BACK TO
TOP
Τοπικές Ειδήσεις

Συνεταιρισμός στη Λέσβο φτιάχνει φέτα ΠΟΠ

Διαφορετικό δρόμο από αυτό που είχαν επιλέξει τα προηγούμενα χρόνια ακολουθούν οι υπεύθυνοι του Αγροτικού Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Μεσοτόπου στη Λέσβο.

lesvos_pop_feta

1
0

Πριν από λίγο καιρό, σε γενική συνέλευση που πραγματοποίησαν τα μέλη του Συνεταιρισμού έλαβαν την απόφαση να σταματήσουν να πωλούν το γάλα τους στους εμπόρους και τις εταιρείες και να δημιουργήσουν οι ίδιοι τη δική τους φέτα ΠΟΠ. «Τα προηγούμενα χρόνια μαζεύαμε και δίναμε το γάλα σε εταιρείες αλλά φέτος αποφασίσαμε να κάνουμε μια προσπάθεια και με το δικό μας γάλα να φτιάξουμε τη δική μας φέτα και να βγούμε μόνοι μας στην αγορά» είπε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Διευθυντής του Συνεταιρισμού, Μανώλης Κωνσταντιδέλλης σημειώνοντας ότι «αφορά μόνο το παραγόμενο γάλα από τα 150 μέλη του Συνεταιρισμού μας».

Ο κυριότερος λόγος που αποφάσισαν να προβούν σε αυτή την κίνηση, σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντιδέλλη, ήταν η μεγάλη πτώση που σημείωσε η τιμή του γάλακτος τα τελευταία χρόνια. «Τα δύο τελευταία χρόνια η τιμή του αιγοπρόβειου γάλακτος έχει κατακρημνιστεί» υπογράμμισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, μεταφέροντας πως το 2015 η τιμή στο πρόβειο γάλα άγγιζε το ένα ευρώ το κιλό ενώ «πέρυσι κόστιζε 80 λεπτά και φέτος οι έμποροι το αγοράζουν στα 70 με 72 λεπτά το κιλό». Σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντιδέλλη, θα πρέπει «να σταματήσουν οι ελληνοποιήσεις στο γάλα και να αυξηθούν οι έλεγχοι εκεί που χρειάζονται».

Η όλη προσπάθεια αντιμετωπίστηκε με θέρμη από τον κόσμο της περιοχής και δεν ήταν λίγοι εκείνοι, κτηνοτρόφοι ή μη, που ζητούν να μάθουν για το εγχείρημα. «Πρόκειται για ένα θετικό βήμα γιατί πλέον μπαίνουμε σε μια διαφορετική κατάσταση. Είναι σα να παίρνουν οι κτηνοτρόφοι την κατάσταση στα χέρια τους. Είναι ένας δύσκολος δρόμος αλλά θεωρώ ότι θα τα καταφέρουμε. Το επάγγελμα της κτηνοτροφίας είναι πολύ δύσκολο. Όμως, έχουμε εμπιστοσύνη και στους ανθρώπους και τα μέλη μας και είμαστε σίγουροι ότι ενωμένοι μπορούμε να καταφέρουμε πάρα πολλά» υποστηρίζει ο κ. Κωνσταντιδέλλης και παραμένει αισιόδοξος για το μέλλον του επαγγέλματος, εφόσον λειτουργήσει κάτω από συλλογικά σχήματα όπως αυτά του συνεταιρισμού Μεσοτόπου.

Έτοιμη στις 20 Δεκεμβρίου η φέτα

Μετά από προσπάθειες σχεδόν έξι μηνών, στις 20 Δεκεμβρίου η φέτα ΠΟΠ ετοιμάζεται να πάρει τη θέση της στα ράφια μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ και παντοπωλείων, πανελλαδικά. «Η ποσότητα που αναμένεται να βγάλουμε φέτος θα αγγίξει τους 1.000 τόνους φέτας» αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Διευθυντής του Συνεταιρισμού, κάνοντας γνωστό ότι θα δημιουργήσουν 'συμβατική' και βιολογική φέτα ΠΟΠ, ενώ στο μέλλον προβλέπουν να παράξουν λαδοτύρι και άλλα προϊόντα. Προς το παρόν, έχουν γίνει κάποιες κινήσεις για εξαγωγή στο εξωτερικό, σε χώρες όπως η Ιταλία και η Γαλλία, όμως βρίσκονται σε αρκετά πρώιμο στάδιο.

Μελλοντικοί στόχοι

Αυτή τη στιγμή η παραγωγή του τυριού γίνεται σε συνεργασία με ένα τοπικό εργοστάσιο αλλά ο κ. Κωνσταντιδέλλης μετέφερε ότι έχει κατατεθεί ήδη πρόταση στο πρόγραμμα LEADER για να κατασκευάσουν δικό τους εργοστάσιο.

Λίγα λόγια για τον Συνεταιρισμό

Ο Αγροτικός Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός ιδρύθηκε το 1923. Βρίσκεται σε συνεχή λειτουργία εδώ και 95 χρόνια και εδρεύει στο χωριό Μεσότοπος, νοτιοδυτικά της Λέσβου. Κάθε χρονιά παραλαμβάνει περίπου 3,5 εκατ. κιλά πρόβειου γάλακτος και γύρω στους 300 με 500 τόνους γίδινο γάλα, αποκλειστικά από μέλη και κτηνοτρόφους της δυτικής Λέσβου. Ο Συνεταιρισμός αποτελείται από 150 ενεργά μέλη, έχοντας παράλληλα ένα μεγάλο αριθμό πελατολογίου τους οποίους εξυπηρετεί και τροφοδοτεί με διάφορα πράγματα, όπως ζωοτροφές και λιπάσματα. Παράλληλα, διατηρεί συνεργασία με γεωπόνο και κτηνίατρο της περιοχής ενώ πρόσφατα δημιουργήθηκε και ομάδα παραγωγών η οποία αριθμεί περί τα 100 μέλη.

Ο Συνεταιρισμός έχει μπει και στο πρόγραμμα γενετικής βελτίωσης και διάσωσης της λεσβιακής ράτσας του πρόβατου, που βρίσκεται σε εξέλιξη από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Αυτό, σύμφωνα με τον Διευθυντή του Συνεταιρισμού «είναι πολύ θετικό καθώς το πρόβατο της Λέσβου θα μπορέσει να αναπτυχθεί περαιτέρω, δίνοντας περισσότερο γάλα και κάνοντας τα μικρά που θα γεννηθούν να έχουν καλύτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά.»


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία