και από πλευράς της, δεδομένου ότι δεν διαθέτει τα μέσα και την τεχνογνωσία - το θέμα παραπέμθηκε στον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας.
Το ΤΕΕ για εργασίες σε οικοδομές
Σε ανακοίνωσή της, η Νομαρχιακή Επιτροπή Ζακύνθου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας αναφέρει πως «Κρίνεται σκόπιμο να ανασταλούν οι εργασίες σκυροδέτησης και γενικά οι οικοδομικές εργασίες - κυρίως αυτές που υλοποιούνται με χρήση ικριωμάτων (σκαλωσιές ). Το σεισμικό φαινόμενο βρίσκεται σε εξέλιξη και πρέπει να διασφαλίσουμε όλοι μας την ασφάλεια στα εργοτάξια. Σε κάθε περίπτωση απαιτείται η συχνή συνεννόηση των ιδιοκτητών με τους επιβλέποντες μηχανικούς τους.»
Κατολισθήσεις στο Ναυάγιο άλλαξαν χρώμα στη θάλασσα
Για νέες κατολισθήσεις στην παραλία του ‘Nαυαγίου’ έκανε λόγο ο Πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Καθηγητής Γεωλογίας Ευθύμιος Λέκκας ενώ αναφέρθηκε και στην αλλαγή του χρώματος της θάλασσας εξαιτίας των εκτεταμένων καταπτώσεων. Όπως δήλωσε ο κ. Λέκκας «Ουσιαστικά συνεχίζεται το φαινόμενο που είχε ξεκινήσει πριν ένα μήνα περίπου. Οι κατολισθήσεις είναι πολύ μεγάλες. Πετάξαμε με ελικόπτερο στην περιοχή του ναυαγίου. Είναι εντυπωσιακό το φαινόμενο ότι ολόκληρες πλευρές έχουν αποκολληθεί και πέσει στη θάλασσα με αποτέλεσμα να αλλάξει το χρώμα της σε ανοιχτό μπλε, γεγονός που καταδεικνύει πως έχουμε πολύ μεγάλες καταπτώσεις στην περιοχή του ναυαγίου.» Επίσης, πολύ μεγάλη κατολίσθηση βράχων έχει υποστεί η παραλία 'Μυζήθρες' που βρίσκεται κάτω από τον Φάρο του Κεριού. Εκεί, μεγάλοι όγκοι βράχων έχουν αποκολληθεί από τη σεισμική δραστηριότητα και κυριολεκτικά έχουν σκεπάσει την ακτή.
Θ. Γαλιατσάτος: Προσπαθούμε για τη γρήγορη αποκατάσταση
Στη Ζάκυνθο βρέθηκε ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, προκειμένου να δει από κοντά τις ζημιές, να δώσει κατευθύνσεις και να συντονίσει το έργο των υπηρεσιών της Περιφέρειας για την αποκατάστασή τους.
Αρχικά ο κ. Γαλιατσάτος ενημερώθηκε για την κατάσταση που διαμορφώθηκε, ζήτησε να ενταθούν οι εργασίες αποκατάστασης και εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί «το νησί μας άντεξε έναν πολύ μεγάλο σε ένταση σεισμό. Είμαι στη Ζάκυνθο γιατί θέλουμε να είμαστε στο πλευρό των συμπολιτών μας και όπου μπορούμε να προσφέρουμε τη βοήθειά μας. Θα διαπιστώσουμε το μέγεθος των ζημιών και θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την αποκατάστασή τους».
Ο Περιφερειάρχης πραγματοποίησε επιτόπιο έλεγχο στο λιμάνι συνοδευόμενος από τον Λιμενάρχη και στελέχη των Τεχνικών Υπηρεσιών. Δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει θερμά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, που από την πρώτη στιγμή επικοινώνησε μαζί του, καθώς και την Περιφερειάρχη Αττικής και το Τουρκικό Προξενείο Αθήνας για την συμπαράστασή τους.
Ρ. Κράτσα: Προτεραιότητα να βρεθούμε δίπλα στον πολίτη
Στη Ζάκυνθο έφτασε άμεσα και η υποψήφια Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου. Επισκέφθηκε τις πληγείσες περιοχές και είχε απευθείας ενημέρωση από τον Δήμαρχο, τον Προϊστάμενο Τεχνικών Έργων της Αντιπεριφέρειας, τον Πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου, και υπηρεσιακούς παράγοντες Δήμου και Περιφέρειας. Επίσης, από τους αρμόδιους φορείς για τα αιτήματα των επαγγελματιών και επιχειρηματιών για την αντιμετώπιση των συνεπειών από τη διακοπή των εργασιών, την αναταραχή και την ανασφάλεια που δημιουργείται από τις συνεχείς μετασεισμικές δονήσεις.
«Είναι γεγονός ότι η Ζάκυνθος άντεξε λόγω της αντισεισμικότητας των κτιρίων και των υποδομών της. Το μέγεθος των συνεπειών σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, εκκλησίες και μνημεία, θα το γνωρίζουμε όταν ολοκληρωθεί η καταγραφή. Πρέπει άμεσα να αντιμετωπισθούν τα αιτήματα για διευκολύνσεις στην αποπληρωμή των ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεών τους. Δυστυχώς, το Περιφερειακό Συντονιστικό Συμβούλιο, δεν εξέτασε τα θέματα αυτά και δεν πήρε καμμία απόφαση παρέμβασης στα Υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας – Κοινωνικής Ασφάλισης. Οι ίδιοι οι φορείς προσέφυγαν στα αρμόδια Υπουργεία και εξασφάλισαν την παράταση των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων του μηνός Οκτωβρίου. Στόχος μας είναι, και για αυτό θα δουλέψουμε, μια περιφέρεια κοντά στον πολίτη και αποτελεσματική. Αυτό σημαίνει ενημέρωση, εξυπηρέτηση και γρήγορη διαδικασία για όλα αυτά τα οποία η Περιφέρεια είναι υποχρεωμένη να προσφέρει τόσο σε τομείς ανάπτυξης όσο και σε τομείς κρίσης. Πρέπει να δούμε και τις ζημιές που έγιναν στο μοναστήρι των Στροφάδων. Πώς μπορεί το μοναστήρι να μην χαθεί. Υπάρχουν πολλοί ευρωπαϊκοί πόροι για τέτοιους ερευνητικούς τομείς και την επόμενη εβδομάδα στην Κέρκυρα έχω ήδη επικοινωνήσει με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, να δούμε πώς μπορεί να γίνει ένα κέντρο έρευνας για τα γεωλογικά φαινόμενα τα οποία είναι πια εστίες σεισμών στο νησί μας ιδιαίτερα αλλά και ευρύτερα στην περιοχή».
Η μετασεισμική εξέλιξη
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΟΑΣΠ Ευθύμιο Λέκκα το φαινόμενο εξελίσσεται ικανοποιητικά. Για το μέλλον της μετασεισμικής ακολουθίας τόνισε ότι «αυτό που προβλέπουμε για τη Ζάκυνθο είναι μια πλούσια μετασεισμική ακολουθία που θα περιλαμβάνει σεισμούς μικρούς αλλά πιθανότατα και ένα μεγαλύτερο της τάξης των 5,7 – 5,8R. «Είναι και αυτοί μεγάλοι σεισμοί αλλά είναι κατά 300 φορές μικρότεροι από τον κύριο σεισμό των 6,4 βαθμών, θα είναι ένας σεισμός που δεν θα μας ανησυχήσει, αλλά θα πρέπει να υπάρξει δεδομένο ότι θα είναι η σφραγίδα για να κλείσει η σεισμική ακολουθία, η οποία θα είναι μακρά και θα κρατήσει πάνω από ένα μήνα. Προσωπικά πιστεύω ότι ήταν ο κύριος σεισμός δεδομένου ότι έχουμε ένα πλήθος μικρότερων μετασεισμών, η περιοχή δεν έχει τη δυνατότητα να δώσει προς τον βορρά μεγαλύτερους σεισμούς γιατί έχουν γίνει στην Κεφαλονιά και στη Λευκάδα, προς το νότο έχει τη δυνατότητα να δώσει, είμαστε βαθιά μέσα στη θάλασσα μακριά από χερσαίο χώρο, συνεπώς δεν πρόκειται να δημιουργήσει κανένα πρόβλημα».
Φυσιολογικά εξελίσσεται η μετασεισμική ακολουθία, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε και ο Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Άκης Τσελέντης, παρατηρώντας «τα δύσκολα πέρασαν, το νησί άντεξε. Αν ο σεισμός αυτού του μεγέθους γινόταν σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή και χώρα, θα είχε τρομακτικές επιπτώσεις. Ο αντισεισμικός σχεδιασμός και η θωράκιση των κτιρίων στο νησί απέδειξε ότι εφαρμόζεται στο νησί με θετικά αποτελέσματα. Κατά 99% μιλάμε για τον κύριο σεισμό, ενώ πολλοί είναι οι μετασεισμοί. Ένας σεισμός του 6,4R πρέπει να δώσει έναν πολύ μεγάλο μετασεισμό για να ησυχάσουμε. Πιστεύω ότι τις επόμενες ημέρες θα έχουμε έναν μετασεισμό της τάξης του 5,8R με 6R. Αυτό πρέπει να γίνει τώρα που οι πολίτες είναι σε εγρήγορση χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν μπορεί να γίνει μετά από εβδομάδες ή μήνες».
Πηγή: imerazante.gr