
Το πρόβλημα δεν είναι το ίδιο σε όλη την Ηλεία αφού καταγράφονται διαφορές κατά τόπους, αλλά είναι πολλές οι περιπτώσεις που ελαιοπαραγωγοί βλέπουν τα δέντρα να είναι φορτωμένα, όμως, η απόδοσή τους τελικά σε παραγωγή ελαιόλαδου είναι πολύ μικρή.
Φέτος η συγκομιδή ξεκίνησε νωρίτερα και αυτή την εποχή πολλοί ελαιοκαλλιεργητές έχουν επιδοθεί σε αγώνα δρόμου για να μαζέψουν τον καρπό και να μειώσουν το μέγεθος της ζημιάς. Κι αν τα προηγούμενα χρόνια η συγκομιδή συνεχιζόταν και μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων έως και τον Φεβρουάριο, φέτος αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέσα στον Δεκέμβριο. Ακριβής εκτίμηση για το μέγεθος της ζημιάς δεν μπορεί να γίνει αυτή τη στιγμή. Από τα πρώτα δείγματα φαίνεται ότι αυτή θα είναι μεγάλη και θα επιφέρει ανάλογο πλήγμα στην τοπική οικονομία.
Ο Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος, ιδιοκτήτης ελαιοτριβείου στην περιοχή της Βαρβάσαινας, μιλώντας για το θέμα στο patrisnews.com σημείωσε «Η κατάσταση θεωρώ ότι είναι τραγική. Επικρατεί απογοήτευση και στους ελαιοτριβείς και στους παραγωγούς διότι το πρόβλημα είναι τεράστιο. Αν θυμηθούμε και το 2016 θεωρώ πως φέτος είναι κατά πολύ χειρότερα τα πράγματα. Πρόπερσι δεν υπήρχε παραγωγή, φέτος που υπάρχει παραγωγή εκτιμώ ότι όλοι θα δουλέψουν με ζημιές. Το μέγεθος της ζημιάς δεν μπορεί να υπολογιστεί ακόμα διότι βλέπεις ελαιώνες που είναι υγιείς εξωτερικά και υπάρχει η εντύπωση ότι θα δώσουν ένα καλό λάδι, όμως τελικά δίνουν λάδι… σχεδόν βιομηχανικό! Έπρεπε να έχουν γίνει ενέργειες όμως ήταν μια χρονιά που δύσκολα μπορούσε να αντιμετωπιστεί… υπήρξαν παραγωγοί που έδωσαν αρκετά χρήματα για να σώσουν τη σοδειά τους αλλά παρ’ όλα αυτά έχουν τεράστιο πρόβλημα. Αυτό σημαίνει πως ίσως δεν υπάρχει σωστή ενημέρωση, ίσως θα πρέπει να ψάξουμε να βρούμε τι δεν κάνουμε καλά και να το κάνουμε καλύτερα. Η αλήθεια πάντως είναι ότι έχουμε βγάλει και κάποια καλά λάδια από παραγωγούς που είχαμε στην επίβλεψή μας και μαζί με τον γεωπόνο μας προστατέψαμε τα δέντρα, όχι με τα αποτελέσματα που είχαμε πέρυσι. Η συγκεκριμένη εξέλιξη θα επηρεάσει όλη την αγορά της Ηλείας και όχι όσους ασχολούνται μόνο με το λάδι. Όσον αφορά την παραγωγή, δεν ξέρουμε σε ποιο βαθμό θα μειωθεί αλλά είναι κάτι που θα ξέρουμε σύντομα αφού η συγκομιδή – σε αντίθεση με προηγούμενες χρονιές - δεν θα κρατήσει παραπάνω από τον ερχόμενο Δεκέμβριο. Η εταιρεία μας ασχολείται αποκλειστικά με υψηλής ποιότητας λάδια και το πρόβλημα είναι μεγάλο αφού για φέτος είχαμε ανοίξει πολλές αγορές και στο εξωτερικό, ακόμα και σε καταστήματα του Μανχάταν της Νέας Υόρκης αλλά και σε άλλες χώρες. Πλέον αναγκαζόμαστε να ακυρώσουμε παραγγελίες… ψάχνουμε τα καλά λάδια αλλά δυστυχώς είναι ελάχιστα! Αντίδοτο υπάρχει για όλα… αυτή την κατάσταση όμως δεν την αντιμετωπίζουμε επί σειρά ετών για να πούμε ότι ξέρουμε ακριβώς τη λύση. Αυτό που ομάδα μας έχει αντιληφθεί είναι ότι ο μύκητας δεν μπαίνει από την τρύπα που κάνει ο δάκος αλλά προϋπήρχε. Απλά δεν τον ευνόησαν οι καιρικές συνθήκες να αναπτυχθεί. Πλέον σαν πρωτογενής μύκητας, λειτουργεί και πάνω στο άνθος του καρπού. Αυτό σημαίνει ότι θα έπρεπε να κάνουμε κάποιες δράσεις με χαλκούχα σκευάσματα για να απολυμάνουμε το δέντρο και στο άνθος. Αυτό, όμως, οι περισσότεροι γεωπόνοι το απαγορεύουν αφού υπάρχει κίνδυνος να “καεί” άνθος και να χαθεί η παραγωγή. Απαιτείται λεπτός χειρισμός, ψάξιμο και έρευνα και δοκιμές. Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι παραγωγοί θα πρέπει να εντείνουν τις δράσεις με χαλκούχα σκευάσματα, ειδικά μετά την παραγωγή, για να περιορίσουμε τον πληθυσμό που θα μείνει και στο δέντρο και στο έδαφος, κυρίως με ασβέστη» καταλήγει ο κ. Παπαδόπουλος.
Ο Μιχάλης Πλαστουργός, Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πύργου, μιλώντας για τους λόγους που οδηγούν σε μια κακή χρονιά συγκομιδής μετέφερε πως «Σαν συνεταιρισμός, μετά τις φωτιές του 2007, είχαμε ζητήσει στο πρόγραμμα δακοκτονίας να ενταχθεί όλος ο νομός με την πρόβλεψη για ανάλογα κονδύλια. Αυτό δεν έγινε τότε… τα χρόνια περνούσαν αλλά τίποτα… πρόπερσι έγινε κάτι αντίστοιχο με φέτος. Φέτος αυξήθηκε εν μέρει το ποσό για τη δακοκτονία… εμείς στείλαμε έγγραφα για να είναι ο τζίρος 2 εκατ. ευρώ που θα κάλυπτε όλο το νομό και όταν χρειάζεται να γίνονται ψεκασμοί. Έγινε στο μισό νομό με λιγότερους από 5 ψεκασμούς που θα χρειαζόντουσαν. Επίσης, πρέπει να μειωθεί η γραφειοκρατία που χρειάζεται για τις εγκρίσεις των δακοκτονιών διότι υπάρχει καθυστέρηση με αποτέλεσμα οι ψεκασμοί να γίνονται ετεροχρονισμένα. Με λίγα λόγια, ο πρώτος ψεκασμός έπρεπε να είχε γίνει 22 ημέρες νωρίτερα… μετά τις βροχές του περασμένου Ιουνίου το έντομο αναπτύχθηκε. Δεν έγινε ψεκασμός τότε έγκαιρα. Το έντομο πολλαπλασιάστηκε πήγε στις ελιές, τις έφαγε και άνοιξε πληγές στα δέντρα με αποτέλεσμα να αναπτυχθούν μικρόβια και να πληγεί ο καρπός. Κι όπου δεν σάπισε ο καρπός και φαίνεται καλή η ελιά, η ποιότητά της δεν είναι ανάλογη. Ο χρόνος δεν γυρίζει πίσω… υπάρχουν πολλοί που φταίνε για ό,τι συνέβη. Σε άλλους νομούς υπάρχουν δήμαρχοι που ανεβαίνουν στα υπουργεία για αγροτικά θέματα. Το κυριότερο πάντως είναι ότι ψεκασμοί πρέπει να γίνονται όταν λένε οι τεχνοκράτες κι όχι όταν έρχονται τα έγγραφα».
Εκτιμώντας το μέγεθος της (αναμενόμενης) ζημιάς ο κ. Πλαστουργός αναφέρει πως «Μέχρι τις 10 Ιανουαρίου του 2019 θα έχουμε τελικό αποτέλεσμα για τη φετινή παραγωγή. Φημολογείται ότι η Ηλεία θα χάσει περίπου 10.000 τόνους λάδι. Χάνει και το λάδι και την ποιότητα. Εδώ θα πρέπει να μεσολαβήσει ο ΕΛΓΑ προκειμένου να γίνουν εκτιμήσεις και να υπάρξουν και οι ανάλογες αποζημιώσεις.»
Πηγή: patrisnews.com / φωτογραφία αρχείου